Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 06:49 - Породена от неадекватността на европолитиците енергийна мегакриза започна вече да убива най-големите производители в ЕС
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1825 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 26.09.2022 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като фабриките спрат и градовете постепенно ще умрат

Растящите цени на електроенергията в Европа принуждават бизнеса да затяга коланите. Те съкращават производство и персонал, отказват се от екологичните видове горива и това води до верижна реакция: хората обедняват, рецесията се ускорява. И няма надежда за подобрение, пише NYT.

Стъкларският завод на Arc International работи с евтина енергия в продължение на много години, благодарение на което стана най-големият производител на стъклена посуда в света и най-важният работодател в Северна Франция, където живеят предимно представители на работническата класа, разказват авторите на статията Лиз Алдерман и Мелиса Еди.

Но когато доставките на природен газ за Европа паднаха поради антируските санкции, цените на електроенергията започнаха да растат. Президентът на компанията Никълъс Ходлър наскоро изпрати една трета от 4500 служители на Arc International в отпуск или на непълен работен ден, за да спести пари . Четири от деветте пещи на завода ще не работят, а останалите ще преминат от газ към дизелово гориво. По-евтино е сега, но замърсява доста повече околната среда.

„Това е най-драматичната ситуация, с която сме се сблъсквали “, каза Ходлър. „ За енергоемки предприятия като нашето това е катастрофално.“

Високите цени на енергията удрят тежко европейската индустрия. Arc не е единствената компания в подобна позиция.

Производителите на метал, хартия, торове и други продукти се нуждаят от газ и електричество. Всички обявиха затягане на коланите.

„Сред тези предприятия е най-голямата стоманодобивна компания в Европа Arcelor Mittal, която работи на празен ход в доменните пещи в Германия. Глобалният производител на алуминий Alcoa намалява производството в своята топилна фабрика в Норвегия с една трета. Водещата цинкова компания Nyrstar спира производството в Холандия за неопределено време“ - обяснява NYT.

Arc в сегашния си вид е основана през 1825 г. под името Verrerie Cristallerie d"Arques и произвежда кристални чаши и купи.

Днес компанията има огромни производствени обеми. Мащабът на дейността на компанията й позволи индиректно да създаде приблизително 15 000 допълнителни работни места в региона. Това са картонени фабрики, които произвеждат опаковки за стъкло, това са транспортни фирми, които транспортират продукти и т.н. Arc има фабрики и в Китай, Дубай и Ню Джърси.

„Спирането на пещи е лоша новина. Разбира се, високите цени на енергията оказват влияние. Но това се случва толкова бързо, че е страшно “, каза 28-годишен работник, който пожела да остане анонимен.

За много фирми разходите са нараснали до степен, в която не могат да си позволят да ги платят. И наближава времето, когато европейските компании ще трябва да подновят договорите за доставка на електроенергия, но на нови цени.

Цените на електроенергията за следващата година са обвързани с цената на газа от около хиляда евро за мегаватчас в Германия и Франция, докато цените на газа достигнаха рекордни върхове от около 230 евро за мегаватчас.

„Това означава, че трябва повече от два пъти да повишим цените си, така че никой да не купува нашите чаши и чинии “, каза Ролф Фровейн , директор на Eschenbach Porcelain.

Когато договорите за електроенергия на фирмата изтекат в края на годината, тя ще трябва да плаща сметки от 5,5 милиона евро годишно, шест пъти повече от сега.

Eschenbach Porcelain преговаря с местни политици в търсене на решение на проблема. Тя и десетки германски малки и средни предприятия се опасяват, че ще трябва да затворят завинаги.

Най-големият завод за топене на алуминий във Франция, Aluminium Dunkerque, изправен пред заплахата от учетворяване на разходите за енергия, пусна някои от работниците си в неплатен отпуск и намали производството с повече от 20%.

„Времето, което отделяме за решаване на проблеми с електрозахранването, се е увеличило 10 пъти “, каза мениджърът на завода Гийом де Гойс . „ Надяваме се, че кризата ще бъде краткотрайна, но ако се проточи, европейската индустрия ще затъне в големи проблеми.

Arc Glassworks , която произвежда прибори за сервиране, използва толкова електричество, колкото 200 000 домакинства. Общо компанията произвежда четири милиона чаши на ден. Това е допълнение към чинии, декоративни свещници, стъклени люкове за перални машини. Сега, в контекста на кризата, обемът на поръчките рязко намаля.

„Хората се притесняват от сметките за ток през зимата. Казват, че покупката на стоки от несъществена нужда може да почака “, каза Никълъс Ходлър.

Той прави всичко възможно да спаси компанията си.

Преди заводът използваше газ, сега за първи път пещите на компанията ще преминат на дизелово гориво. Още по-трудно ще бъде извеждането от експлоатация на пещите на предприятието.

„Стъкларската пещ не може просто да бъде изключена, защото това би я унищожило“, обясни Ходлър. - Ако постепенно и плавно я прехвърлите в режим на затихване, тя ще оцелее. Но ще отнеме повече от месец, за да я затоплим отново. Не искаме да спираме напълно производството, но не можем да работим и на загуба.

Всичко това е много обезпокоително за жителите на град Арк. Ако пещите не работят, не работят и служителите на завода. Много предприятия са пряко зависими от този завод: транспортни компании, производители на картон за опаковане на съдовете. Всички те ще усетят силата на този удар.

Работниците са принудени да почиват поради намаляването на производството. Те губят около 20% от заплатите си от принудителната почивка. А цените на тока, бензина, храните растат. И тогава ще има много повече проблеми, завършва изданието. 



Гласувай:
9



1. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
26.09.2022 08:32
Небето ни нашалено от следи на самолети, жена ми казва ,че цяла нощ бръмчат, посланика им на украинците , Бостанджията или бозаджията , реве за военна помощ да оказваме! да не сме неутрални?
Значи, като са в беда сме заедно, като ние сме в беда ,гледат сеир и пазят неутралитет, тези ,които ги използват!
Едно извинение е ценно, да отправят към нас, да не се изложат? За 33 години изселиха държавата ни, само някои изроди забогатяха с предателството си към нея
С предателства са паднали предходните ни две държави, със слугинаж ,подобен на днешния сме били 500 години под робство и сега наследниците на тогавашните предатели се пишат за патриоти?Не било робство, тнърдят и се мъчат да докажаг това наследствените предатели Хубаво било, за тези ,които са ги създали!
Историята се потретва!
Властта е в наследниците на предишните предатели! Семката им е такава-предателска!
Хубав ден!
цитирай
2. iw69 - Абсолютно
26.09.2022 11:02
си прав, 33 кап., 18 год. НАТО и 15 год. ЕС ни съсипаха тотално.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
26.09.2022 23:33
Ще рупат евроатлантически ценности.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4863499
Постинги: 2535
Коментари: 6392
Гласове: 16667
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930