Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2020 09:50 - ДУМИТЕ БАГАТУР, БЪБРЕК И КАГАН – ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7748 Коментари: 47 Гласове:
51

Последна промяна: 27.03.2020 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДУМИТЕ БАГАТУР, БЪБРЕК И КАГАН  ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИТЕ


   "Пра"-Българските думи БАГАТУР, БЪБРЕК и КАГАН са обявени от казионната измамническа школа за "тюркски" но както ще видим по-надолу,те си имат прекрасни Български обяснения. Истинският им смисъл издава индоевропейския произход на Българите и недвусмислено сочи че няма "пра"-Българска дума,чийто корен да не може да бъде открит в индоевропейските и в Палеопонтийските езици. "Друг" е случаят с това,че повечето "пра"-Български думи и титли си имат ясни съответствия в езиците на Келти, Траки и Даки,та даже гърци и Склавини,окичвани от мошениците с фалшивото име "славяни".

  В интерес на добрите тълкувания няма да ровя из чужди речници и да диря чужди съответствия,както правят мнозина други автори. Когато човек има добро тълкувание на дадена дума,не му се налага да докарва "от девет реки вода",за да защити своята версия. Ровенето в източни езици като манджурски, монголски, чувашки, огузки, тувински и пр. е празна работа,която не води до друго място освен до под кривата круша. Ровенето в езици като талишки, пущунски, сариколски, шугнански и пр. може да бъде полезно,но не е решаващо за нашите резултати.

  Решаващо е както винаги търсенето в Българския език- особено в древните му форми и в неговите диалекти,наречени "славянски". Важно е търсенето и в "странните" му думи,на които пишман-езиковедите от ХХ век не можаха да припишат гръцки, турски, латински, влашки, албански, германски или "славянски" произход. Полезно е търсенето и в други шест езика: Шумерски, Вавилонски, Индоарийски, Келтски, Трако-Фригийски и Пелазгийски, понеже те са разковничето към разбиране същността на древния Български език.

  Вървейки по този път,винаги стигаме до невероятни резултати като вземем предвид,че над половината латинска и гръцка лексика е наследство от Белазгите (Пелазги),чието истинско име вероятно е било Белаги и Бълъги. Пелазгийското влияние в Гърция и Келто-Пелазгийското в Италия води до честото откриване на Български имена,думи и термини в гръцкия и в латинския език- факт,върху който съм се спирал неведнъж.

  Най-важното условие,което трябва да спазят учените в случая е едно: да имат добрата воля да забележат европейския произход на "пра"-Българските думи и коренната разлика между европейските им аналози и тюркските сурогати,които ни се пробутват вместо тях. За въоръжения с тези методи изследовател тълкуванието на споменатите три думи е толкова лесно,че не се нуждае от коментари и дълги обяснения.

I. БАГАТУР. Днес лесно ще схванем истината за тази дума ако знаем по-късното й "руско" съответствие,повлияно от развитието на източноевропейския Български език. Руското изписване на думата е БАГАТЫР което означава,че правилната й Българска форма е БАГАТЪР но е предавана на гръцки като БАГАТУР,а русите я изговарят като БАГАТЪЙР. Твърде показателен за значението на тази дума е начинът,по който я изписват руснаците. В "техния" език тя не се пише така както се чува,а се написва БОГАТЫР, но в днешния Български се произнася като БОГАТИР. Това подсказва,че нейното истинско значение може да бъде описано само с една Българска дума: БОГАТАР (БОГАТ-АР, БОГАТ ЧОВЕК, БОГАТ ВОИН).

  За богатия човек било нещо нормално да е Багатур (Богатир) а не обикновен воин,което се дължи на следните важни причини:

1. Багатурът по правило е тежко въоръжен,а само богатите хора можели да си осигурят пълно въоръжение във войската. Бидейки богати,багатурите идвали на поход с брони, шлемове, копия, мечове, боздугани, секири, лъкове, обковани с метал щитове, оръженосци и пр. Въоръжението на малоимотните Българи било далеч по-обикновено: прашка, ласо, тояга, камъни, лъкове, ножове и проста житейска хитрост,която им помагала да оцелеят в трудни ситуации.

2. "Богатир" било синоним на прославен героичен воин по простата причина,че той като богаташ имал достатъчно свободно време,в което да се подготвя за война и да упражнява бойните си умения. Обикновеният воин за разлика от него идвал най-често направо от нивата или от егрека,в който отглеждал добитък. Беднякът ежедневно оцелявал благодарение на труда си и нямал почти никакво време да усъвършенства бойните си умения,поради което ставал лесна плячка на тежко въоръжените добре обучени багатури и лесно бивал побеждаван от тях. Това създало на "богатирите" ореол на юначни непобедими воини,които можели да излязат от всяка сложна ситуация.

3. Багатурът е винаги конен воин,понеже е заможен и може да отглежда коне. По-бедните воини не можели да си осигурят коне и воювали пешком,а много от тях били защитени само от кожените си дрехи и от лек дървен щит. Отглеждането на бойни коне не е толкова лесно,колкото изглежда отстрани. Във войската не се отивало с хърбави кранти а с най-здравите и пъргави коне,които можело да се намерят в страната. За да откриеш такива,трябва да имаш поне един табун от който да избираш,понеже здрави и пъргави коне не се срещат под път и над път. Трябва да имаш достатъчно земя със свои пасища,в които да ги храниш и поне 2-3 леки бараки,в които да ги приютяваш от лошо време и крадци,а всеки Българин не разполагал с такива екстри тогава.
        image

4. Багатурът е по-умел воин от останалите,понеже е и по-добре образован от тях. Това е нормално за богаташите- те винаги могат да отделят време и средства за обучение и образование за разлика от бедните,на които времето им отива в борба за оцеляване. В днешно време е същото: най-силни във военно отношение са най-богатите страни,които могат да заделят средства за хиляди единици скъпо въоръжение от всякакъв тип. Бедните страни за разлика от тях нямат средства за повече от 2-3 свестни самолета и леко оборудвани кораби а те стават лесна плячка на богатите противници,които по правило са далеч по-добре въоръжени.

   Митът,че Българите били "народ на коне" е цинична лъжа,измислена през ХХ век с цел да ги оприличи на татарите,с които съвсем първосигнално биват оприличавани и Хуните. Ранни сведения за Български воини от V-VI в. често описват как те се строяват в характерния си боен строй в дълги редици,зад които разполагали жените и децата от което ясно личи,че конниците с малки изключения били рядък лукс в Българската армия. Това е твърде логично като знаем,че богаташите и преди и сега са голямо малцинство в държавата. Затова моето мнение,че БАГАТУР (БОГАТИР) значи БОГАТ ВОИН не е единствено а има и други хора,които са се сетили за това:

     image

  Моето становище по случая е изградено преди повече от 5 години и съм го споделял при македонистки провокации във Фейсбук. Човекът,който е писал горния текст може да е чел някоя моя публикация но може и сам да е стигнал до това становище,което би било още по-радващо!

II. БЪБРЕК. Тази дума е обявена за "тюркска" от пишман-езиковедите макар да няма смислено обяснение на тюркски,а за нейното истинско значение съм писал и другаде разбира се. Диалектната форма БУБРЕК подсказва,че тя означава чисто и просто БУБАРЕК т.е. БОБАРЕК (с бобовидна форма),което разбира се е факт! "Руската" форма ПОЧКА също е Българска,понеже се родее с думата ПИШКА и с близка до нея дума,в която "Ш" е заместено с "Ч" отнасяща се до орган,свързан с отделителната система.

  В науката до неотдавна имаше становище,че бобът ("фасул") е внесен в Стария свят от Америка. Впоследствие обаче се установи,че той бил масово използван в древността,но 1-2 века преди Ренесанса бил по неясни причини изставен. Откриването на Америка дало нов бум в неговата употреба а има поне три древни доказателства,че думата БОБ и бобът като растение били добре познати на Балканските жители преди 1000 и повече години:

1. Античен надпис от римско време споменава Тракийското име БОЛБАБРИЯ,носено от селище близко до Бобов дол. То е лесно тълкуваемо с Българския език,понеже е двусъставно (БОЛБА-БРИЯ) и има следното значение:

БОЛБА= БОБА,БОБЪ (с добавено "Л")
БРИЯ= БЕРИЯ (БЕРОЯ,БЕЛОЯ),т.е. Град (Паланка,Беланка) или в смисъл "Издигнато място,Място с издигнати високи стени".

  Крайното значение БОБОВ ГРАД не е коренно различно от днешното име БОБОВ ДОЛ,което носи близкото селище и днес. Думата БОБ чрез преходните форми БОБУЛ и ОБУЛ се свързва с думата ОБЪЛ за да покаже,че зърната на боба са заоблени а думите с наставка "-УЛ" не са влахо-"румънски",за каквито ги обявяват езиковедите примитиви от ХХ век.

2. Термин ЙОБУЛА или дори БОБУЛА се среща в най-новото и най-сполучливо разчитане на Розетата от Плиска,където той обозначава Слънчевия (Кръглия,Заобления) бог.

3. В източните Пиренеи е областта Окситания,която преди 1000 години била гъсто населена с Българи-катари. Там се намират връх и село,които носят общото име БЮГАРАШ. Името наистина се изговаря така,но се изписва по старому като БУГАРАШ:

    image

    image

  Това съвсем не е случайно: точно в тази област някога са живели онези Българи-катари,срещу които католицизмът провеждал кръстоносни походи и чиито любими музикални инструменти били гъдулките и гайдите. Любимото им ястие пък на практика било боб с наденица,наричан на френски КАСОЛЕ:

    image

  Това название е форма на думата ФАСУЛЕ от което следва,че думата ФАСУЛ изобщо не е гръцка,за каквато са я обявили казионните фантазьори. Те не искат и да знаят,че ФАСУЛ иде от думата ШУШУЛ (Шушулково растение) за да покаже,че гърците са взели от нас много повече неща,отколкото ние от тях!

III. КАГАН. Тази странна на пръв поглед дума има няколко форми- ХАКАН,ХАГАН и пр. Тя е безапелационно обявена за тюркска макар в Европа някога да имало НОРМАНСКИ и РУСКИ КАГАНАТ което подсеща,че нещо не е наред с тюрските версии за нейния произход. Затова той ще бъде търсен другаде а на тюркските версии няма да обръщаме никакво внимание,което те напълно заслужават.

  Проучванията сочат,че думата КАГАН (ХАГАН) е с Палеобалкански произход и най-вероятно е ползвана още от БРИГИТЕ (БЛЪГИ),които я разнесли по света при своите многобройни преселения. Използвана в леко изменен вид от Омир векове преди ерата на Христос,тя стига до Средна Азия при бягството на част от троянците на изток. В ИЛИАДАТА тази дума е "лично име",носено от върховния главнокомандващ на войските АГАМЕМНОН. Неговото "име" е всъщност епитет,който означава просто "ВЛАДЕТЕЛЯТ,ВЪРХОВНИЯТ ВОЕНАЧАЛНИК" и се свързва с думата ХАГАН по следния начин:

1. Махаме от името добавената носовка (буквата "М" в средата),която не съществувала в прастарите оригинали и получаваме формата АГАМЕНОН. Тук трябва да поясня,че носови форми в Европа са получавани чрез добавяне на предхождащо "Н" или "М" към някоя съгласна,която не е в началото на думата. С такива носовки са образувани например думите РОНКА (= РЪНКА, РЪКА), ПЪНТ (= ПЪТ,на "гръцки "ПОНТ"), ГЪМБА (= ГЪБА), ГОЛУМБ (на "латински" КОЛУМБ)= ГОЛУБ (ГЪЛЪБ) и пр.

2. Махаме от думата АГАМЕНОН последното "Н",което било добавяно от гърците при някои падежни произношения а при други- премахвано. Така получаваме инфинитивната форма АГАМЕНО.

3. Получената изчистена от "примеси" форма АГАМЕНО лесно се обяснява с "гръцката" дума ЕГЕМОНО,която означава ХЕГЕМОНО (Хегемон,Главен военачалник на армията)!

  От всичко това следва че древната дума ХЕГЕМОН,произнасяна на гръцки като ЕГЕМОН означава чисто и просто ХАГАНИН (Хаканин,Каганин) а "името" АГАМЕМНОН означава АГАМОНО (ХЕГЕМОНО,т.е. Върховния водач) на "гръцката" армия! От това следва,че ХАГАН е съкратена и променена от времето форма на думите ХЕГЕМ и ХЕГЕМОН!

  Ето как се оказва че не можем да разберем правилно думите ХЕГЕМ (ХЕГЕМОН) и АГАМЕМНОН,без да ги свържем с титлата ХАГАН (ХАКАН,КАГАН). Тя не е тъй трудна за разтълкуване,колкото изглежда на пръв поглед: вариациите на "Х" в "К" или "Г" и обратно говорят,че тази "тюркска" титла е Палеоевропейска (Скитска т.е. Българска),а древните тюрки са я взели от Рураните респ.от Тохарите,или от Скитските племена около тях. Съобразно с всичко това,първообразът на титлата КАГАН е КИКАН (Човек с КИКА,Високопоставен благородник),откъдето идват "гръцките" думи ГИГАН(Т) и ТИТАН!

  Веднъж установили това ще трябва да докажем,че думата КИКА също не е туркоазиатска,за да не я превърнем в опитно поле на тюрколозите,в което всеки спекулант да насажда своите фантазии. КИКА по принципа на "САТЕМ" и "КЕНТУМ" формите е разновидност на думата КИСА (КОСА,ПЕРЧЕМ),която определено не е тюркска,понеже с нея са свързани думите КОЖА, КОЗА, КИЧА (КИЧЕ,КИЧУР), КОКЪ (КОК) и пр. Така става ясно че Българите са произвели думата КИКА,като взели по-старата дума КОСА и съвсем леко я изменили (както е с думите КОСА-КОЖА),с което целели да покажат три неща:

1. Че новата дума се отнася до нещо близко като значение до косата,но все пак различно от обикновената коса.
2. Че новото понятие е тясно свързано със старото,понеже КИКАТА се прави от КОСА.
3. Новата дума напомня на старата за да покаже,че няма КИКА без КОСА а напълно плешивият човек може да има такава,само ако си сложи фалшива.
                        image

  Титлата КАГАН (КИКАН= Високопоставен аристократ с КИКА) освен всичко друго позволява свързване на управленческите родове с Хермес което напомня написаното от Херодот,че Тракийските царе извеждали пртоизхода си от Хермес. Българските Князе обаче са от Дионис който е свързан с Хермес,но е преди всичко Марс,Слънце и Сатурн което означава,че каганите като потомци на Хермес са по-нискостоящи от Великите Български князе и вероятно са били назначавани от тях. Някои кагани като хазарския обаче изневерили на конфедерацията,която ги поставила на власт и се отцепили от нея,след което повели продължителни войни за себеутвърждаване. Тюркския каган пък взел тази титла директно от Рураните,които са нетюркски европеиден народ- едно от племената на АЙНИТЕ. Думите КИКАН и ГИГАН (Гигант) са част от епитетите на Хермес,с които ще се занимаем другаде а тук само ще добавя,че фантазиите на тюркската теория се изпаряват като лански сняг под удара на науката и фактите!




Гласувай:
52


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
13.03.2020 13:24
Имаш право, Хермес и Дионис са свързани Това е известната статуя на Праксител- Хермес държи детето Дионис в Ръка Изобразена е и на антични монети Може би ще се включа по- късно отново
Хубави и смислени обяснения си дал!
Аз не знам защо продължават да се опитват доказват ,че е възможно крава оттеле да суче? В по- късния надпис от девети век на Омуртаг е ясно написано канас у биги В превод- канас от бога Биг на украински е бог, доколкото знам и днес Ясно е като бял ден ,че от канас произлиза формата княз Княз от бога! Била е върховна титла После е станало второстепенна, след цар На престонаследника Както август и ццезар в Рим! Но това е друг въпрос И Паисий е писал ,че първите ни владетели са били князе!
Хан,монголската титла е късна Монголите са няколко века по- късно Хан - също Двете титли, при това -явно , са заимствани от нашето канас! Докато нашата титла, по римски образец е преди името на владетеля, тяхната е след името -Чингиз хан!
А канас е явно модифицирана форма, по - късна , на каган Но в нашия език!

Хубав ден!
цитирай
2. kirk - Алеле, колко си проЗт тииии
13.03.2020 13:39
Алеле, колко си проЗт тииии - просто не е истина!!! Багатур вярно не е тюркска дума, но всичко останало е Грую гвани ме за гуя!!! Докога ще си играете с думи от чужди езици от различни периоди, бе бунаци селски??? Що не си гледаш свиневъдството, бе прасе?! Пеласгите били Белагари, а??? Ебати простака, баба ти не е носила гащи и сутиен, не е познавала тоалетна и баня, а ти ми се правиш на откривателя на компютъра, няма такава нещастна псевдонация, ей??? Те били пеласги, бе този, не други??!! Багатур е иранска дума има си преводи научна етимология, има и досега ирански и други имена Бахадур и т.п. Кой тюрколог я е представил като тюркска, освен някой като теб - печенег?! Няма, несъществуват думи с "палеобалкански произход", идиот нещастен, по-добре пиши за гинекология, ако разбираш от това или пък от ветеринарна медицина... Да ти го начукам впразната куфалница, "Ефимолог" раи'раш ли???!!!
цитирай
3. dobrodan - Щапаров, :):):),
13.03.2020 14:00
що се мъчиш да рисуваш ангели с три крила, като никой не ги е виждал даже и с две?
Агамемнон едно време турците са го четяли като ага Мемнун, което е точно толкова близо до истината, колкото и твоето тълкуване...
Ак-Мумин е записан тоя цар в летописите на волжките българи, а мумин е било и титла за известно време.
Коса и кика...Малък е в ония езици КИЧИ. Самата дума малък е вероятна персийско-иранска заемка. Думите по-горе си ги брой нейни производни - кича, кичур и т. н.
Норманският каганат е само още едно доказателство докъде се е разпростирало българското държавно влияние! Обяснявам: кеан=кан. Кан на Кановете - ак, ага-кан, хакан или каган, техен господар - респективно император. По-късно империите се свиват....свиват.....но титлата е престижна и остава. За явху/ябгу друг път ще пиша. Гайда са носили келтите нататък, богомили в Шотландия няма.
За багатура=богатир=бахадур съм съгласен. Интересна би била връзката между монголската bucu и латинската vacca. Предстои да изясним как е станало и най-вече кога.
За фасула - е там не зная. Интересна е думата bean, bohne... Според мен в различните езикови семейства са нарекли варивото с различни имена като късно донесено в Европа.
И не забравяй, че думата за плитка е коса (от кису - режа, скъсявам, отрязвам: респективно къс, късичък, в последната думичка дори окончанието е от стария език).
Можеш да не се съгласяваш, твое право си е.
P. S. Рураните са манчжури. Кан и производната й дума хакан не са заети от тях.
цитирай
4. zaw12929 - Това не е от невежества, а. . . с сл...
13.03.2020 15:44
Това не е от невежества, а... с служба на чужди интереси
цитирай
5. krumbelosvet - Полезно ли е
13.03.2020 17:31
Целесъобразно ли е едно НАУЧНО търсене да се гарнира с толкова много ЖЛЪЧ, повече жлъч от мисленето? Печели ли от това НАУКАТА, ИСТИНАТА?
цитирай
6. shtaparov - Това не е от невежества, а. ...
13.03.2020 18:44
zaw12929 написа:
Това не е от невежества, а... с служба на чужди интереси

Не става ясна мисълта ти,вероятно нещо в изречението е сгрешено- огледай го моля и го поправи.
цитирай
7. shtaparov - Целесъобразно ли е едно НАУЧНО търсене да се ...
13.03.2020 18:48
krumbelosvet написа:
Целесъобразно ли е едно НАУЧНО търсене да се гарнира с толкова много ЖЛЪЧ, повече жлъч от мисленето? Печели ли от това НАУКАТА, ИСТИНАТА?

Имаш право,благодаря- ще опитам да се поправя тук-таме но у мен събужда гняв упорството,с което тези измамници защитават лъжите си и дори не опитват да коментират новите факти,за да не стане ясно че са ги чули и видели,но както винаги са ги прегазили.
цитирай
8. nikikm - Здравей!
13.03.2020 19:55
…няма да ровя из чужди речници и да диря чужди съответствия,както правят мнозина други..
*Не знам това дали се отнася до мен,бих се чувствал разочарован,макар и да очаквах някаква реакция и приятелски посочени грешки,ако има такива. Знаеш за кой материал става на въпрос.

…Решаващо е както винаги търсенето в Българския език- особено в древните му форми…
*Това съм и правил,като изразих съжаление за незнание на архаиката на старобългарския език.

…над половината латинска и гръцка лексика е наследство от Белазгите (Пелазги),чието истинско име вероятно е било Белаги и Бълъги….
*Аз това съм и имал в предвид,добавяйки и немската,като за кандидати посочвам и английската,италианската и пр. Европа е българска по произход, крайно звучи може би,но за формиране на този възглед,имаш дял и ти и Павел. Белаги и Бълъги или Белгари,както аз казвам-каква разлика,не виждам,така е! Може ли да бъда упрекнат,че Пелопонес,го виждам като Белопонес-Беломорие,каквото си е!

..БОГАТАР (БОГАТ-АР, БОГАТ ЧОВЕК..
*Ари-Ора-хора! Ар-човек! Благодаря ти,на 100% се покрива с разбиранията ми.

Да не правя по-нататък разбор на материала,защото …е перфектен,като изследване на произхода на думите и на „клеветата строшава зъбът!“Та,не се страхувай да ми казваш грешки,незнания и наивности. Самият аз не боледувам от звездна болест,не се страхувам да харесвам или не материали и отговори и не мисля,че несъгласието означава край! Един разговор и спор на определена тема с критика е възможно най-полезното нещо между съидейници, а аз в това вярвам,това и очаквам! Времето ще избистри и покаже Истината,а всички сме грешни на този свят и аз най-много! Поздрави!
цитирай
9. shtaparov - Алеле, колко си ...
13.03.2020 20:36
kirk написа:
Алеле, колко си проЗт тииии - просто не е истина!!! Багатур вярно не е тюркска дума, но всичко останало е Грую гвани ме за гуя!!! Докога ще си играете с думи от чужди езици от различни периоди, бе бунаци селски??? Що не си гледаш свиневъдството, бе прасе?! Пеласгите били Белагари, а??? Ебати простака, баба ти не е носила гащи и сутиен, не е познавала тоалетна и баня, а ти ми се правиш на откривателя на компютъра, няма такава нещастна псевдонация, ей??? Те били пеласги, бе този, не други??!! Багатур е иранска дума има си преводи научна етимология, има и досега ирански и други имена Бахадур и т.п. Кой тюрколог я е представил като тюркска, освен някой като теб - печенег?! Няма, несъществуват думи с "палеобалкански произход", идиот нещастен, по-добре пиши за гинекология, ако разбираш от това или пък от ветеринарна медицина... Да ти го начукам впразната куфалница, "Ефимолог" раи'раш ли???!!!

Вижте "културното" ниво на понтийските гърци и се сещайте за "културата" на дедите им за които Българите преди векове писаха,че непрекъснато са лъжели и мамели! КЪРК освен всичко друго означава ГЪРК и КЪРКАЧ с голяма глътка,който често е пиян и иска думата само за себе си!
цитирай
10. shtaparov - Имаш право, Хермес и Дионис са св...
13.03.2020 20:44
leonleonovpom2 написа:
Имаш право, Хермес и Дионис са свързани Това е известната статуя на Праксител- Хермес държи детето Дионис в Ръка Изобразена е и на антични монети Може би ще се включа по- късно отново
Хубави и смислени обяснения си дал!
Аз не знам защо продължават да се опитват доказват ,че е възможно крава оттеле да суче? В по- късния надпис от девети век на Омуртаг е ясно написано канас у биги В превод- канас от бога Биг на украински е бог, доколкото знам и днес Ясно е като бял ден ,че от канас произлиза формата княз Княз от бога! Била е върховна титла После е станало второстепенна, след цар На престонаследника Както август и ццезар в Рим! Но това е друг въпрос И Паисий е писал ,че първите ни владетели са били князе!
Хан,монголската титла е късна Монголите са няколко века по- късно Хан - също Двете титли, при това -явно , са заимствани от нашето канас! Докато нашата титла, по римски образец е преди името на владетеля, тяхната е след името -Чингиз хан!
А канас е явно модифицирана форма, по - късна , на каган Но в нашия език!
Хубав ден!

Благодаря- това мнение е интересно но аз мисля,че КАГАН и КАНАЗ са две различни титли понеже сред племенните вождове е имало князе,но не е имало кагани.
цитирай
11. shtaparov - що се мъчиш да рисуваш ангели с три ...
13.03.2020 20:54
dobrodan написа:
що се мъчиш да рисуваш ангели с три крила, като никой не ги е виждал даже и с две?
Агамемнон едно време турците са го четяли като ага Мемнун, което е точно толкова близо до истината, колкото и твоето тълкуване...
Ак-Мумин е записан тоя цар в летописите на волжките българи, а мумин е било и титла за известно време.
Коса и кика...Малък е в ония езици КИЧИ. Самата дума малък е вероятна персийско-иранска заемка. Думите по-горе си ги брой нейни производни - кича, кичур и т. н.
Норманският каганат е само още едно доказателство докъде се е разпростирало българското държавно влияние! Обяснявам: кеан=кан. Кан на Кановете - ак, ага-кан, хакан или каган, техен господар - респективно император. По-късно империите се свиват....свиват.....но титлата е престижна и остава. За явху/ябгу друг път ще пиша. Гайда са носили келтите нататък, богомили в Шотландия няма.
За багатура=богатир=бахадур съм съгласен. Интересна би била връзката между монголската bucu и латинската vacca. Предстои да изясним как е станало и най-вече кога.
За фасула - е там не зная. Интересна е думата bean, bohne... Според мен в различните езикови семейства са нарекли варивото с различни имена като късно донесено в Европа.
И не забравяй, че думата за плитка е коса (от кису - режа, скъсявам, отрязвам: респективно къс, късичък, в последната думичка дори окончанието е от стария език).
Можеш да не се съгласяваш, твое право си е.
P. S. Рураните са манчжури. Кан и производната й дума хакан не са заети от тях.

Българската дума КИЧЕ не означава МАЛЪК,понеже чрез преходната форма КОЧЕ е свързана с думата КОСЕ (КОСА,КОСИЧКА). Киката е всичко друго но не и малка- напротив,тя е най-дългата част от косата и би било далеч по-логично да я нарекат ГОЛЯМА и в никакъв случай не биха я нарекли "МАЛКА"!
Илюзията,че КАГАН значи "Цар на царете" иде от изкривеното схващане,че тя иде от формата КАНКАН. Ако това бе така,много по-логично щеше да е думата да звучи като КАКАН или ХАХАН което пак нямаше да изключи вероятността,че може да е образувана от думите КИКА и ХОХОЛ (ХУХЛА,ГУГЛА). Особено необясним тогава е фактът,че тюркските хагани са се наричали и ханове което ги принизява до нивото на онези,на които са ужким господари.

Думата ЯБГУ е Палеопонтийска- нейни разновидности имат келтите,рураните (ЯБУГА) и памирските народи (ЯВУГА) далеч преди появата на тюрките а тя е живо доказателство,че формата ЮВИГИ (Ю-БИГИ) е правилна- не сурогатът "субиги"!

Келтите и шотландците няма как да не ползват гайди- народът БЪЛГИ ("БОЛГИ", "БЕЛГИ") е живял при тях,не народът башкири! А ако рураните са манджури значи те са от онези МАНДЖУРИ,чието старо име било МАНДЖАРИ (МАДЖАРИ) т.е. светли европеиди,каквито са впрочем и в запазените им рисунки!
цитирай
12. 1997 - Агресивното невежество не е добро
13.03.2020 21:02
само една от поредните ненаучни фантазии

"точно в тази област някога са живели онези Българи-катари,срещу които католицизмът провеждал кръстоносни походи и чиито любими музикални инструменти били гъдулките и гайдите. Любимото им ястие пък на практика било боб с наденица,наричан на френски КАСОЛЕ"

Естествено, за авторът не е от значение, че онези катари са разгромени в 1229 г., че бобът е внесен в Европа през 15 в. от Колумб, а е бил любимо ястие на българите през 20 в.
Няма покой за агресивното невежество. Такива далечни връзки са умонепостижими и за второкласник
цитирай
13. shtaparov - …няма да ровя из чужди речници и да ...
13.03.2020 21:14
nikikm написа:
…няма да ровя из чужди речници и да диря чужди съответствия,както правят мнозина други..
*Не знам това дали се отнася до мен,бих се чувствал разочарован,макар и да очаквах някаква реакция и приятелски посочени грешки,ако има такива. Знаеш за кой материал става на въпрос.

…Решаващо е както винаги търсенето в Българския език- особено в древните му форми…
*Това съм и правил,като изразих съжаление за незнание на архаиката на старобългарския език.

…над половината латинска и гръцка лексика е наследство от Белазгите (Пелазги),чието истинско име вероятно е било Белаги и Бълъги….
*Аз това съм и имал в предвид,добавяйки и немската,като за кандидати посочвам и английската,италианската и пр. Европа е българска по произход, крайно звучи може би,но за формиране на този възглед,имаш дял и ти и Павел. Белаги и Бълъги или Белгари,както аз казвам-каква разлика,не виждам,така е! Може ли да бъда упрекнат,че Пелопонес,го виждам като Белопонес-Беломорие,каквото си е!

..БОГАТАР (БОГАТ-АР, БОГАТ ЧОВЕК..
*Ари-Ора-хора! Ар-човек! Благодаря ти,на 100% се покрива с разбиранията ми.

Да не правя по-нататък разбор на материала,защото …е перфектен,като изследване на произхода на думите и на „клеветата строшава зъбът!“Та,не се страхувай да ми казваш грешки,незнания и наивности. Самият аз не боледувам от звездна болест,не се страхувам да харесвам или не материали и отговори и не мисля,че несъгласието означава край! Един разговор и спор на определена тема с критика е възможно най-полезното нещо между съидейници, а аз в това вярвам,това и очаквам! Времето ще избистри и покаже Истината,а всички сме грешни на този свят и аз най-много! Поздрави!

Няма пречки да те критикувам,ако намеря грешка в научните ти дирения приятелю но не съм открил такава,понеже не съм чел цитираната от теб статия. Твоите материали са доста многобройни- затова не винаги успявам да забележа че между тях има нещо на любимите ми теми,за да мога да го прочета и да взема отношение към него. Ако обаче дадеш линк към въпросната ти статия,ще се постарая да я прочета и да взема отношение към нея.
цитирай
14. shtaparov - само една от поредните ненаучни ...
13.03.2020 21:20
1997 написа:
само една от поредните ненаучни фантазии

"точно в тази област някога са живели онези Българи-катари,срещу които католицизмът провеждал кръстоносни походи и чиито любими музикални инструменти били гъдулките и гайдите. Любимото им ястие пък на практика било боб с наденица,наричан на френски КАСОЛЕ"

Естествено, за авторът не е от значение, че онези катари са разгромени в 1229 г., че бобът е внесен в Европа през 15 в. от Колумб, а е бил любимо ястие на българите през 20 в.
Няма покой за агресивното невежество. Такива далечни връзки са умонепостижими и за второкласник

Жалко,че си прегледал само откъслеци от статията и не си я прочел цялата за да видиш,че този въпрос е изрично споменат в нея и му е дадено най-подробно разяснение!
цитирай
15. kirk - POTREZ - GRACKO S PREVOD/ПоТReZ - Гръцко с превод
14.03.2020 01:31
https://www.youtube/watch?v=KS_7xDST2T0
Е ТЕ ТВА Е!!!
цитирай
16. shtaparov - https://www/watch?v=KS_7xDS...
14.03.2020 10:55
kirk написа:
https://www/watch?v=KS_7xDST2T0 Е ТЕ ТВА Е!!!

Е те тва е ама пак си се натряскал и си объркал линка,затова не се отваря
цитирай
17. fun1001 - .... тоочнооо казано, имаш и моето..меко 'Да))
14.03.2020 15:04
а ,баба ти 1997,е най агресивна..след мастиката..нали, бабС

Келтите и шотландците няма как да не ползват гайди- народът БЪЛГИ ("БОЛГИ", "БЕЛГИ") е живял при тях,не народът башкири! А
цитирай
18. nikikm - Ето го:
14.03.2020 18:49
http://nikikm.blog/politika/2020/03/01/bylgari-li-sa-germancite-nikikm-blog-bg.1698732
И особено държа на мнението ти!
цитирай
19. dobrodan - Ей...тия князе ви изядоха, както казваше баба ми :):):), ето ги:
14.03.2020 23:34
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Имаш право, Хермес и Дионис са свързани Това е известната статуя на Праксител- Хермес държи детето Дионис в Ръка Изобразена е и на антични монети Може би ще се включа по- късно отново
Хубави и смислени обяснения си дал!
Аз не знам защо продължават да се опитват доказват ,че е възможно крава оттеле да суче? В по- късния надпис от девети век на Омуртаг е ясно написано канас у биги В превод- канас от бога Биг на украински е бог, доколкото знам и днес Ясно е като бял ден ,че от канас произлиза формата княз Княз от бога! Била е върховна титла После е станало второстепенна, след цар На престонаследника Както август и ццезар в Рим! Но това е друг въпрос И Паисий е писал ,че първите ни владетели са били князе!
Хан,монголската титла е късна Монголите са няколко века по- късно Хан - също Двете титли, при това -явно , са заимствани от нашето канас! Докато нашата титла, по римски образец е преди името на владетеля, тяхната е след името -Чингиз хан!
А канас е явно модифицирана форма, по - късна , на каган Но в нашия език!
Хубав ден!

Благодаря- това мнение е интересно но аз мисля,че КАГАН и КАНАЗ са две различни титли понеже сред племенните вождове е имало князе,но не е имало кагани.


Ами.....да дам малко информация за "князете"......:):):)
Канартикин. Кронпринц, нали така? Текин или тегин е абсолютно тюркска титла за принц, не срещнах нито едно друго обяснение.
Канар - Каназ. R=Z. Преходът е напълно възможен и твърде вероятен в конкретния случай. Княз гарантирано възниква като титла след навлизането на огузкия Z-език.
Това с акенас не е невъзможно, обаче в случая никак не е убедително.

Хановете са после, след Чингизхан. Човекът не си е падал много по титлите, има писано и преведено по въпроса. Не е разрешавал нищо нагоре от "хан" да се използва.
цитирай
20. kirk - Щапаров и ти си луд за връзване
15.03.2020 00:55
Отвори Youtube и изпиши
POTREZ - GRACKO S PREVOD/ПоТReZ - Гръцко с превод
А линкът свършва след нулата, дебиле???
https://www.youtube/watch?v=KS_7xDST2T0
Що се отнася до "Белазгите (Пелазги),чието истинско име вероятно е било Белаги и Бълъги", работата е там, че последния половин век вие си останахте на нивото на съветската наука. Не съществува етнос палезги или пеласги. Има специално публикувани трудове по въпроса!!! Става дума за най-древният познат, разпознаваем етнос по цялото Средиземноморие, та чак и в древните Юдея и Палестина. Всъщност последното название е най-адекватно изражение на етнонима, който иначе е звучал "пали" или "пала". Вие, разбира се, даже не подозирате, че това филистимляните, а също така ги наричат и финикийци. Евреите ги познават като пилищим... Днес с това название се кичат потомци на араби-бедуини - палестинците, също като вас печенеги и татарчета, използващи чуждия етноним българи. А също така и съвременните сирийци, които са предимно кюрди, араби, бедуини, туркмени и всякаква сбирщина, защото прогониха от Сирия местните асирийци, които между другото се бяха вече християнизирали. Генетично въпросните "пеласги" са много близо до семитите, нямат нищо общо с индоевропейците и имат някои елементи, генетични маркери на африканските раси напр. етиопците. Добре да речем, че българите са преки потомци на пеласгите от XV в. пр. н.е. - абе, много култура пренесохте през вековете, бе мама му стара... Ама, направо сърцето ми се къса чак пък толкова култура, че накрая от гордост да вземеш и да асимилираш и без това потисканите местни цигани и турци, егати храбреците...!!!Ашколсун, бе машалла!!! Велики сте!!! Бъл-га-ри, ю-на-ци!!!
цитирай
21. shtaparov - а, ...
15.03.2020 13:32
fun1001 написа:
а ,баба ти 1997,е най агресивна..след мастиката..нали, бабС

Келтите и шотландците няма как да не ползват гайди- народът БЪЛГИ ("БОЛГИ", "БЕЛГИ") е живял при тях,не народът башкири! А

Благодаря!
цитирай
22. shtaparov - http://nikikm/politika/2020...
15.03.2020 13:57
nikikm написа:
http://nikikm/politika/2020/03/01/bylgari-li-sa-germancite-nikikm-blog-bg.1698732
И особено държа на мнението ти!

Благодаря- сега ще прегледам материала.
цитирай
23. shtaparov - Имаш право, Хермес и Дионис са свързани...
15.03.2020 13:59
dobrodan написа:
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Имаш право, Хермес и Дионис са свързани Това е известната статуя на Праксител- Хермес държи детето Дионис в Ръка Изобразена е и на антични монети Може би ще се включа по- късно отново
Хубави и смислени обяснения си дал!
Аз не знам защо продължават да се опитват доказват ,че е възможно крава оттеле да суче? В по- късния надпис от девети век на Омуртаг е ясно написано канас у биги В превод- канас от бога Биг на украински е бог, доколкото знам и днес Ясно е като бял ден ,че от канас произлиза формата княз Княз от бога! Била е върховна титла После е станало второстепенна, след цар На престонаследника Както август и ццезар в Рим! Но това е друг въпрос И Паисий е писал ,че първите ни владетели са били князе!
Хан,монголската титла е късна Монголите са няколко века по- късно Хан - също Двете титли, при това -явно , са заимствани от нашето канас! Докато нашата титла, по римски образец е преди името на владетеля, тяхната е след името -Чингиз хан!
А канас е явно модифицирана форма, по - късна , на каган Но в нашия език!
Хубав ден!

Благодаря- това мнение е интересно но аз мисля,че КАГАН и КАНАЗ са две различни титли понеже сред племенните вождове е имало князе,но не е имало кагани.


Ами.....да дам малко информация за "князете"......:):):)
Канартикин. Кронпринц, нали така? Текин или тегин е абсолютно тюркска титла за принц, не срещнах нито едно друго обяснение.
Канар - Каназ. R=Z. Преходът е напълно възможен и твърде вероятен в конкретния случай. Княз гарантирано възниква като титла след навлизането на огузкия Z-език.
Това с акенас не е невъзможно, обаче в случая никак не е убедително.

Хановете са после, след Чингизхан. Човекът не си е падал много по титлите, има писано и преведено по въпроса. Не е разрешавал нищо нагоре от "хан" да се използва.

Съгласен че R=Z,добре. Титлата КАНАЗ (КНЯЗ) обаче си остава- тя не е избягала,там е! Ама как така- нали беше "славянска" а тюрките не я познават,нали владетелите ни бяха "ханове" и "канове" ??!!

ТЕКИН пък идва от ТЕКА (ПРОИЗТИЧАМ),а целият израз е "Произтекъл от княжеския сой"! Няма нищо тюркско,няма нищо "славянско": името ТОНЗО (ТОНЗОС) е от старогръцко време,а значението му е същото- ТЕЧО (ТЕЧОС,ТЕНЧОС), т.е. Течът (Течението) с добавена носовка ("Н") и изопачено от гърците "Ч". Оттук можем да предположим,че оригиналната Тракийска дума е била ТьОЧ,която в някои диалекти преминавала в ТьЕЧ и ТИЧ (Тичам)!Името на река ТИЧА е от същия корен: то е твърде Българско в това число и Тракийско,но никак не е "славянско" или тюркско- е що така бре Златарски,бих попитал ако беше жив тоя корифей на сгрешената история???

Да не говорим също,че тюркско племе ОГУРИ няма- това е угрофинско племе,подложено на частично потурчване,а истинското му име е УГУРИ (УГРИ)!
цитирай
24. kirk - Алеле, колко сте нещастни - просто не е истина
15.03.2020 15:34
Алеле, колко сте нещастни - просто не е истина!!! Единственият случай на употреба на тази дума, наред с още 50-ина прабългарски екзоти, които се срещат само на едно единствено място и винаги може да става дума за лепсус калами, е в случая "За управлението на империята на империята" от арменеца им. Константин VII Багренородни. Както е известно византийците не са се впечатлявали от местните туземни титли на околните вождове, така че няма начин да е използвал специално някаква тъпа прабългарска титла. Защо няма такъв български домашен извор??? Защото сте много велики, нали? Трудът е написан за ползване от страна на сина му, за да го облекчава при дипломатическите отношения. Брат ми проф. д.и.н. Илия Симеонов превежда гръцкото KANARTIKIN директно от арменски - хан от жените (на хана) - han ar digin, респ. - han ar tikin. Следователно смисълът на лексемата е престолонаследник!!! Оставете другите глупости, защото светът ще ви се смее на акъля, дето ви липсва!!! Доскоро се правехте на славяни, сета пак ви татаризират, а пък вие се представяте за траки, фриги, пеласги и атланти, хайде да се осъзнаете, а?
цитирай
25. shtaparov - Алеле, колко ...
15.03.2020 16:13
kirk написа:
Алеле, колко сте нещастни - просто не е истина!!! Единственият случай на употреба на тази дума, наред с още 50-ина прабългарски екзоти, които се срещат само на едно единствено място и винаги може да става дума за лепсус калами, е в случая "За управлението на империята на империята" от арменеца им. Константин VII Багренородни. Както е известно византийците не са се впечатлявали от местните туземни титли на околните вождове, така че няма начин да е използвал специално някаква тъпа прабългарска титла. Защо няма такъв български домашен извор??? Защото сте много велики, нали? Трудът е написан за ползване от страна на сина му, за да го облекчава при дипломатическите отношения. Брат ми проф. д.и.н. Илия Симеонов превежда гръцкото KANARTIKIN директно от арменски - хан от жените (на хана) - han ar digin, респ. - han ar tikin. Следователно смисълът на лексемата е престолонаследник!!! Оставете другите глупости, защото светът ще ви се смее на акъля, дето ви липсва!!! Доскоро се правехте на славяни, сета пак ви татаризират, а пък вие се представяте за траки, фриги, пеласги и атланти, хайде да се осъзнаете, а?

Ти се молИ да не се осъзнаем скоро,че тогава хора като теб ще се изпарят светкавично от България! Името на брат ти не изглежда никак арменско,нито е гръцко но по-скоро е еврейско,а неговия превод на тази титла е направо смешен! Та ако западът ни се смее заради нещо,то ще е точно заради такива "преводи" а домашните ни извори са изгорени от истерици като теб и затова днес повечето ги няма: не че не ги е имало по начало!

Знам че се смееш на сериозните неща,понеже не си добре с психичното равновесие а да наричаш бъдещия владетел "Хан от жените" е такава смешка и гавра с мъжете въобще,в чийто смисъл ти НИКОГА няма да можеш да вникнеш!
цитирай
26. dobrodan - Щапаров, имаме фамилия Княжеви,
15.03.2020 18:30
както и фамилии Каназиреви, Каназирски...... Аз за дума "каназир" не съм чувал?
Княз е славянското произнасяне на титлата, тюрките си имат хакани и хакан/каган-бекове. Немският адмирал Канарис не е кръстен на Канарските острови, още по-малко на канарчетата :).
Ето ти нещо :).
Одним из подобных именований, образованных при помощи суффикса -ский, являлось именование Каназирский, первые обладатели которого проживали в районе реки Каназир. Интересно, что источником наиболее ранних «географических» прозвищ, как правило, являлось название не города или села, а реки, по сложившемуся названию которой был поименован и один из населенных пунктов, расположенных на ней. Так, одним из притоков Дуная является небольшая река Каназир, протекающая в Килийском районе Одесской области Украины. Название Каназир, вероятно, восходит к праболгарскому титулу «каназ» («князь, владетель»).
цитирай
27. dobrodan - Киркоре?
15.03.2020 18:34
kirk написа:
Алеле, колко сте нещастни - просто не е истина!!! Единственият случай на употреба на тази дума, наред с още 50-ина прабългарски екзоти, които се срещат само на едно единствено място и винаги може да става дума за лепсус калами, е в случая "За управлението на империята на империята" от арменеца им. Константин VII Багренородни. Както е известно византийците не са се впечатлявали от местните туземни титли на околните вождове, така че няма начин да е използвал специално някаква тъпа прабългарска титла. Защо няма такъв български домашен извор??? Защото сте много велики, нали? Трудът е написан за ползване от страна на сина му, за да го облекчава при дипломатическите отношения. Брат ми проф. д.и.н. Илия Симеонов превежда гръцкото KANARTIKIN директно от арменски - хан от жените (на хана) - han ar digin, респ. - han ar tikin. Следователно смисълът на лексемата е престолонаследник!!! Оставете другите глупости, защото светът ще ви се смее на акъля, дето ви липсва!!! Доскоро се правехте на славяни, сета пак ви татаризират, а пък вие се представяте за траки, фриги, пеласги и атланти, хайде да се осъзнаете, а?


Не звучи изобщо сериозно подобен превод, кажи ми, че брат ти не е правил такова нещо и че се майтапиш :):):)?
Гледай някой турчин да не те чуе, че Култекин/Кюлтегин ще го осъзнаеш какво е след голям Кютекин :):):).
цитирай
28. shtaparov - Отвори Youtube и ...
15.03.2020 22:08
kirk написа:
Отвори Youtube и изпиши
POTREZ - GRACKO S PREVOD/ПоТReZ - Гръцко с превод
А линкът свършва след нулата, дебиле???
https://www/watch?v=KS_7xDST2T0
Що се отнася до "Белазгите (Пелазги),чието истинско име вероятно е било Белаги и Бълъги", работата е там, че последния половин век вие си останахте на нивото на съветската наука. Не съществува етнос палезги или пеласги. Има специално публикувани трудове по въпроса!!! Става дума за най-древният познат, разпознаваем етнос по цялото Средиземноморие, та чак и в древните Юдея и Палестина. Всъщност последното название е най-адекватно изражение на етнонима, който иначе е звучал "пали" или "пала". Вие, разбира се, даже не подозирате, че това филистимляните, а също така ги наричат и финикийци. Евреите ги познават като пилищим... Днес с това название се кичат потомци на араби-бедуини - палестинците, също като вас печенеги и татарчета, използващи чуждия етноним българи. А също така и съвременните сирийци, които са предимно кюрди, араби, бедуини, туркмени и всякаква сбирщина, защото прогониха от Сирия местните асирийци, които между другото се бяха вече християнизирали. Генетично въпросните "пеласги" са много близо до семитите, нямат нищо общо с индоевропейците и имат някои елементи, генетични маркери на африканските раси напр. етиопците. Добре да речем, че българите са преки потомци на пеласгите от XV в. пр. н.е. - абе, много култура пренесохте през вековете, бе мама му стара... Ама, направо сърцето ми се къса чак пък толкова култура, че накрая от гордост да вземеш и да асимилираш и без това потисканите местни цигани и турци, егати храбреците...!!!Ашколсун, бе машалла!!! Велики сте!!! Бъл-га-ри, ю-на-ци!!!/

Клипът ти не струва- гърчашки кълчения все едно си в Столипиново- не,мерси! Пелазгийския ген още не е открит а оня,който наричаш семитски е истинския "гръцки" ген. Днешните палестинци са истинските евреи,само че ислямизирани- останалите избягали навреме и се спасили при... Българите разбира се!

А името ПАЛЕСТИН (ПАЛЕСТАН) е Българско- не знаеше ли? Значението му е ПАЛЕ-СТРАН (Страната на ПАЛИТЕ т.е. на БЯЛИТЕ)! Семитския ген не е техен разбира се,не е дори и еврейски- евреите в същината си не са семити,те са вторично семитизирани!
цитирай
29. shtaparov - както и фамилии Каназиреви, Кан...
15.03.2020 22:21
dobrodan написа:
както и фамилии Каназиреви, Каназирски...... Аз за дума "каназир" не съм чувал?
Княз е славянското произнасяне на титлата, тюрките си имат хакани и хакан/каган-бекове. Немският адмирал Канарис не е кръстен на Канарските острови, още по-малко на канарчетата :).
Ето ти нещо :).
Одним из подобных именований, образованных при помощи суффикса -ский, являлось именование Каназирский, первые обладатели которого проживали в районе реки Каназир. Интересно, что источником наиболее ранних «географических» прозвищ, как правило, являлось название не города или села, а реки, по сложившемуся названию которой был поименован и один из населенных пунктов, расположенных на ней. Так, одним из притоков Дуная является небольшая река Каназир, протекающая в Килийском районе Одесской области Украины. Название Каназир, вероятно, восходит к праболгарскому титулу «каназ» («князь, владетель»).

Информацията в руския текст отдолу е изключително ценна- ако можеш,прати ми линк към нея. Титлата си е Българска разбира се- в древните извори на много места е записано,че "славяните" са вид Българи и в нито един ДРЕВЕН извор не пише,че Българите са вид "славяни"! Ако е имало Памирски Българи,това са именно "славяните": 7-те "славянски" племена са живели първо там,от едно ранно преселение на тези 7 племена се образували готите а от едно по-късно: "славяните"!
цитирай
30. shtaparov - Алеле, ...
15.03.2020 22:26
dobrodan написа:
kirk написа:
Алеле, колко сте нещастни - просто не е истина!!! Единственият случай на употреба на тази дума, наред с още 50-ина прабългарски екзоти, които се срещат само на едно единствено място и винаги може да става дума за лепсус калами, е в случая "За управлението на империята на империята" от арменеца им. Константин VII Багренородни. Както е известно византийците не са се впечатлявали от местните туземни титли на околните вождове, така че няма начин да е използвал специално някаква тъпа прабългарска титла. Защо няма такъв български домашен извор??? Защото сте много велики, нали? Трудът е написан за ползване от страна на сина му, за да го облекчава при дипломатическите отношения. Брат ми проф. д.и.н. Илия Симеонов превежда гръцкото KANARTIKIN директно от арменски - хан от жените (на хана) - han ar digin, респ. - han ar tikin. Следователно смисълът на лексемата е престолонаследник!!! Оставете другите глупости, защото светът ще ви се смее на акъля, дето ви липсва!!! Доскоро се правехте на славяни, сета пак ви татаризират, а пък вие се представяте за траки, фриги, пеласги и атланти, хайде да се осъзнаете, а?


Не звучи изобщо сериозно подобен превод, кажи ми, че брат ти не е правил такова нещо и че се майтапиш :):):)?
Гледай някой турчин да не те чуе, че Култекин/Кюлтегин ще го осъзнаеш какво е след голям Кютекин :):):).

Добре си го казал на тоя ментак,на който брат му е Българин а той самият е "арменец",т.е. понтийски грък и арменски влах обединени в едно! :))
цитирай
31. kirk - За всичко, за което нямате достатъчно информация
16.03.2020 18:24
За всичко, за което нямате достатъчно информация, най-убедително моля първо да я потърсите в чичко Гугъл или в други подобни търсачки, а чак после да съчинявате хипотези и да си вярвата. Комунагите промениха името на брат ми и го побългариха през възрод. процес, когато него го викаха на международни научни конференции, конгреси и форуми. Не можело арменец с арм. име да представлява България!!! Пише го в моята лична страница, в неговата лична страница, и в страницата "Арменско-български културно-информационен офис". Имп. Константин VII дори не е единственият автор на извора, неговият адаш и внук имп. Константин VIII е пипнал и то здраво оригинала и го е заменил със своя версия, за което пише с аргументи забележителният византолог Храч Бартикян. В текста се наблюдават нееднократно подобни арменски "неологизми", така че - специално за Добродан: нищо общо няма между "Култекин/Кюлтегин" и "Канартикин". Няма да споря с ламери, я?! Ако сте в състояние - напишете опровержение на тезата на брат ми. Брат ми не е в България, а в Канада, така че ние отдавна сме се изпарили, както мечтаеш, Щапарчо, от "твоята" България, която арменците заедно други освободиха не за да вършите престъпленията, които извършихте и не за да я владеете като азиатски татари и турци. Ментак ще викаш на баща си, ако го познаваш?! Не разбрах какво означава "арменски влах", вероятно нещо като пеласгиец-българин. Вторично семитизираните евреи вероятно - също са нещо като вторично семитизирани и вторично сляванизирани българи, чети прабългари, с които нямате нищо общо!!! Омръзнаха ми глупостите ти, глупостта ти, просто си неспасяем!!!
цитирай
32. kirk - Последно - за пеласгите
16.03.2020 18:37
Последно - за пеласгите: може да разгледаш изображенията върху амфори и съдове, стенописите и мозайките им и ще забележиш, ако искаш, че пеласгите и траките са имали столчета с облегалки, а в българските селски къщи е имало и има само трикраки и без облегалки. Кенефи даже не сте имали, ей?!!! Продължавай да си играеш с думите, които всъщност са ти чужди - славянски, а ти даже не си славянин, нали? Значи сбъркана идентичност - обърканяк, побърканяк...!!! Филистимлянин, егати!
цитирай
33. shtaparov - За всичко, за което ...
16.03.2020 21:43
kirk написа:
За всичко, за което нямате достатъчно информация, най-убедително моля първо да я потърсите в чичко Гугъл или в други подобни търсачки, а чак после да съчинявате хипотези и да си вярвата. Комунагите промениха името на брат ми и го побългариха през възрод. процес, когато него го викаха на международни научни конференции, конгреси и форуми. Не можело арменец с арм. име да представлява България!!! Пише го в моята лична страница, в неговата лична страница, и в страницата "Арменско-български културно-информационен офис". Имп. Константин VII дори не е единственият автор на извора, неговият адаш и внук имп. Константин VIII е пипнал и то здраво оригинала и го е заменил със своя версия, за което пише с аргументи забележителният византолог Храч Бартикян. В текста се наблюдават нееднократно подобни арменски "неологизми", така че - специално за Добродан: нищо общо няма между "Култекин/Кюлтегин" и "Канартикин". Няма да споря с ламери, я?! Ако сте в състояние - напишете опровержение на тезата на брат ми. Брат ми не е в България, а в Канада, така че ние отдавна сме се изпарили, както мечтаеш, Щапарчо, от "твоята" България, която арменците заедно други освободиха не за да вършите престъпленията, които извършихте и не за да я владеете като азиатски татари и турци. Ментак ще викаш на баща си, ако го познаваш?! Не разбрах какво означава "арменски влах", вероятно нещо като пеласгиец-българин. Вторично семитизираните евреи вероятно - също са нещо като вторично семитизирани и вторично сляванизирани българи, чети прабългари, с които нямате нищо общо!!! Омръзнаха ми глупостите ти, глупостта ти, просто си неспасяем!!!

Ти много работи не разбираш затова не се учудвам,че и това не си разбрал! А мен ще ме учиш на кого какво да викам,когато аз самия те запитам! Та тогавашния Костадин викаш бил арменец- затова хората му викали "Македон"?! Самуил също бил "арменец"- значи сте си водели междуособна война в онова време а накрая сами сте съсипали цяла Армения,като сте пратили всички армии на империята срещу нея след 1019 г. което означава,че твоите тогавашни роднини са били невероятно продажни изроди,от чиито престъпления с цялото си сърце се отвращавам!
цитирай
34. shtaparov - Последно - за ...
16.03.2020 21:50
kirk написа:
Последно - за пеласгите: може да разгледаш изображенията върху амфори и съдове, стенописите и мозайките им и ще забележиш, ако искаш, че пеласгите и траките са имали столчета с облегалки, а в българските селски къщи е имало и има само трикраки и без облегалки. Кенефи даже не сте имали, ей?!!! Продължавай да си играеш с думите, които всъщност са ти чужди - славянски, а ти даже не си славянин, нали? Значи сбъркана идентичност - обърканяк, побърканяк...!!! Филистимлянин, егати!

Абре човек,преди гръцкото нашествие в Европа Белазгите не са имали мозайки а ти така сънито си им разглеждал рисунките,че не си забелязал най-важното:

1. Белазгите са носели чембаси като "пра"-Българите.
2. Те са носели кафтани (кавади) като нашите деди.
3. Знамена им били конските опашки.

Та щом това не си го забелязал,какво да очакваме повече от тебе?
цитирай
35. kirk - Няма как да ме вкараш в обяснителен режим по въпроси, които са ти чужди
17.03.2020 11:11
Няма как да ме вкараш в обяснителен режим по въпроси, които са ти чужди и практически не са лъжица за твоята уста. Повтарям съсредоточи се върху моите категорични опровержения и осъзнай, че фантазмите ти са дълбоко ненаучни, антинаучни... Пак питаш за твоите деди - отговорът е да дадеш натривка от бузата - аз мога да ти посреднича, доскоро безплатно, а сега само за 25 щ.д. правят ДНК анализ, а за 35 щ.д. - пълен, тоест и по майчина линия. НИЩО ОБЩО НЯМАТЕ С тия древни етноси, за което намекнах чрез примера със столчето. Като цяло - такива глупости дрънкаш, че всеки учен ще избяга от теб, защото явно имаш девиации. Ти си срам дори за псевдонацията ви. Изпълзяла от селския нужник мишка!
цитирай
36. kirk - Най-лошото е, че и детето си учиш на дебилизми
17.03.2020 16:36
Най-лошото е, че и детето си учиш на дебилизми, селянино нещастни!!! Анатема!!! През кура ми е кой какви прически си е правил - твоят "чембас", както някой те е излъгал, че се нарича, го носят и руският скитомонгол Свендосклаф, да го ева у рибешката муцуна, и онези, които са изработили фестоския диск, ама ти нямаш нищо общо с тях, печенег!!! Не съм забелязал колко сте тъпи ли??? Половин век ви връзвах цървулите като експерт към БАН, след като затрихте училищната ни система, която имахме още от османско време!!! Те тие дет кажуваш, а бре беневреци не са ли имале, не са ли спале под една черга... А бе юроде, що се срамиш да се наречеш циганин?! БелазгЪ- белогъз!!!
цитирай
37. shtaparov - Няма как да ...
22.03.2020 01:38
kirk написа:
Няма как да ме вкараш в обяснителен режим по въпроси, които са ти чужди и практически не са лъжица за твоята уста. Повтарям съсредоточи се върху моите категорични опровержения и осъзнай, че фантазмите ти са дълбоко ненаучни, антинаучни... Пак питаш за твоите деди - отговорът е да дадеш натривка от бузата - аз мога да ти посреднича, доскоро безплатно, а сега само за 25 щ.д. правят ДНК анализ, а за 35 щ.д. - пълен, тоест и по майчина линия. НИЩО ОБЩО НЯМАТЕ С тия древни етноси, за което намекнах чрез примера със столчето. Като цяло - такива глупости дрънкаш, че всеки учен ще избяга от теб, защото явно имаш девиации. Ти си срам дори за псевдонацията ви. Изпълзяла от селския нужник мишка!

Абре Къркачо,що не се обаждаш че си писал,аз помислих хванал те е вирусът??!! Като ти слушам първосигналните реакции,само ти повярвах- вервай си! :))
цитирай
38. shtaparov - Най-лошото е, че и ...
22.03.2020 01:43
kirk написа:
Най-лошото е, че и детето си учиш на дебилизми, селянино нещастни!!! Анатема!!! През кура ми е кой какви прически си е правил - твоят "чембас", както някой те е излъгал, че се нарича, го носят и руският скитомонгол Свендосклаф, да го ева у рибешката муцуна, и онези, които са изработили фестоския диск, ама ти нямаш нищо общо с тях, печенег!!! Не съм забелязал колко сте тъпи ли??? Половин век ви връзвах цървулите като експерт към БАН, след като затрихте училищната ни система, която имахме още от османско време!!! Те тие дет кажуваш, а бре беневреци не са ли имале, не са ли спале под една черга... А бе юроде, що се срамиш да се наречеш циганин?! БелазгЪ- белогъз!!!

Леле,леле какъв пиянски речник- не бива да си раснал в нужника на кварталната пивница и редовно да са ти поливали устата с вонящи на бълвоч екскременти,ако знаеш какво е това!
цитирай
39. kirk - shtaparov я разкажи тука на простолюдието какво още чуваш
22.03.2020 03:52
shtaparov я разкажи тука на простолюдието какво още чуваш, простако с аудиовизуални халюцинации... Чуваш ли как ти влиза изодзадзе? Неееее - ти си от ония дето с очите чуват, а? Болен мозък! Речникът ми го пригаждат съобразно девиациите ви, аграрфашистчета нещастни! На зло куче - зъл пърт!!!
цитирай
40. shtaparov - (shtaparov я разкажи тука ...)
23.03.2020 04:57
kirk написа:
shtaparov я разкажи тука на простолюдието какво още чуваш, простако с аудиовизуални халюцинации... Чуваш ли как ти влиза изодзадзе? Неееее - ти си от ония дето с очите чуват, а? Болен мозък! Речникът ми го пригаждат съобразно девиациите ви, аграрфашистчета нещастни! На зло куче - зъл пърт!!!

Ето,че стигнахме до истината- зад циничния израз "аграрфашистчета" се крие истеричен червен задник,свикнал да се налага над другите и да се преструва на "демократ"! При мен не може така кифлако- тук ще трябва да слушкаш за да не бъдеш напляскан!
цитирай
41. kirk - Селякът като го извадиш от равновесие
28.03.2020 19:37
Селякът като го извадиш от равновесие и тутакси преминава към диалекта, идиолекта си - вж. кифлако???, тоист - лъсва задникът на маймуняка!!! Ха-ха-ха! Превеждай Агамемнон на български, ма чакай да ти помогна - "На поле он" е шоп, майка му така го прекръстила, когато съседски дечурлига го търсели да ритат топка!
цитирай
42. shtaparov - (Селякът като го извадиш от равновесие...)
29.03.2020 02:55
kirk написа:
Селякът като го извадиш от равновесие и тутакси преминава към диалекта, идиолекта си - вж. кифлако???, тоист - лъсва задникът на маймуняка!!! Ха-ха-ха! Превеждай Агамемнон на български, ма чакай да ти помогна - "На поле он" е шоп, майка му така го прекръстила, когато съседски дечурлига го търсели да ритат топка!

А твоите "простак" и "болен мозък" са си в реда на нещата викаш,със "селяни" и "простолюдие" обиждаш народа ми,но само твоя кучи задник не бил на маймуняк- така ли,кретен нещастен??!! Пиянските ти псувни и глупости са срам за сериозни блогове като моя- повече тук форум няма да видиш,търси си слушатели на глупащините при 1997,дотук бяхме с твойте кретемизми! Хайде джом и да те няма- и без това не сме чули една умна приказка от теб! Искаш блогът ми да прилича на твойта психиатрия? Няма да я бъде!!!
цитирай
43. анонимен - Не си измисляй като леон- кавалчето
30.03.2020 18:35
Не си измисляй като леон- кавалчето, че верно ще почна с псувните. Не закачай народа, аз пиша против нацията ти, не и против народа, защото съм точно от този народ!!! Ама ти как ще го разбереш с толкова дебилизми напъхани там в нея още от времето на соца?! През живота ми никой никога не ме е виждал пиян, как пък позна по написаното, че това са пиянски "псувни", пък и псувни все още не си видял да съм написал, а аз ги владея доста - имам цяла тетрадка още от студентските години на десетина езика. Ти не можеш да ми закриеш форума, а само достъпа до твоите словоблудства, на къф се праиш, бе сульо?! Славяноговорещ сульо с татарски чембер?!
цитирай
44. shtaparov - Не си измисляй ...
30.03.2020 21:50
анонимен написа:
Не си измисляй като леон- кавалчето, че верно ще почна с псувните. Не закачай народа, аз пиша против нацията ти, не и против народа, защото съм точно от този народ!!! Ама ти как ще го разбереш с толкова дебилизми напъхани там в нея още от времето на соца?! През живота ми никой никога не ме е виждал пиян, как пък позна по написаното, че това са пиянски "псувни", пък и псувни все още не си видял да съм написал, а аз ги владея доста - имам цяла тетрадка още от студентските години на десетина езика. Ти не можеш да ми закриеш форума, а само достъпа до твоите словоблудства, на къф се праиш, бе сульо?! Славяноговорещ сульо с татарски чембер?!

Има си хас ти да не почнеш с псувните- щях да се учудя,ако успееше да се въздържиш! Сега е ред на мен да ти кажа- кифлака като го извадиш от равновесие и тутаткси преминава към идиолекта си- кавалче, напъхани дебилизми, словоблудства, сульо, татарски чембери- на къф се правиш ти бре пульо, в твойта тетрадка псувни не се и съмнявам че има,щях да се учудя ако ги няма!
цитирай
45. kirk - Някой пак ме изкарва анонимен, а
30.03.2020 23:20
Някой пак ме изкарва анонимен, а не съм. Вместо да си изясняваме взаимоотношенията и да чета предположения и хипотези по повод моята скромна персона от един слабограмотен и объркан човечец, аз веднага ще започна да разцъквам една от дежурните мои MMORPG PC игри и да се забавлявам! Кифлак е идиолект, а оня тъпанар от Анхиало го наричам Леон Кавалло, за да го тормозя и не е идиолект, аз теб не съм те наричал така! Словоблудства и останалото не са идиолект - значи и от лингвистика толкова разбираш?! Имам тетрадка и с откровения от обществените тоалетни, доколкото някога ги имаше в София през соца - една беше даже баш на Оборище. И кво?! Кво каза тая ма?! Ти дори не разбираш, че няма логика в твоите графомански шовинистични излияния, защо тогава да те просвещавам и уча???
цитирай
46. shtaparov - Някой пак ...
31.03.2020 08:22
kirk написа:
Някой пак ме изкарва анонимен, а не съм. Вместо да си изясняваме взаимоотношенията и да чета предположения и хипотези по повод моята скромна персона от един слабограмотен и объркан човечец, аз веднага ще започна да разцъквам една от дежурните мои MMORPG PC игри и да се забавлявам! Кифлак е идиолект, а оня тъпанар от Анхиало го наричам Леон Кавалло, за да го тормозя и не е идиолект, аз теб не съм те наричал така! Словоблудства и останалото не са идиолект - значи и от лингвистика толкова разбираш?! Имам тетрадка и с откровения от обществените тоалетни, доколкото някога ги имаше в София през соца - една беше даже баш на Оборище. И кво?! Кво каза тая ма?! Ти дори не разбираш, че няма логика в твоите графомански шовинистични излияния, защо тогава да те просвещавам и уча???

Виж какво,крък или грък- не ми се общува с мразещи себе си елементи,които се вълнуват повече от псувни и тоалетни отколкото от поезия и народна музика,така че джом оттук! Хайде,по допирателната с твоите оправдания!
цитирай
47. kirk - За втори път изпозваш идиолектизми
03.04.2020 08:26
За втори или трети път използваш идиолектизми като напр. джом, коити са ми непонятни. Аз мога да те псувам на кечуа - езика на маите, и ти даже няма да разбереш, че това са псувни, ще помислиш, че е идиолект като твоя, поради което първо се научи да общуваш с лексикални единици, които присъстват в бълг. правописен и правоговорен речник. Джом ми прилича на лексема от езика ромале, да не си със сини венци...? Сега разбирам, защо се напъваш толкова с тия прабългари - вие сте от тия новите, възродените "българи". Ще ти кажа на моя софийски жаргон - не аз джом, а ти друм!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816060
Постинги: 267
Коментари: 9066
Гласове: 136736
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи