Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2022 19:25 - За Бог, Сатана и още нещо (2)
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 4641 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Както вече споменахме в първата част на поредицата, озаглавена "За Бог, Сатана и още нещо", ако Бог-Създател съществува, то отникъде не следва, че Той има нещо общо с библейския Бог, или с който и да е друг Бог в произволно избрана религия. Елементарни разсъждения ще ни убедят в това, че вероятността за някаква прилика между двата Бога е нищожна. И наистина представителите на хомо сапиенс са същества с ограничена физическа и ментална сетивност. Всеки средно образован индивид знае факта, известен още от прогимназиалното образование, че човешкият диапазон за възприемане на звукови честоти не включва зоната на ултразвука, както и на инфразвука. Един нищожен комар, обаче, чува с лекота ултразвуци. Човешкият спектър на възприятие е изначално ограничен. Той се простира в определен диапазон на дължината на определен вид вълни. В останалата зона на спектъра човекът е фактически "сляп". Той, подобно на слепеца, може да си служи с техники на "виждане", напомнящи  Брайловото писмо или да използва подходящи, създадени от него за целта, технически нововъведения, с които да "удължава" сетивата си. От друга страна, ако Бог-Създател съществува, той не следва да е миниран от подобно ограничение. Полето на Неговото възприятие би следвало да е необозримо. Още оттук произтича, че Бог-Създател не може да бъде осезаван пълноценно, нито от човека, нито, от която и да е друга единица, сътворена от Креативността му. Тогава възниква един прост въпрос, засягащ абсолютно всяка една от т.нар. "свещени книги", които претендират да проследяват всичко случило се още от акта на Сътворението. А той е следният:

Откъде е взета матрицата на генезиса, описан в тези древни книги?

Ако тя е рожба на човешкия ум и прозрение, предвид упоменатото ограничение, наложено априори на хомо сапиенс, излиза, че подобна информация е непълноценна и гротескова. Ако пък тази матрица е връчена от Създателя свише на избраници от човешкия род, като един Мойсей например, то как при важащото и за самите тях ограничение във възприятието, те биха могли да я предадат адекватно и така тя да бъде записана с гаранцията, че е абсолютната Истина? Вече сякаш дочувам как религиозните фанатици ще възнегодуват тук и яростно ще ми се противопоставят с тезата, че Бог може всичко и следователно би могъл да вложи в главата на бедния Мойсей самият Себе си. Простете ми, но на подобни "аргументи" просто ще се усмихна с чувство на вина, че съм се опитал да раздвижа нечия вечна инерциална нагласа.
          Едно от най-уязвимите места в Библията за всеки трезвомислещ човек се съдържа в Битие: 1:26 - 27:


След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.

И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

Фактически в тези два библейски стиха се утвърждава, че човекът е ръкоположен от Библейски Бог да господарува над всички твари на Земята и че той е сътворен по образ и подобие Божие. Множественото число може да бъде тълкувано по различни начини, в частност и като многоединство Божие. Но дори то да означава, че ние хората сме продукт на колективно творчество в лабораторията на някакви Елохими, това никак няма да промени същината на моето разсъждение в критичната му част. На пръв поглед всичко изглежда наред. Говори се само за планетата Земя, където наистина, поне до настоящия момент, изглежда, че човекът е властелин. Аз лично мисля, че точно в този пункт, както и в цялата част от Битие, която засяга Сътворението, се постулира първенствуващата роля на Земята в космоса. А това е отново улика в полза на тезата, че Библейският Бог няма нищо общо с Бог-Създател. Ние добре знаем колко дълго е господствала т.нар. геоцентрична система, зад която е стоял големият авторитет на Клавдий Птоломей. Колко неимоверни усилия, довели до отнемане на множество човешки животи, от Светата инквизиция, е коствало добирането до окончателната истина за хелиоцентризма. Знаем за прословутата Галилеева фраза, изречена на излизане от съда:

"И все пак тя се върти!"

За това, че единствено напредналата възраст е спасила Николай Коперник /бащата на хелиоцентризма/ от лапите на инквизицията и вероятно от кладата, въпреки, че Бог не е бил така милостив към своя служител - Джордано Бруно и той се е отправил на свиждане с него на импровизирана от инквизицията натурална огнена колесница! Казаното дотук ни навежда на мисълта, че тази част на Битие е изцяло дело на човешки ръце и примитивни мозъци. Но не в това е изюминката. Известна е т.нар. формула на Франк Дрейк, открита още през 1961г. от един от пионерите в търсене на извънземен разум. Тя позволява да бъде приблизително изчислен броят на високо развитите чужди цивилизации в нашата галактика /има се предвид цивилизации способни на радиокомуникации/. Този брой варира някъде около числото 50000. При такова немалко число е лесно да се досетим, че сред тях вероятно ще има и доста по-напреднали от нашата земна цивилизация. Ако дори една единствена от тези напреднали цивилизации не е създадена по образ и подобие божие, то ще излезе, че тя е изпреварила Библейския Бог в своето развитие. Така стигаме до следната безумна теорема:

Теорема на Библията: Абсолютно всяка напреднала цивилизация е създадена по Божий образ и подобие!

А това незабавно ни води до следното любопитно логическо следствие:

Всички високоразвити цивилизации са клонинги на една единствена протоцивилизация!

Но как се връзва това следствие с факта, че в Розуел през 1947г., при катастрофа на извънземна летяща чиния, бяха открити телата на хуманоиди /някои от тях все още живи след катастрофата/, които се съхраняват в така наречената свръхсекретна Зона 51 /Area 51/, заедно с попадналите в плен летателни високотехнологични апарати, обичайно наричани UFO. За тях си направи труда да напише блестяща поредица от романи талантливият фантаст Робърт Дохърти. Аналогично в свръхсекретната си база, с много подземни нива, Капустин Яр, руснаците съхраняват свои извънземни трофеи. Ще припомня факта, че за известен период от време ръководител на тази база бе един от синовете на генералния секретар на КПСС  Никита Сергеевич Хрушчов. Става дума за Сергей Хрушчов.
            Намерените тела на хуманоиди не потвърждават приликата,  за която библейското следствие косвено се произнася. По-точно те опровергават това следствие, защото хуманоидите  са от класа на насекомите, а не на бозайниците.
            Това е само един от слабите моменти в Библията, издаващ, че тя е човешко творение и че Библейският Бог не е и не може да бъде тъждествен с Бог-Създател, а е твърде далече от него.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - missana,
29.08.2022 23:04
Бог определено не е белобрад старец. А библията, като история на евреите, бъка от противоречия и глупости.
Ако приемем, че има бог–създател, то значи, че той стои някъде встрани от своето създание. Няма как иначе. Къде стои?
Така че създателят и неговото създание са едно и също – и това е природата – съществуваща вечно във времето и пространството.
А това, че великите учени са се занасяли с бога, не означава, че са признавали съществуването му. И аз в Книгата си се занасям с бога, без да го признавам за действителен.
А така нареченият велик или голям взрив е само регионално явление.
цитирай
2. truthful - "Напредналата възраст е с...
30.08.2022 13:41
"Напредналата възраст е спасила Николай Коперник" ...има няма доста години тоз чиляк да е работил във Ватикана и неговите трyдове да са на ... латински.
Защо е останал жив? Ами защото мy е поръчано да направи "За въртенето на небесните тела". Защо? Защото до тогава хората са ЗНАЕЛИ че Земята си е ПЛОСКА и неподвижна. А при Коперник всичко се върти, а скоростите са yмопомрачителни. Земята си е КЪЛБО с ВОДА на него и т.н. НЕРЕАЛНИ НЕЩА, които на практика НИКЪДЕ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ. И така още след 200 години ще се появи закона за гравитацията за да затвърди че Земята е КЪЛБО С ВОДА на него, която виждате ли се ОГЪВА в две направления, пък то в реалността има ВОДОРАВНО и че вода без брегове не може да стои и се разливаа.
Тогава какъв е извода? Надо очен сериозно подyмат.
цитирай
3. zemja - Подкрепям!
30.08.2022 19:56
Библията е човешко творение и Библейският Бог не е и не може да бъде тъждествен с
Бог -Създател, а е твърде далеч от него.

Много убедително защитаваш тезата си, Мисана.
цитирай
4. missana - Благодаря ви, Краси, Трутфул, Земя!
30.08.2022 23:42
Наистина има над какво да се помисли. Ще се радвам, ако развиете темата и ми дадете възможност да прочета написаното от вас.
цитирай
5. kossef - За тези, които ...
01.09.2022 18:12
за които не могат да четат Библията, а тя не може да се чете, а се проумява с фундаменти от познания от пълния набор науки: Написана е с думи /д,ума - до ума/ от незримо, чрез Духа светий, достигналото до ума Слово на Причината за съществуване - Бог Господ, у която/който преди всички векове, т.е. преди Големия взрив, да речем, се съдържат като единороден син - Бог Слово - уСЛОВията за съществуване... А едно от условията за /спасително, не пагубно/ съществуване е стремежът към познание /богопознание/... И тъй като всяко човешко творение, по презумция, е несъвършено, то и опитът на боговдъхновените мъже да одумат, да вкарат несъвършено в думи, одумвайки Словото Бог у Причината за съществуване, т.е. неописуемият, непостижим и неизразим в цялост Бог Господ-творец, не би могло тези опити - Библейският текст, а и другите Свещени текстове - в думи да са Съвършеното Слово, чрез творческата воля на което всичко е станало. /И рече Бог: Да бъде.../ Затова искам, включвайки се, да поясня: Не се заяждайте с библейския текст като думи, защото думите в този и др. свещени текстове не са неописуемото, неизразимо и... незримо Слово /божие/, а проникновения от Словото, проникнали незримо чрез Духа /божий/в думи, които не се четат, а се проумяват. В неизбежна зависимост от нравственото /по Бога/ ниво...
Библейските /свещените/ текстове, не се "четат". Прочитът им води винаги до противоречие, онаследено още от грехопадналия прааа-пра Адам, познал добро-то и зло-то и доживотно колебаещ се защо е гол... Тълкувйте библейските текстове и нека Словото у тях, проникващо незримо чрез Духа, ви води и напътства по Пътя към съвършенство каквото у Твореца, каквото спасително поведение екзестенциално може истнно да осмисли съществуване с вяра към Вечността...
Поздравления за темата, в която и аз се включих, Младене!
цитирай
6. missana - Благодаря ти за оригиналните размишления, Косев!
02.09.2022 00:59
kossef написа:
За тези, които ...за които не могат да четат Библията, а тя не може да се чете, а се проумява с фундаменти от познания от пълния набор науки: Написана е с думи /д,ума - до ума/ от незримо, чрез Духа светий, достигналото до ума Слово на Причината за съществуване - Бог Господ, у която/който преди всички векове, т.е. преди Големия взрив, да речем, се съдържат като единороден син - Бог Слово - уСЛОВията за съществуване... А едно от условията за /спасително, не пагубно/ съществуване е стремежът към познание /богопознание/... И тъй като всяко човешко творение, по презумция, е несъвършено, то и опитът на боговдъхновените мъже да одумат, да вкарат несъвършено в думи, одумвайки Словото Бог у Причината за съществуване, т.е. неописуемият, непостижим и неизразим в цялост Бог Господ-творец, не би могло тези опити - Библейският текст, а и другите Свещени текстове - в думи да са Съвършеното Слово, чрез творческата воля на което всичко е станало. /И рече Бог: Да бъде.../ Затова искам, включвайки се, да поясня: Не се заяждайте с библейския текст като думи, защото думите в този и др. свещени текстове не са неописуемото, неизразимо и... незримо Слово /божие/, а проникновения от Словото, проникнали незримо чрез Духа /божий/в думи, които не се четат, а се проумяват. В неизбежна зависимост от нравственото /по Бога/ ниво...
Библейските /свещените/ текстове, не се "четат". Прочитът им води винаги до противоречие, онаследено още от грехопадналия прааа-пра Адам, познал добро-то и зло-то и доживотно колебаещ се защо е гол... Тълкувйте библейските текстове и нека Словото у тях, проникващо незримо чрез Духа, ви води и напътства по Пътя към съвършенство каквото у Твореца, каквото спасително поведение екзестенциално може истнно да осмисли съществуване с вяра към Вечността...
Поздравления за темата, в която и аз се включих, Младене!



Много ми харесаха.
цитирай
7. rosiela - Имаш право!
03.09.2022 21:55
zemja написа:
Библията е човешко творение и Библейският Бог не е и не може да бъде тъждествен с
Бог -Създател, а е твърде далеч от него.

Много убедително защитаваш тезата си, Мисана.

цитирай
8. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси!
06.09.2022 01:27
rosiela написа:
Имаш право!
zemja написа:
Библията е човешко творение и Библейският Бог не е и не може да бъде тъждествен с
Бог -Създател, а е твърде далеч от него.

Много убедително защитаваш тезата си, Мисана.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5098639
Постинги: 2914
Коментари: 18848
Гласове: 3351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930