Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 10:43 - ПОЖАРИТЕ – ПЛОД НА НЕПРОСВЕТЕНОСТТА НА ХОРАТА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2835 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ПОЖАРИТЕ – ПЛОД НА НЕПРОСВЕТЕНОСТТА НА ХОРАТА И НА БЕЗОТГОВОРНОСТТА ИМ /Б. М. ПРОСТАЩИНАТА ИМ/

 

    Пожарите, които унищожават горите, ливадите и животните в тях, а също и сгради, строени с любов от собствениците им и тежък труд са нещо много мъчително за мен. Въздействието им върху мен когато видя пожар или поср

ледствията от него са така силни, както да виждам празните детски коички на избитите от изрода Путин деца в Украина по време на тридневната му специална операция. Това са две различни видове злини, които е трудно да бъдат изчистени от живота на хората, защото в основата на едната е простащината, а в другата – агресията на един луд, който тероризира света с ядрените си оръжия.

 

   Три спомена ще опиша от пожари, като един от тях бе най-страшното нещо в живота ми.

    Нощувах в с. Голешево, възлюбено от мен, а следващият ден бях по рида Подковата - изворната област на рекичката с непостоянен дебит, минаваща през селото. Тя има две коти – Гоцев връх и Царев връх, и двете над 2000 м. Там е резерват за черна мура и мурсалски чай.

  Хората ме предупредиха, че ще видя нещо ужасно, да съм  подготвен. Преди няколко дни започнала гръмотевична буря в Гърция, без дъжд, появили се облаци дим след нея, а две вечери от към Гърция огньовете осветлявали Алиботуш.

   Качих се на вр. Гоцев и видях наистина нещо ужасно. От вр. Гоцев планината, която е продължение на Пирин се разклонява на две, образувайки много страховита долина с отвесни скали без вода в нея. Това са двете разклонения на Пирин, едно от които слиза в гр. Драма, а другото – до гр. Ксанти. На километър-два от най-високата им точка от вр. Гоцев по тях няма никакво дърво и добре, че няма, иначе резерватът ни от Черна мура също нямаше да го има. Единият от двата рида бе опожарен но така, че и мраморните скали по него бяха почерняли. Гърците бяха направили хоризонтални просеки, но огънят ги е прескочил, всичко органично беше изгоряло!  Ридът на планината наподобяваще огнище, което е загасено. Никакви ппизнаци на живот -  дървета, животни хора. Такова страшно нещо не бх виждал.

 

   Друг пожар ще спомена, този в с. Паралово, Босилеградско. В най-голямата жега и суша една баба отива да почете годишнина от смъртта на съпруга си до новопостроената църква Св. Иван Рилски и пали свещ на гроба му. Прибира се тя, но започва един огът, който за малко не опустошил и селото и църквата. Един огромен дъб, под който има оброк също бе изгорял и паднал, но успоредно на оброчния кръст, който бе останал да стърчи в пожарището, свидетел на ужаса.

 

   Още един пожар – деца берат диви плодове и ги носят на баба си в с. Кръстава. Бабата решила да свари с тях садко, които да предложат на помашките пазари. Добре, но нямало вода, а по двора имало разхвърляно сено и слама. Резултатът – един квартал на селото изгоря, а в него храната за животните през димата, няколко стотици телета, вързаните кучета и всичко, което хората имаха.

 

   Сега една баба в Хасковско решила да си почисти огнището, след като го ползвала. И изнесла пепелта с живи въглени в нея и я хвърлила някъде. Подпалали са се сухи треви, листа и стана ужасния пожар.

 

   Тези пожари са плод на необразоваността на хората. Пожари стават и в резултат на безотговорността на хората, простащината им и ще дам примери.

 

  В Калифорния идиоти изхвърлят от колите си незагасени фасове. Там обаче горещините са големи, има и силни ветрове, които разпалват фасовете край магистралите и ги отвяват в сухи треви или храсти. Регионът е полупустинен, вали сериозно веднаж на 9 години, когато преминава топлото течение в океана, наречено Ел Ниньо.

    При нас идиоти опалват стърнища или неоползотворена трева по ливадите. При пожари заради стърнища не е толкова страшно, защото има пътища, но при пожари от опалване – опресняване – на тревите става много страшно.  Огънят преминава в горите, където биват унищожавани и дивите животни,  напр. мравуняците. Мравките са много полезни. Виждал съм мравчи градове напр. между слата Дупни връх и Губислав, които са мъртви поради унищожението на мравките от огъня. Унижощени са и други животи, като змии, костенурки, скакалци, малките птици, които не могат да излетят, всяко от тях със задача в екосистемата.  Нарушава се екоравновесието.

 

   Ще дам друг пример, как случайно предотвратихме пожар под вр. Мургаш.

   Движехме се от с. Търсава по Калояновия рид към х. Мургаш. В дясно от нас, до самия път видяхме слаб дим, чиято миризма усетихме от далеч. В близост до пътя в резултат на гръм върху огромен сух дъб той бе повален и овъген, въглените бяха живи. Частта от дървато, която димеше бе поне 5 м. дълга. Колкото вода носехме, изляхме я върху дървото. Появи се пара, но опастност от запалване още имаше. Вторият етап бе да се изпикаем върху потенцалната от към запалване част на дървото. Последното, което направихме и което бе най-трудоемко бе да изчистим листата и клонкте около дъба, където можеше да се прехвърло огън. С ръце изчистихме всико органично докато се показа почвата.

    Димът се замени от лека пара, справихме се. Останахме още малко до ударения от гръм сух дъб, видяхме, че опастност  от пожар няма и продължихме.

 

   Пожари причиняват и пушачите, посещаващи планината. Ако фасът на цигарата не е загасен грижливо на място без органични остатъци, пожар е възможен. Най-висок риск от пожари има когато барбекюкчии отиват с джипа си в планината да пекат църпър. Такива простаци, като да са завършили Простащина при Радев или Трифонов причиниха горски пожари над селата Локорско и Войняговци. Над Локорско бе ужас, но хванаха барбекюкчиите, над Войняговци изгоря тригодищна млада гора. Колко труд на хората бе похабен от идиотите барбекюкчии.

 

    А сега една моя разходка в пожароопасен район, който ако пламнеше, стотици или хиляди декари борова гора щяха да изгорат, и аз в нея.

    Изкачвах се по долината на р. Давидковска. Когато водата в нея е малко се върви по камъните, бе ужасяваща жега. Този ден изпих пет бутилки вода по 1, 2 литра.  Отбих се от долината и се заизкачвах през борова гора, където въздухът според мен бе абсолютно сух, а боровете излъчваха топлина като отоплителни тела. И ми мина през ума мисълта, че ако тази гора пламне, измъкване от нея няма. Една искра поради някаква причина и пожарът – не пожар, експрозия – е готов. Докато с измъкна от тази гора много ме беше страх. Достигайки ливадите на с. Песнопой видях трева като изпечена с лампа. Селяните от селата Горна и Долна Сполука бяха слезли надоуу към р. Арда, защото изворите при тях бяха пресъхнали.

 

   Безспорно има промяна на климата, променя се  екоравновесието. Средиземноморска растителност вече преминаава у нас. Някои дървесни видове не издържат, появяват се нови. На човек като се повиши темперанурата с един градус, той е болен, а на прородата се е повишила с два. Животът, който хората водят трябва да бъде съобразен с тези промени, но хората се променят трудно, защото – говоря за нас, българите – те никога не са били толкова пости, колкото са сега. Друга потенциална опастност са последстивята от войната, която изродът Путин води срещу Украина. В Европа възстановяват въглищните си централи, които най-силно причиняват парниковия ефект.

   Пожарите обаче са нещо ужасно, а има и умишлени пожари, като тези в турските морски курорти.

  Спомням си един герой от рзказите на Николай Хайтов, който от една бърчина викаше срещу секачите на гората:

   - Хора, не кърдисвайте гората, лошо ще стане, хора....





Гласувай:
3



1. morskipesni - Предвидимо и задължително!
12.08.2022 15:13
От всеки баирбудала- пуе(те)к
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188458
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031