Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2023 18:40 - 7 фантомни острова, които никога не сме открили
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2023 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image
АКТУАЛИЗИРАНО 
23 ЯНУАРИ 2023 Г. - 17:58 
РОБИ МИЧЪЛ

7 фантомни острова, които никога не сме открили


https://www.youtube.com/watch?v=5Wpetzsi4v4&embeds_euri=https%3A%2F%2Fblog.bg%2F&feature=emb_imp_woyt


Земята е голямо място и ни отне много, много време, за да го картографираме напълно. Днес е лесно да почувствате, че последното от големите приключения е приключило и сме открили всичко, което може да се намери. Дълго време обаче това не беше вярно. Докато моряците тръгвали да плават по моретата и да изследват нови региони, те непрекъснато правели открития. Но понякога правеха грешки. В резултат на навигационни грешки, погрешни наблюдения, дезинформация и добрата старомодна човешка двуличност бяха допуснати грешки. Това доведе до феномените, известни като фантомни острови. Това са острови, които са записани на карти и се смята, че са истински, но по-късно е доказано, че не съществуват. Тези фантомни острови доведоха до много объркване и много митове и легенди през вековете. 1. Thule: Земя на север от Великобритания

Туле е „открит“ за първи път около 325 г. пр.н.е. от гръцкия мореплавател Питей . Той беше изпратен да изследва Северна Европа, за да идентифицира произхода на цялата търговия. Питей отплава от родното си пристанище Пасалия (днешна Марсилия), когато отплава в Атлантическия океан и тръгва на север.Това, което той намери, беше Великобритания, която записа като Бретания или Притания. Точно на север от Бретания той откри остров, който нарече Туле.

Оригиналните писания на Питей са изгубени, така че за съжаление всичко, което трябва да продължим, са коментарите на географи като Страбон. Някои географи вярваха на Питей, докато други се съмняваха. Страбон отписа Туле като изобретение, след като прочете описанието на Питей за това как северните морета са пълни с лед.

Птолемей , от друга страна, вярваше на Питей и в своя атлас на света, Географията , публикуван около 100 г. сл. Хр., той включи Туле. Тази работа е преведена от флорентински учени през 1410 г. и като такъв Туле продължава да се появява като голям остров на север от Великобритания на карти от този период до 17 век.

Разбира се, в крайна сметка се оказа, че няма голям остров на север от Великобритания. Смята се, че Питей най-вероятно или е измислил, или се е озовал на някой от Шетландските острови , Фарьорските острови, или дори е отплавал до Исландия или Норвегия. Друга теория е, че островът може да е бил Ирландия. Така или иначе, няма такова нещо като Thule.Фантомни острови на древн крти, отхвърлени като миражи, митове или грешки

  • Плаващи острови, видени в морето: митове и реалност

image

Фантомният остров Туле като плочка на яхтеното пристанище Carta от 1539 г. от Олаус Магнус, където е показан разположен на северозапад от Оркнейските острови, с „чудовище, видяно през 1537 г.“, кит („балена“) и косатка наблизо. ( Обществено достояние )

2. Каситеридите: Калайените острови

Първото писмено споменаване на Каситеридите (което означава острови Тин) е направено от гръцкия писател Херодот около 430 г. пр.н.е. Беше чувал само слухове за островите, но не ги отхвърляше като легенди. Той ги записва като мястото, където древните гърци са получавали калай.  

По-късни писатели, като Посидиний и Страбон, се опитват да локализират островите. Те вярваха, че това са малки острови, които се намират на известно разстояние от северозападния бряг на Иберийския полуостров. Позидиний и Страбон смятат, че това са местонахождението на мини за калай и олово, докато Диодор Сицилийски вярва, че те просто са получили името си от близостта си до калаените райони на Северна Иберия. Накратко, никой древен писател не е бил сигурен къде са те.

Как така гърците не са имали представа откъде идва калайът им? Е, търговията с калай беше строго пазена тайна на моряците от Гадес (Кадис в днешна Испания), които я контролираха. Всичко, което гърците знаеха, беше, че калайът им идва от запад, така че трябва да има богати на калай острови някъде на запад, които те все още не бяха изследвали много.

В крайна сметка гърците открили, че по-голямата част от техния калай идва от северозападна Иберия и Великобритания. Нито едно от тях не отговаря на по-ранните описания на островите Каситериди. Гърците и римляните обаче не се отказаха. Вместо да отхвърлят съществуването на Каситеридите като недоразумение, те избраха да вярват, че има три източника на техния калай. Иберия, Великобритания и все още мистериозните острови Каситериди. Последното така и не го намериха.

Днес съвременните писатели са също толкова объркани. Няколко малки острова край британското крайбрежие близо до Корнуол и Иберийския полуостров са били предложени, но никой не отговаря напълно на древните описания.

  • Открил ли е Питей, древен мореплавател, географ и астроном мистериозната Туле?
  • Прескачане на Ламаншския остров в търсене на илюзорния Иктис

image

Карта на Европа според Страбон, с фантомния остров Туле, показан на север от Бретания. ( Обществено достояние )

3. Планината Пенлай: мистичните планини на Азия

Не само древните европейци са се изгубили и са направили фалшиви открития. Техните братовчеди в Азия правеха същото. Планината Пенглай е легендарна земя, която се появява в китайската митология, както и в японската митология (наречена Хорай).

Планината Penglai е записана за први път в Класическия планини и морета . Книгата е китайски класически текст, който обхваща географски и културни аспекти на Китай преди Чин и обхваща цял набор от китайска митология. Включва подробни описания на различни митологични места, както и описания на лекарства, животни и геоложки характеристикик. Някои от тези описания са невероятно светски, докато други са фантастични и странни. Тъй като тези митове са изобразени като факт в книгата, ранните китайски учени я наричат ​​бестиарий и вярват, че е точна. Това доведе до статута на планината Пенглай като остров фантом.Книгата описва планината Пенглай като разположена в източния край на Бохайско море на източното крайбрежие на Китай. Според древните китайски митове това море е било дом на три божествени планини. Пенлай беше един от тях. Твърди се, че това са планини, където живеят боговете.В исторически план са положени усилия за намиране на планината Пенглай. Цин Ши Хуанг, основателят на династията Цин, кара хората си да търсят острова по време на търсенето на еликсира на живота. Разбира се, той така и не го намери. Смята се, че китайските учени може да са объркали планината Пенглай с различни планини в Азия, като тези в Япония и Южнокорейския полуостров.

image

„Безсмъртният остров Пенлай“, от китайския художник Юан Дзян, 1708 г. ( обществено достояние )

4. Остров Сейнт Брендън: Свято откритие?

Объркването около фантомните острови продължи дълго след древния период. С напредването на технологиите и хората стават по-приключенски настроени и способни да правят дълги пътувания, се откриват все повече острови-фантоми.

Историята на остров Свети Брендан датира от ранното Средновековие. Наречен е на свети Брендън, ранен ирландски монашески светец, който твърди, че е кацнал на него през 512 г. сл. Хр., заедно с 14 от монасите си.

Брендън и неговите монаси съобщиха, че са отслужили литургия там, като са останали само 15 дни. Корабите, които чакаха завръщането си, от друга страна, се оплакаха, че чакат цяла година светеца и хората му. Те се оплакаха, че докато чакат, островът е бил скрит от гъста мъгла през цялата година.

Твърди се, че островът се намира в северната част на Атлантическия океан на запад от Северна Африка. Други монаси се опитаха да намерят острова, но не успяха. Този мистичен остров, за който се предполагаше, че е обвит в мъгла и невъзможен за достигане, скоро се превръща в легенда.

Много по-късно португалците се интересуват от острова. През 15 век известен португалски изследовател на име Хенри Мореплавателя се убедил, че островът съществува. Той нареди на морски капитан да посети острова, но човекът никога не се върна. През 15-ти и 16-ти век са правени многократни опити за откриване на острова. Различни моряци твърдяха, че са се приближили до острова, но никога не са успели да кацнат.

До 19-ти век все още се наблюдават тази мистериозна земя, най-вече от религиозни изследователи като шотландския монах Сигберт дьо Жамблу през 1719 г. и францискански монах през 1759 г. Тези наблюдения доведоха до още повече експедиции в района.

В крайна сметка наблюденията на острова стават все по-редки, докато не спряха напълно. Вече не се появява на никакви карти и е класифициран като остров фантом.

image

Свети Брендън близо до острова, носещ неговото име, изобразен на средновековна карта. На съвременните карти такъв остров няма. Предполага се, че се намира близо до Канарските острови. ( Обществено достояние )

5. Frisland: Доказателство, че не винаги можете да се доверите на картограф

Някои фантомни острови се дължат на невинни недоразумения и объркване между мит и факт. Друг път се дължат на обикновена човешка нечестност. „Откриването“ на остров е чудесен начин да си създадете име.

През 1558 г. са публикувани карта и писмо от венецианеца Николо Зено. Твърди се, че писмата идват от двама от неговите предци, Антонио и друг Николо, за които се твърди, че са плавали в Северния Атлантик в някакъв момент около 1400 г.

Предполага се, че тези писма са били написани от първия Николо до Антонио от Фрисландия . На придружаващата карта Фрисландия беше показана като около половината път между Норвегия и най-североизточната точка на Шотландия. В писмата Николо твърди, че се справя добре и насърчава роднината си Антонио да дойде и да се присъедини към него.

Легитимността на тези писма беше поставена под въпрос, когато бяха публикувани за първи път, но това не попречи на много картографи да добавят Фрисландия към своите карти. Някои картографи отидоха още по-далеч и добавиха заливи, планински вериги и дори градове към своите карти на Фрисландия. Нивото на детайлност, което успяха, беше впечатляващо, тъй като Фрисландия никога не е съществувала.

image

Репродукция на картата на Zeno (оригинал от Nicolo Zeno 1558), показваща фантомния остров Frisland ( Обществено достояние )

6. Остров Калифорния: Доказателство, че картографите могат да бъдат упорити

Понякога фантомните острови остават за известно време, дори след като доказателствата, че никога не са съществували, са започнали да се натрупват. Това се случи с остров Калифорния.

Остров Калифорния се споменава за първи път в любовния роман от 1510 г., Las Sergas de Esplandiбn, от Гарси Родригес де Монталво. Писателят говори за острова така: „Знай, че от дясната страна на Индиите има остров, наречен Калифорния, много близо до страната на Земния рай; и е населен от черни жени, без нито един мъж сред тях, тъй като те живеят като амазонки”.

Смята се, че описанието на Родригес на място, което той е измислил, е объркало изследователите, когато през 1533 г. експедиция за първи път открива южната част на полуостров Баха Калифорния. Изследователите бяха нападнати от местните жители и избягаха. Те се завръщат през 1535 г. и се опитват да създадат колония, но това е краткотрайно. Ограничената информация за района, който са открили, го е нарекла остров Калифорния.

Разбира се, в действителност полуостров Долна Калифорния е част от континенталната част на Северна Америка, отделена от континента от Калифорнийския залив. На други изследователи не им отне много време, за да разберат това. През следващите години други изследователи кацнаха в района и осъзнаха, че „остров Калифорния“ вероятно е остров-фантом.

Въпреки нарастващите доказателства, че остров Калифорния не съществува, отне много време, докато фактът достигне до картографите. Островът се появява за първи път на карти през 1622 г., до този момент доказателствата срещу него вече се натрупват и остават на картите до 18 век.

image

Карта на фантома „Остров Калифорния“, около 1650 г. ( Обществено достояние )

7. Hy-Brasil: Друг европейски остров-фантом

Бразилия, или Хи-брасил , както е известен, е остров-фантом, за който хората вярват, че се намира в Атлантическия океан западно от Ирландия. Подобно на остров Свети Брендън, за него се казваше, че през повечето време е обвит в мъгла, което прави невъзможно достигането до него.

Hy-Brasil за първи път започва да се появява на морските карти през далечната 1325 г. През следващите няколкостотин години са правени различни опити да се посети този мистериозен остров-фантом. Беше широко разпространено, че островът се вижда само един ден на всеки седем години. Експедиции напускат Бристол през 1480 и 1481 г. Няколко години по-късно Джон Кабот , известен италиански мореплавател и изследовател, твърди, че е посетил острова.

През 1674 г. друг навигатор, капитан Джон Нисбет, каза, че е видял острова, докато пътувал до Ирландия от Франция. Той твърди, че е виждал големи черни зайци на острова, управлявани от магьосник, който живеел в каменен замък. Единственият проблем беше, че беше литературно изобретение на ирландски автор Ричард Хед.

Ловът на Hy-Brasil беше до голяма степен изоставен през 19 век. През 1862 г. плитчина в Атлантическия океан, известна като Porcupine Bank, е открита на 120 мили западно от Ирландия. Откакто се предполага, че това може да е Hy-Brasil.

image

Бразилия (най-вляво), както е показано във връзка с Ирландия на карта от Абрахам Ортелиус, 1572 г. ( Обществено достояние )

Заключение

Много от фантомните острови идват от вълнуващ период от историята, когато страни трескаво изследваха океаните на нашата планета и се впускаха в приключения в непознати досега земи. Днес този дух на приключение за съжаление става все по-рядък, тъй като сме картографирали голяма част от нашата планета. Сателитите развалиха забавлението.

 

 

Но все още има джобове от земя в най-отдалечените части на света, където съвременните хора все още не са стъпвали. Човечеството винаги е имало чувство за приключения. Няма причина да вярваме, че това ще се промени.

За да нахраним този глад, днес се гмуркаме в най-дълбоките дълбини на океаните и гледаме към небето към космоса. Вълнуващо е да мислим какви открития ни предстоят, дори някои от тях в крайна сметка да се окажат фантоми.

Горно изображение: Фантомните острови никога не са съществували, но техният произход е различен. Източник: Indstock / Adobe Stock

От Роби Мичъл






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743186
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031