Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2020 13:00 - И задокеанска щампа
Автор: blackpredator Категория: Забавление   
Прочетен: 1991 Коментари: 14 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


"Благодарение на санкциите, Русия е обезопасена от икономическите сътресения на вируса"
By "The New York Times", 20.03.2020

          Години на икономическа изолация и изпъкнали финансови резерви са поставили страната да отхвърли паниката на коронавируса и да отскочи обратно в нормалното.

          МОСКВА - Преди шест години САЩ и Европейският съюз затръшнаха вратата на заемните банкови провизии за руските компании, опитвайки гладуване на нефтената и банковата индустрия на страната чрез липсата на финансиране. Суровата мярка и други, които последваха, бяха предназначени да накажат Русия за военни интервенции в Украйна и Сирия и за намеса в американските избори през 2016 г. в помощ на Доналд Дж. Тръмп.

          Парадоксално е обаче, че тези санкции и политиките, които Русия предприе в отговор, подготвиха Кремъл за това, което дойде този месец: универсална дислокация на световната икономика от пандемията на коронавирус и война с цените на петрола, довела до срив в цените на петрола и приходите, които Русия разчита да подкрепи социалните разходи.

          АКТУАЛИЗАЦИИ НА CORONAVIRUS - Загубите на работа нарастват, а болниците се борят преди очакван скок в случаите на зараза. Далеч не е случайна обаче в тая ситуация кошницата на Русия. Тя влиза в кризата с изпъкнали финансови резерви, големите й компании са почти без дълг и почти самодостатъчна в селското стопанство. След като Русия беше засегната от санкциите, правителството на президента Владимир В. Путин се приспособи към изолация и на практика беше принудено да се подготви за икономически шокове като този, който удря глобалната икономика днес.
"Русия ще бъде малко по-добра от другите страни заради опита си, заради санкциите и
заради резервите", заяви Владимир В. Тихомиров, главен икономист на BCS Global Markets, като се позова на около 600 милиарда долара златни и валутни резерви, които страната е натрупала.

          Все още е рано да се прогнозира как ще се разпространят огнищата на вируса и как различните правителства ще реагират. Все пак някои страни, а Русия е сред тях, изглеждат по-добре позиционирани от други. За Русия това е свързано със западните санкции. Вземете например санкция за 2014 г., ограничаваща заемите от западните финансови институции до максимум три месеца. Руските компании отговориха, като изплатиха дълга си, така че общият държавен и корпоративен външен дълг в Русия падна до 455 милиарда долара в началото на тази година от 713 милиарда долара през 2014 г. За разлика от това, западните компании се възползваха от ниските лихви, за да наберат трилиони долара дълг през последното десетилетие.
          „Русия през последните шест години живее във враждебна чужда среда заради санкции“, каза г-н Тихомиров. Когато вирусната заплаха отмине, той каза: „Възможно е нещата да се върнат по-бързо в Русия, отколкото в други страни, тъй като няма да има отрицателно съпротивление на дълга“.

          Руското правителство в четвъртък публикува плана си за овладяване на вируса и поддържане на икономическа активност. В него се казва, че всички пациенти с пневмония вече ще бъдат тествани и че страната прави 100 000 комплекта тестове на ден. Планът ревизира правилата за платен отпуск по болест, така че компаниите да плащат аванс, когато служител отиде в отпуск. Той ще се потопи във Фонда за национално благосъстояние, основния суверен фонд за богатство, за да изплаща бонуси на медицинските работници. Русия разполага с 55 000 болнични легла за лечение на пациенти с коронавирус и 40 000 обдишващи апарати, които са от решаващо значение при лечението на най-болните пациенти, се казва в изявлението. До петък Русия е съобщила за 199 случая на Covid-19, болестта, причинена от вируса.
          Засега Русия разчита на карантини от хора и проследяване на контакти без големи блокировки. Но мерките за спиране на разпространението на вируса най-вероятно ще доведат до забавяне на икономиката на Русия, както на други места, тъй като компаниите изпращат служители у дома. В този момент съкровищницата на Русия с твърда валута ще бъде от малка помощ.
          Резервите обаче ще влязат в игра по време на възстановяване, тъй като Русия няма да се състезава за финансиране от капиталови пазари за стимулиране на икономиката. Години наред икономистите критикуваха руската икономическа политика като прекалено консервативна, наблягайки на спестяването от разходите. Изглежда, че отразява дълбоко задържаното руско убеждение: Колкото и да са лоши нещата днес, те винаги могат да се влошат. Сега тази политика изглежда оправдана, особено с оглед на това, че страната разчита на добива на природни ресурси за повечето си приходи в твърда валута.
          „Русия е по-готова от всякога в историята си“, заяви Владимир Осаковски, главният икономист на Русия в Банка ъф Америка, позовавайки се на икономическите проблеми от разпространението на вируса.
          Русия изгради тези резерви през целия период на санкции, като записа в бюджета си изкуствено ниска оценка за глобалната цена на петрола. Целият данък върху печалбите над това ниво постъпва в националната съкровищница. Политиката забавя икономиката на инвестиции - брутният вътрешен продукт нарасна с 1,3 процента миналата година, но постави Русия в солидна позиция, навлизаща в коронавирусната криза.
          Руският селскостопански сектор също се възползва от промени, въведени след санкциите върху вноса на храни. Преди европейските селскостопански продукти да станат жертва на санкционната война. Например,  малка компания, произвеждаща сирене гурме, беше почти жизнеспособно семейно предприятие. Но след като санкциите прекъснаха вноса на френско сирене, компанията се удвои и след това утрои продукцията си през следващите години.
          "Това беше правилният подход", каза генералният директор Александър Асатриян за стремежа на Кремъл да подкрепи руското земеделие в отговор на санкции, полезни днес като изолация срещу смущения в търговията.
          От 2014 г. делът на внесената храна на руския пазар днес падна до около 10 процента от около 25 процента. Русия е самодостатъчна за повечето позиции, освен пресни плодове и зеленчуци. Повече от гарантиране на храненето, промяната позволява на правителството да резервира твърдата си валута за възстановяване, а не да харчи за увеличаване на рублата, за да запази вносна храна на достъпна цена.

          „Дори и при лош сценарий Русия може да преживее този шок по-добре от много други икономики“, пише още "Ню Йорк Таймс".
 



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vencivaleri1951 - Има чудесна приказка-басня за
29.03.2020 13:21
неволята.
цитирай
2. blackpredator - ааааа, Венци
29.03.2020 13:40
vencivaleri1951 написа:
Има чудесна приказка-басня за неволята.

тука приказката е за волята...;)))
цитирай
3. valdor1355 - Винаги съм си знаела, че макар и н...
29.03.2020 13:46
Винаги съм си знаела, че макар и никога да не съм била чавдарче, пионерче... правилно съм насочила симпатиите си към Путин и Русия. Нъцки. :Р :)))))
Става нещо като вместо да им извадят очи, санкциите им са изписали вежди.
П.п: Хапнах си техен сладолед- изобщо не беше лош. :))
цитирай
4. theeconomist - .
29.03.2020 13:50
навсякъде загиват човеци, а нечовеците броят загиналите.............
цитирай
5. blackpredator - Валдор,
29.03.2020 14:04
valdor1355 написа:
Винаги съм си знаела, че макар и никога да не съм била чавдарче, пионерче... правилно съм насочила симпатиите си към Путин и Русия. Нъцки. :Р :)))))
Става нещо като вместо да им извадят очи, санкциите им са изписали вежди.
П.п: Хапнах си техен сладолед- изобщо не беше лош. :))

у Русия отдавна комунизъм няма
ей туй не могат да преглътнат у БГ,
пребоядисаните чавдарчета, пионерчета, камунистчета
аз харесвам Путин заради управленските му качества
там статистиката е безапелационна! ;)
цитирай
6. blackpredator - Икономисте,
29.03.2020 14:05
theeconomist написа:
навсякъде загиват човеци, а нечовеците броят загиналите.............

броят и пишат постинги..
цитирай
7. germantiger - а не ве
29.03.2020 14:10
РАЗБРАХ, ЧЕ ГЕРМАНИЯ ПРИОЕЛА В ХАМБУРГ 200 ИТАЛИАНСКИ БОЛНИ, което си е смърт в гащите, руснаците не са приели чужди болни и правилно

та за германия кво? ако правилно съм прочел?

още разбрах, че гадните нацисти германци пратили един едър "Еърбъс" с помощ и екипи лекари в италия, а върнали оттам 6 болни за долечение

нямат широка руска душа тия хора
цитирай
8. fun1001 - тигре, остави гоо на мен, довечера ))
29.03.2020 14:13


та за германия кво? ако правилно съм прочел?

още разбрах, че гадните нацисти германци пратили един едър "Еърбъс" с помощ и екипи лекари в италия, а върнали оттам 6 болни за долечение

нямат широка руска душа тия хора

)))))))
цитирай
9. blackpredator - не само италиански
29.03.2020 14:21
и френски
Швейцария също
щото граничат с тях
ако продължават тъй и Русия може да граничи...:)
аз не виждам в това новина
цитирай
10. apostapostoloff - Каквито и локуми да ни разтягаш, ние
29.03.2020 14:45
много добре знаем, че Русия е пред фалит.
цитирай
11. blackpredator - верно Перуцио
29.03.2020 14:58
Путин пращаше милиони гладни руснаци по Черноморието, Турция, Гърция,
Кипър, Испания, Италия, цяла Европа да се наядЪт
сега с тая криза - голодомор
до два-три месеца гладни бунтове в Масква
и Путин емигрира у Поморие..
цитирай
12. kvg55 - blackpredator,
29.03.2020 15:03
Тоя вестник, дето го цитираш, е рубладжийски.
Русия една кафеварка не може да направи, да не говорим за тостер.
цитирай
13. blackpredator - Вакеро,
29.03.2020 15:43
kvg55 написа:
Тоя вестник, дето го цитираш, е рубладжийски.
Русия една кафеварка не може да направи, да не говорим за тостер.

бях чел някъде, че правят тостери,
ама не разбрах какъв калибър
и за хиперзвукови съм чувал..
цитирай
14. eva666 - не трупай Спам и печал, остай Америка..и не се пръй на духовит..
30.03.2020 10:30
...пред НЕшибаната котка..

а, пускай Темата..какво,ще ядем/ утре и вдругиден? КОЙ ще плащаа?

Питам бе. Какво да правят хората, работещи за частници, които не ги интересува, дали има какво да ядеш. Не работиш – не ядеш. Това е техният принцип. Няма платен болничен, няма помощ от никъде.

Питам бе, господа, как тези хора ще оцелеят след вашите 30 дни, а може и да станат и 90, и 120. Питам, ваш’та мамка шопарска. Било нагло и чак неморално да искат хората, поне тези дни под карантина да не плащаме поне ток, и вода. Нагли сме били… Ток, вода, наем, храна. Всичко това, ще се срути в края на месеца върху обикновения бачкатор, и ще го срути психически, физически и финансово. Как семейство разчитащо на 1200 лв. с две деца, ще оцелее, като никой не работи? Как? Пуснаха депутатите в отпуск, ама платен, тяхната мамица, дано пукнат до един. И накрая на месеца, ще му преведат на бедния депутат хилядарките заплата. А, обикновеният бачкатор, да го духа, така ли? Нещастници мръсни, долни.
И най-смешното е, че ако не платиш тока, го спират, нищо, че си принудително спрян от работа. Няма такава държава, няма такива измекяри, като управляващите. Десетки хиляди хора, ще попаднат в лапите на мутренските бързи кредити, и ще потънат стремглаво, след което, ще им трябват години, да се изправят. Лесно им е: седи си в къщи!!!

Седи,де? Ама тока идва, наема идва, децата трябва да ядат. А, седи си дома! Било важно?! А не е ли важно да се храним? Цял свят спря погасяване на кредити, опрости сметки, дава помощи. Само тая пасмина тука се не налапа, бе. Нямат наяждане, тяхната мамица. Дано пукнат до един, боклуци долни, до един. Бесен съм.

Пламен Рангелов, във Фейсбук
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blackpredator
Категория: Забавление
Прочетен: 6914748
Постинги: 1450
Коментари: 18259
Гласове: 25303
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031