Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2018 14:44 - ГЕРП ПОСЕГНА И НА БПЦ
Автор: blackpredator Категория: Забавление   
Прочетен: 5568 Коментари: 18 Гласове:
10

Последна промяна: 04.10.2018 14:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

          Изявление на Св. Синод на БПЦ-БП по повод внесените законопроекти за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията 03 октомври 2018 13:10, Българска Патриаршия

          Светият Синод на БПЦ-БП заявява, че идеите, развити във внесените законопроекти не са обсъждани предварително със Светия Синод на БПЦ-БП. Законопроекти, които засягат фундамента на вероизповеданията в България и отношенията с държавата по необходимост следва да бъдат предложени за широка обществена дискусия или най-малко с вероизповеданията, преди внасянето им в Народното събрание.

          Основавайки се на принципите, върху които се изгражда конституционния, законов и демократичен модел на църковно-държавни отношения, както и на установения от хилядолетия вътрешно-църковен каноничен ред относно неприкосновеността на имуществото на Църквата, особения статус на свещенослужителите, който е гаранция за нейната автономност, свобода на вероизповед и богослужебна практика, заявяваме:

          1. Религиозните общности и институции са отделени от държавата. Според Конституционният съд на РБ недопустима е държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и в тяхното обществено проявление.

          Действащият Закон за вероизповеданията /ЗВ/ е един демократичен закон, в съответствие с международните стандарти на универсалните и регионални международни договори - чл. 18, ал.1 Международния пакт за граждански и политически права МПГПП и чл. 9 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи /ЕКПЧ/ - безспорно признато и от Конституционния съд на РБ.

          Промяната на Закона за вероизповеданията в тази му част – гарантирането свободата и вътрешно управление на вероизповеданията – носи сериозен риск за нарушаване на основни демократични принципи, като при това и добрите мотиви за законодателни промени, ще се компрометират от само себе си.

          2. Борбата с тероризма или други престъпления, насочени срещу конституционния и законов ред в държавите са в предметния обхват на други специални закони. Българското законодателство дава всеобхватна законова защита и съответни мерки и правомощия на специализираните органи – ДАНС, разузнаване, прокуратура, МВР и съд по специалните закони за борба с тероризма, без с това да се променя демократичната законова основа за вероизповеданията, чиито верски убеждения и богослужебна практика изключват такива явления в своята дейност.

          3. Светият Синод е категорично против да се дава определение, в който и да е закон на понятието „религиозен радикализъм“.

          В дефинирането на такова понятие е водеща позицията на конфесиите и научните достижения на вътрешното право на съответното вероизповедание, които очевидно не могат да си позволят да работят с еклектика и да достигнат до единно нормативно понятие за „религиозен радикализъм“ за целите на международното и респективно на съответното национално право.

          Ако държавата иска да санкционира радикалната ислямистка пропаганда, то това трябва да стане с подходящите средства за защита на националната сигурност, без да се засяга правото на свободно изразяване на религиозно мнение или популяризиране на религия. В този смисъл Българската православна църква подчертава своята изконна толерантност към всички вероизповедни общности в България, различни от православната.

          4. Увеличаване на контролните правомощия на дирекция „Вероизповедания“ в Министерския съвет, чрез което се цели контрол на даренията и финансите на вероизповеданията, е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. По смисъла на предлаганите промени, обаче, религиозните институции биват поставени в състояние на свръхзависимост от натоварения със свръхфункции и свръхпълномощия административен орган - Дирекция „Вероизповедания”.

          По наше мнение това е доста силова намеса на държавата във вътрешния живот на вероизповеданията. Това би създало предпоставки за вземане на субективни и непрозрачни решения.

          5. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата. Съдържанието на тази норма е грубо погазване на конституцията и груба намеса в отделените от държавата религиозни институции. Това не се е случвало спрямо Църквата и другите вероизповедания дори и във времето на тоталитарния режим в България.

          6. Сега действащият модел в чл. 28 от ЗВ е адекватният нормотворчески подход и законодателна техника, а именно - разпределението на държавната субсидия за регистрираните вероизповедания да се извършва с годишния закон за държавния бюджет.

          В случай, че се налага промяна в някои от специалните закони, то същата следва да се извърши в съответните закони, а не да се променя ЗВ като се предвижда намеса на контролните финансови органи във вътрешно организационния живот на вероизповеданията чрез проверка на техните финансови отчети, което означава контрол върху имуществото, формиращо се основно чрез дарения и завещания. Този законов подход е в нарушение на Конституцията и трайната практика на конституционния съд.

          Администрирането и контролът на счетоводството на вероизповеданията и проверка на техните дарения представлява държавно администриране на техния автономен живот, тъй като от своето основаване до днес Църквата формира своето имущество главно чрез дарения. Това са пожертвования на хората към нея и имената на много от тях остават неизвестни дори за църковните служители.

          7. Църквите и вероизповеданията не се водят от принципа на националните държави и гражданство. Някои вероизповедания биха изчезнали, ако не се финансират от централните им ведомства. При БПЦ-БП този проблем не съществува, което не означава, че Българската православна църква не следва да апелира за запазване на религиозния мир в страната и ненамеса в делата и на останалите изповедания.

          8. Св. Синод категорично възразява държавен административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани, чрез задължаване на вероизповеданията да декларират имената на своите дарители.

          В Православната църква даряването е част от религиозния живот на вярващия и се регламентира от учението и вътрешното (канонично) право на Църквата, и не може да бъде предмет на регламентиране и контрол от страна на държавата. Даренията в Църквата са дълбоко личен акт.

          9. Опитът от почти двайсетгодишния политически инспириран разкол в Българската православна църква доказва, че всяка намеса на държавата във вътрешните дела на Църквата, води до тежки последствия както за Църквата, така и за самата държава. Историческият опит показва също така, че винаги, когато държавата се е опитвала да упражни контрол върху дейността на Църквата или да моделира вътрешно-църковния живот по своите светски критерии, това е завършвало с неуспех. Православната църква е институция с двухилядолетна история, основана от Самия Господ Иисус Христос. Редували са се периоди на гонения от страна на държавата с периоди на мирно съвместно съществуване.

          Историята доказва, че демократичните отношения между държавата и Църквата при взаимно уважение и при гарантиране правата на самоуправление на Църквата са гарант за националната сигурност в България. Такива отношения бяха успешно установени и гарантирани чрез действащия Закон за вероизповеданията. БПЦ-БП е доказала, че представлява основен фактор на стабилността и националната сигурност в България, както и вековна опора за българския народ, дори в периодите когато държава не е имало.

          Изхождайки от всичко това, смятаме, че предлаганите промени в ЗВ, са противоречиви и чрез тях не се постига целения резултат, нуждаят се от сериозно преосмисляне, включително и тяхната необходимост, за да не поставят под съмнение установеното добро сътрудничество на демократична основа между държава и Църква.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vaquero - blackpredator,
04.10.2018 14:52
Е, Боботко днеска беше при архийерейте. От зор разбира се.
Приликата е поразителна.
цитирай
2. predatorkapredatorka - !!?? е и..кой е копи-чекиджията..
04.10.2018 15:01
с тезз чаршафи..
гого поне си ги съчинява..умело и забавно..
остаряваш, блякквак..
ша та давам на мърийките.:))
цитирай
3. blackpredator - да бе
04.10.2018 15:06
vaquero написа:
Е, Боботко днеска беше при архийерейте. От зор разбира се.
Приликата е поразителна.

с Цвъкю и Данчо Ментата
липсват само Гетю и духът на Пимен..
приликате сякаш Индиго ги е раждала..;)
цитирай
4. blackpredator - бабе,
04.10.2018 15:09
predatorka написа:
с тезз чаршафи..
гого поне си ги съчинява..умело и забавно..
остаряваш, блякквак..
ша та давам на мърийките.:))

да ти имам забавленията..:)))
цитирай
5. predatorkapredatorka - :))))) ее,чехльо, моите поне са реални..
04.10.2018 15:30
а, твоите..ще им праим 13г курбан с марийките
цитирай
6. mileidi46 - !!
04.10.2018 16:48
Тя и ,,мама Тереза" беше ,,божи "представител,и беше основала,,болница"(Фондация) и лекуваше болните и бедните с,,божията любов",като ги лишаваше от лечение и медикаменти,оставяше ги да издъхнат в адски болки и мизерия,по ,,божията воля",за да изкупят греховете си тук на земята,а там да отидат,,пречистени"..!!!!
В същото време ,получаваше дарения от кой ли не,включително и от ,,великите сили",и тичаше с чувалите да ги изсипва във Ватикана!!Нали затова я повишиха в чин,,светица"...
А когато ,,божията благословия" се изсипа върху нея ,не като ,,златният дъжд"върху Даная,а като коварен рак,тя не легна в ония легла ,дето убиваше грешните-"да си изкупи греховете по същият начин ,а отлетя за Америка да търси помощ и спасение!!

малко ми идват в повече и тия религии и тия божи проповедници..Всички педали и педофили по църквите по цял свят,а за Ватикана да не говорим..
Нека Боко да краде и от тях,да облекчи белким малко народа:)))
трагедия...
цитирай
7. rosiela - "ГЕРБ"
04.10.2018 18:19
НЕ Е ВАШЕТО " ГЕРП". ПЪЛНО С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ.
ДРУГОТО Е " БЕЗ КОМЕНТАР"!
цитирай
8. predatorkapredatorka - 6++++++
04.10.2018 19:16
6. mileidi46 - !!
16:48
Тя и ,,мама Тереза" беше ,,божи "представител,и беше основала,,болница"(Фондация) и лекуваше болните и бедните с,,божията любов",като ги лишаваше от лечение и медикаменти,оставяше ги да издъхнат в адски болки и мизерия,по ,,божията воля",за да изкупят греховете си тук на земята,а там да отидат,,пречистени"..!!!!
цитирай
9. predatorkapredatorka - :)) О,мон дьо, леля те налази , бляк
04.10.2018 19:20
Боце, знаем по целия Свят,че имаш 5-6 полувисши..
я сподели сега тук..
Боко комуняга ли е..или..къфф?
напъни съ малко...
цитирай
10. getmans1 - ПИСЪКА НА КИРЧОВЦИТЕ. . . СЛЕД ТОЗИ ...
04.10.2018 20:59
ПИСЪКА НА КИРЧОВЦИТЕ ...
СЛЕД ТОЗИ СИНОД ОТ ПОЛКОВНИЦИ НА ДС И ДВАМА ДЕЙСТВАЩИ РУСКИ АГЕНТИ, ХИМЛЕР РЯПА ДА ЯДЕ А АНТОН ТОДОРОВ ХЕПЕТЕН.
ГОЛЯМ МАЙТАП, СЛЕД АРАБСКИТЕ И ТУРСКИ ПАРИ ЩЕ ЛЪСНАТ И РУСКИТЕ ...ХАХАХА
цитирай
11. blackpredator - милейди,
04.10.2018 21:56
аз не съм фен на папищаците, но тия тюфлеци се опитаха
да направят нещо, което и султана не си е позволявал


цитирай
12. blackpredator - Росе,
04.10.2018 21:58
rosiela написа:
НЕ Е ВАШЕТО " ГЕРП". ПЪЛНО С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ.
ДРУГОТО Е " БЕЗ КОМЕНТАР"!

дубре, че ме открехна..
цитирай
13. blackpredator - Юлке,
04.10.2018 21:59
пулю мноо ме обича..
цитирай
14. blackpredator - Гетьо,
04.10.2018 22:00
ти като храненик на Дианета, едва ли требе
да акаш с големи букви..
цитирай
15. theeconomist - ха, ха ,ха, той милият малък провинциален паразит,
05.10.2018 06:26
blackpredator написа:
ти като храненик на Дианета, едва ли требе
да акаш с големи букви..


за да направи верноподанническо впечатление трябва да славослови гостоприемника с големи букви.....абе изключителна любовна история:
"....кто был никем, тот станет всем...."
цитирай
16. mar866 - ...
05.10.2018 11:14
бабето пак е минало да изсипе самосвала:)
пп. Блеки, много дълго, бре! Нали знаеш, че не чета повече от пет реда?
(толкова ми е капацитетът на мозъка) :)))
цитирай
17. blackpredator - той Гетю е звезда
05.10.2018 22:10
theeconomist написа:
за да направи верноподанническо впечатление трябва да славослови гостоприемника с големи букви.....абе изключителна любовна история:
"....кто был никем, тот станет всем...."

астронаФт от екипажа на гочошатъла..
цитирай
18. blackpredator - дълго
05.10.2018 22:11
mar866 написа:
бабето пак е минало да изсипе самосвала:)
пп. Блеки, много дълго, бре! Нали знаеш, че не чета повече от пет реда?
(толкова ми е капацитетът на мозъка) :)))

колкото неколко баби ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blackpredator
Категория: Забавление
Прочетен: 6912923
Постинги: 1449
Коментари: 18254
Гласове: 25298
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031