Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2012 19:50 - Андрешко
Автор: becksssss Категория: Забавление   
Прочетен: 22124 Коментари: 34 Гласове:
16

Последна промяна: 04.11.2012 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Надявам се, повечето от Вас са чели разказа "Андрешко" на Елин Пелин. В него, най-общо казано, се разправя за един млад селски тарикат на име Андрешко, който зарязва по средата на мрачно блато в жестокия зимен студ някакъв съдия-изпълнител, чиято мисия е да секвестира житото на друг селяк-тарикат на име Станойчо.
           В ония години пропагандата така беше обърнала нещата с хастара навън, че даскалите ни набиха в тиквите, че Андрешко е положителният образ в разказа, а дебелият господин с кожуха - отрицателният. Единият беше въплащение на добронамерения пролетариат и човекът от народа, а другият - черното зло и събирателен образ на Системата и Държавата, чиято единствена цел е да мачка бедния, изстрадал народ. Явно даскалята си бяха свършили добре работата, защото дълги години след това на много хора от нашето поколение им беше трудно да се отърсят от чистата пропаганда и да погледнат обективно на нещата, а именно - че Елин Пелин е имал съвсем друго предвид, написвайки "Андрешко". И под "съвсем друго" имам предвид точно обратното на това, което училището ни учеше тогава.
           Андрешко е събирателният образ на бедняка в най-чистия му, бих казал дори концентриран вид. Дребна душица, неграмотен и простоват, завистлив, непрестанно мислещ някакви шмекерии, мразещ успелите и богатите, незачитащ Правилата и Законите и ненавиждащ Системата и Държавата.
           "Сиромах човек - жив дявол."
           Лично за мен разказът "Андрешко" е най-простата и, същевременно, най-гениална дисекция на българите като цяло, надминаваща в много отношения дори класически произведения като "В механата" на Христо Ботев, където финалът просто крещи: "... а вий, вий сте идиоти!" или славейковото "Не сме народ, а мърша!".
           Трагедията е, че днес, в 21-ви век, България продължава да бъде страната на Андрешковците, страната на бедняците и сиромахомилите, страната, където успял човек задължително е синоним на мошеник и престъпник, а беднякът, издигнат в култ, е честен и задължително прецакан от Системата човечец. Страната, където шефът винаги е гадняр, мръсник и гъз, а работникът - най-способният, най-работливият, най-онеправданият и най-експлоатираният индивид на света, чиято заплата винаги е недостатъчна, ’щото шефът е алчен и иска да печели много и все на негов гръб.

           Истината е, че голяма част от българите са мързеливи задници, скатавки, работят малко, некачествено, отнасят се безотговорно към работата си и са бедни именно поради тези причини. Няма никакво друго логично обяснение защо българите са с най-ниските доходи не само в Европейския съюз, ами и в сравнение с доста африкански страни например. 

           Нямаше ме известно време и днес прегледах набързо повечето заглавия в сайта за изминалия месец. Ще си помислите, че е било трудна задача. Нищо подобно. Еднообразието на теми е толкова голямо, че е достатъчно човек да прочете само една от тях, а на останалите само да види заглавията и авторите и да му стане ясно за какво се разправя там.

           Основното е мрънкане, мрънкане, мрънкане.

           Краят на света, кризата, цените, правителството, Бойко, Дянков, поредното послание на бог Сурия (осми сезон), шизофреничните бръщолевения на конспираторите и задължителното за Първа страница чудовищно стихотворение на Капитан Немо.

           Дотук нищо ново под Слънцето, както се казва, но прави впечатление една неприятна тенденция.

           И тя е яростно обединение на Андрешковците.

           Здравите леви сили в сайта като че ли са станали повече за последния месец, месец и нещо и, което е най-притеснителното, се държат здраво и са станали доста агресивни. Пролетарските идеи са плъзнали из блогбегето като зараза и се чудя на никого ли не му прави впечатление това или равнодушието и овчедушието вече до такава степен са Ви завладели, че Ви е все едно.
           А те идват, дами и господа.
           Андрешковците.
           Червените ескадрони.
           Бавно и сигурно настъпват и, докато Вие дремете и си бъркате в носовете, догодина пак гей Сергей и кликата му ще Ви управляват.
           И пак ще Ви приспят за четири години, докато чакате да "Ви оправят", а накрая ще се събудите по-бедни и по-разорени отвсякога.
           Защото, драги сънародници, докато останалият нормален свят отдавна низвергна и запрати в контейнера за смет смрадливите червени паразити-андрешковци, Вие продължавате да роните горчиви сълзи по "бай Тошо" и по "онова време", когато яйцата стрували 0.08 лв., а хляба - 0,20 лв. и, когато имало работа за всички.

           Само че, забравяте нещо много важно или пък не ви отърва да си го признаете с ръка на сърцето. И то е фактът, че точно тия, здравите леви сили, през 1944 година слязоха от Балкана с пушка в ръка, избиха или прогониха елита, богатите, умните, амбициозни хора и аристокрацията на България, а на тяхно място поставиха селяка-тарикат Андрешко с цървулите и антерийката, беднякът, след време превърнал се в милионер, но с дребната, подла душица и евтините селски номера. Поставиха го там, горе, да Ви управлява, постепенно превръщайки Вас самите в безмозъчни, неграмотни селяндури с малки мечти и никакви амбиции, чието най-голямо удоволствие в живота, е да оставят Държавата в калното блато, само и само да спасят чувала си с жито.

           В предишния си постинг изтъкнах 10 причини, поради които ненавиждам бедняците. Малцина схванаха какво точно имах предвид под "бедняци" и, следвайки стадото овце, започнаха да ми обясняват как парите не правили никого богат, как на някакъв майка му била лекарка, но я уволнили и сега била бедна и без пари, как и аз самият съм бил бедняк, ’щото съм мразел бедняците, как, според друг, съм бил новобогаташ и съм се възгордял от това и т.н., и т.н. до безкрайност. Излишно е да казвам, че обидите се сипеха отгоре ми като проливен дъжд, а още по-излишно е да казвам, че 95% от коментарите бяха на анонимни страхливци, защото имах великодушието, преди да си взема едномесечната почивка, да премахна модерацията на анонимните коментари.

           Истината, дами и господа, е, че аз не съм богаташ.
           Просто Вие сте много бедни.
           И знаете ли защо?
           Защото, откакто се помня, аз РАБОТЯ. 
           Защото никога не съм мрънкал и никога не съм търсил вина другаде, освен в себе си.
           Защото никога не съм издигал Андрешко в култ.
           Защото, откакто се помня, аз съм търсил начини да бъда полезен на себе си, на семейството си и на Обществото като цяло.
           Защото съм работил толкова много, че повечето от Вас дори не могат да си го представят. Не могат даже и да го сънуват.
           Защото винаги съм гледал напред и никога назад или встрани, нито в чуждата чиния.
           Защото никога не съм завиждал на по-богатите и по-успелите от мен.
           Защото съм помагал на много хора - близки, роднини, познати и непознати и продължавам да помагам и сега.
           И не съм търсил благодарност или "връщане на услугата" по стара българо-андрешковска традиция.
           
           Защото аз отдавна осъзнах гениалната истина, написана от Елин Пелин в "Андрешко" преди толкова много време и успях да изгоня с ритници дребния селски тарикат от мислите ми.

           Не му позволих да се превърне във философия и да управлява живота ми.

           А вий...
           Вий не сте народ, а мърша!





Гласувай:
24



1. swan16 - Добре дошъл и се радвам да те видя ...
03.11.2012 21:00
Добре дошъл и се радвам да те видя отново:)
Ще се съглася с теб по въпроса за всеобщото мрънкане и недоволство и най-вече с не правенето на нищо. Около мен е пълно с хора непрестанно мрънкащи, че нямат пари, но същевременно дават по повече от половината си заплата на месец за цигари, алкохол и заведения. Няма как човек да ме убеди, че щом има пари за тези неща иначе е много зле. И ако са толкова пък зле нещата не виждам защо не се хване наистина да работи защото само с мрънкане не става. Същата тази категория освен, че е безумно досадна с мрънкането е и крайно завистлива към постигнатото от успелите хора. То не са подмятания, злословения, то не е завист и всякакви хули. Само защото някой може да си позволи нещо повече от друг веднага става най-долния човек. А защо? Понеже си е дал труда да научи нещо повече, да отдели повече от времето си в работа вместо да е по кръчми или просто ценностната му система е различна?....
За съжаление този манталитет все повече се пропива в съзнанието на българина и не мисля, че скоро ще бъде изкоренено оттам. Андрешковци винаги ще има и те за съжаление се множат.
цитирай
2. blackpredator - Много ти личи,
03.11.2012 22:17
че учителката ти по български, е била пенсионирана дружинна.
Иначе щеше да знаеш, че днешният Андрешко много работи. Работи съвестно и отговорно, но каруцата му е твърде малка, за да побере всичките чиновници.

Оня Андрешко, превърнал се в милиционер и тия преди него, ушиха на Държавата ПР контошче, като съвсем по Елин Пелин, в замяна няма ги двата вола, двете жълтици, двете кокошки, козицата и качето със сланина…

Да им е честито на хубавци като теб, чохеното контошче…
цитирай
3. becksssss - Добре заварил, Ралица! :) Бих ...
03.11.2012 22:19
Добре заварил, Ралица! :)
Бих коментирал по темата, но се надърпах с водка сериозно и ще чакам вдъхновение. :))))
цитирай
4. becksssss - blackpredator
03.11.2012 22:34
Ти си гений ве, мамин сладък. Гений си, вееее... Заради такива като теб понякога ми идва да взема една картечница с много, мноооооого муниции и да...
цитирай
5. becksssss - Предаторе,
03.11.2012 22:51
да продължа, че много се ядосах на червенясалия ти коментар преди малко. Българите сте толкова мързеливи и безотговорни, че твърдението ти " днешният Андрешко много работи. Работи съвестно и отговорно, но каруцата му е твърде малка, за да побере всичките чиновници" звучи по-абсурдно и от присъствието на свиня в джамия. Това, което не мога да си обясня, е, Вие, Предаторе, наистина ли си вярвате на тъпотиите, които приказвате или просто си ги приказвате ей така - за спорта? М?
цитирай
6. injir - E, хубаво, де, ама какво толкова си ...
03.11.2012 23:01
E, хубаво, де, ама какво толкова си се разпалил. Не го мисли. Каквото е писано - ще стане.:)
цитирай
7. blackpredator - Хаха,
03.11.2012 23:10
Мунчо, Мунчооо, това за изръсиш псувня, е все едно да чукаш майка си.
Пошло беззъбие…

Срещал съм много педали като теб и в блога, и в живота. На тях картечницата им обикновено е марка Durex.
Айде мушкай се, нашият арсенал е друг…
цитирай
8. monaliza121 - Най-после прочетох, че един човек ...
03.11.2012 23:14
Най-после прочетох, че един човек търси вината само в себе си, а не в другите!:))
Червените "здрави" сили са много болни. Страдат от умствено разстройство откакто изпуснаха властта. Сега се лекуват с "положително мислене", че ще спечелят изборите:))))) Толкова "положително", че приличат на изгладнели гларуси, които вместо да ловят риба, ядат отпадъци от контейнерите за боклук. Агресивността на тези птици е известна, непоносимото им грачене също, но никога няма да се превърнат в бели морски чайки.:(
цитирай
9. becksssss - Предаторе,
03.11.2012 23:15
усетих се, затова си изтрих псувнята. Просто ме ядоса тъмночервения ти коментар в началото.
Кой работи ве, мамин сладък?
Кой работи в България?
Кажи бе, Мунчо ли си, маймунчо ли си, не те знам?
Недей да ми бръщолевиш обичайната си сбирщина от думички, ами кажи кои са тия мноооого работни андрешковци. Щото иначе увисваш като джигер, мой човек.
цитирай
10. miaa - Много си забавен:)))) Разсмя ме от сърце!
03.11.2012 23:24
Хареса ми, оригиналността и соления привкус, на статията! Съгласявам се 100% с тебе!
цитирай
11. becksssss - monaliza121
03.11.2012 23:32
Това, което ме учудва най-много в настоящия момент, е, че представителят на здравите леви сили е само един - Черното влечуго. Нема ни Кушеля, ни Митко Кризата, ни Чавдарчо Глупака Главната Буква, нито Костас, нито блогера Андрейчо, нито онзи как беше... уффф, често коментира при тройния Алекс... един тъмночервен чичка... бах мааму, напих се като гъз и сега не се сещам...
Но аз очаквам яростна пролетарска съпротива.
цитирай
12. becksssss - miaa
03.11.2012 23:36
Благодаря! Забавен съм по своему. Някои хора не споделят това мнение, но затова е интересен светът. :)
Що се отнася до соления привкус на статията... Аз мисля, че по-скоро е сладко-кисел и на някои хора не им харесва, ама никак даже.
Виж само блогера Блякпредатор какви ги плещи и ще ти стане ясно.
цитирай
13. vmir - Много добре и точно казано.
04.11.2012 00:06
Съгласен съм напълно.
цитирай
14. blackpredator - becksssss, becksssss
04.11.2012 00:18
Ти с тая статия, като конкубинка симулираш оргазъм.

Да ти обясня. Мъжете симулират връзка. :D
цитирай
15. becksssss - Предаторе,
04.11.2012 00:34
верно, че съм пиян, но дори и трезвен ми е трудно да ти разбирам метафорите понякога. А уж съм човек, който може да чете между редовете и да схваща, ръийшли.
цитирай
16. анонимен - Поредният мрънкач, който мрази ...
04.11.2012 03:21
Поредният мрънкач, който мрази недоволните от "цветущото" ни положение. И до година когато родината на нас, Българите, отново обяви фалит, вие, лЮДЕте, които не сте българи, пак ще обвините Андрешковците, че изпили водата, усвоили въздуха и изяли храната на честните, работливи и находчиви банкстери.

Въпрос.
Какво е искал да каже с разказа си, Елин Пелин ли ти го е казал?
цитирай
17. becksssss - 16. анонимен
04.11.2012 10:12
С бай Елин Пелин сме си пили пелина навремето. Нищо не знаеш ти. Ама я кажи защо ме дебнеш, само и само да се изкендзаш анонимен?
цитирай
18. hristo27 - Когато човек отстоява едно свое ...
04.11.2012 10:32
Когато човек отстоява едно свое мислене, има ли значение какво другите ще кажат противно на това? Не се хабИ, всеки има право да каже нещо дори и да си мисли, че той е правия.
цитирай
19. becksssss - Представям на Вашето внимание к...
04.11.2012 10:39
Представям на Вашето внимание коментара на един истински, неподправен Андрешко, нарекъл себе си Ювиги. Коментарът е копиран от постинга на блогерката suny84, озаглавен "Не разбирам тази ненавист между хората".

"12. siuvigi - Толкова ли е трудно да помислите защо е така?!
03.11 19:57

Богатствата на олигарсите в България как са натрупани?!
Далавери, измами и ниски заплати?
Е как тогава бедния българин да не се озлоби, че получава много по-малко от колкото е заработил?!
цитирай"

Типично по андрешковски - коментарите са излишни, макар че аз му отвърнах, че говори глупости и, че българите получават точно толкова, колкото заработват. Заради тъпия бъг в сайта, коментарът ми още не е излязъл.
цитирай
20. kamosutrov - Охоооооооо! Бушмилс! Ха добре дошъл!
04.11.2012 13:55
Любимата ми тема. За Андрешко. Всъщност, Андрешко не е този Андрешко, който "другарите" митологизираха. Самият Елин Пелин го описва, като един зевзек от шоплука. Всъщност, ние /ти де/, описваш изкривения образ на митологизирания Андрешко. Ей той е за тепанье и ебанье.
цитирай
21. kamosutrov - Ама много тъп въпрос! Много! Случайно да си прочел събраните съчинения на Е. Пелин?
04.11.2012 13:59
анонимен написа:
Поредният мрънкач, който мрази недоволните от "цветущото" ни положение. И до година когато родината на нас, Българите, отново обяви фалит, вие, лЮДЕте, които не сте българи, пак ще обвините Андрешковците, че изпили водата, усвоили въздуха и изяли храната на честните, работливи и находчиви банкстери.

Въпрос.
Какво е искал да каже с разказа си, Елин Пелин ли ти го е казал?

Някакви си 11 тома. Толкова нещо пише в тях.... Ама са много букви, беее! Кой ще ти ги прочете? Оди питай даскал Цъгов. Той е вещ по българска литература и класово-партийния литературен анализ.
цитирай
22. becksssss - Гледам, че двама Андрешковци са ...
04.11.2012 14:21
Гледам, че двама Андрешковци са увиснали палчетата си надолу. :))) Баси нещастниците дето сте! Хем ме е яд, хем много често ме е жал за Вас, щото с този бедняшки манталитет и начин на мислене нищо, ама НИЩО хубаво не Ви чака. Така ще си умрете в жлъч, злоба и немотия.
цитирай
23. siuvigi - Ааа, и си ме цитирал даже:)))
04.11.2012 15:56
"16. becksssss - Богатствата на олигарсите в Б...
10:20
siuvigi написа:

Богатствата на олигарсите в България как са натрупани?!
Далавери, измами и ниски заплати?
Е как тогава бедния българин да не се озлоби, че получава много по-малко от колкото е заработил?!

Плещиш простотии. Българите получават точно толкова, колкото заработват."

Да така е...но вероятно тези, които работят във Франция, Германия, САЩ.
Българите в България получават два три пъти по-малко от това, което заработват, ФАКТ!

Ето защо все по често се чуват мрънкания на работодатели, че нямало вече добри специалисти в различни области.
Еми как да има бе господа измекяри-работодатели?!
Защо добрите специалисти да ви работят за унизително ниското ви заплащане, а да не работят на Запад и да бъдат оценени подобаващо???

becksssss, или ти си глупак и дрънкаш глупости, че българите били мързеливи, или хилядите работодатели от Западна Европа и САЩ са глупаци като са наели над 1 милион българи на работа.




цитирай
24. becksssss - Ювиги,
04.11.2012 16:38
с теб просто не искам да се занимавам. Когато някой употреби думата измекяр, за мен вече не съществува като човек. Почивай в мир, Ювиги!
цитирай
25. galinbalin - Ебре Бексиииииии
04.11.2012 16:48
:-D
цитирай
26. becksssss - Оооо, Галинчо!
04.11.2012 17:40
Ко стаа, майна?
цитирай
27. ofir - С бай Елин Пелин сме си пили пелина ...
04.11.2012 17:56
becksssss написа:
С бай Елин Пелин сме си пили пелина навремето. Нищо не знаеш ти. Ама я кажи защо ме дебнеш, само и само да се изкендзаш анонимен?

Бексич, като всеки културен человек, кендзам само в определените за целта места. Дали анонимен или не, на клозетната чиния е все тая. За нея е важното да бъде пълна от предпочитаният пълнеж. Ако тоалетната няма необходимата привлекателна сила, то задължително, се освежава с някоя от вечните теми за виновността на комунизма за изчезването на птицата Додо от менюто на аборигените. Същият похват бе използван цели 45 години, от същият този комунизъм.
Какво да ти кажа, тоалетната чиния си е една и съща, само се сменя парфюмната композиция.
И защо си мислиш, че твоята особа е толкоз значима та заслужава специално отношение, та чак преследване.
Просто имаше едни синхроничности, час от които бе твоят пост. Нищо специално. За теб !!
цитирай
28. becksssss - ofir
04.11.2012 18:51
Недей да шмекеруваш, тарикат! Празен профил си и ми излизаш с евтини номерца. Аре, нема нужда.
По отношение на кенефа и парфюмната композиция - съгласен съм донякъде. Всъщност, точно това имах предвид в постинга - докога българите ще сменят само ароматизатора на кенефа, вместо да сменят цялата тоалетна.
И да - комунизмът е виновен за всичко. Точно той издигна Андрешковците в култ, прогони половината свестни българи, а останалата половина отучи да работят и да се борят с живота, като ги превърна в безмозъчни ракиджии и псувачи, вечно чакащи Партията-майка да дойде и да ги оправи.
Не се прави, че не разбираш за какво говоря.
цитирай
29. анонимен - Профилът, вярно, празен е, за което ...
04.11.2012 20:25
Профилът, вярно, празен е, за което има съответното обяснение. Но какво значение има това за теб Андрешко? Нали важното за теб е, постоянно да привличаш пълнежа необходим за твоето съществуване. Инак как ще се чувстваш лешояд без наличието на мърша, та даже и измислена от някаква пропаганда.
Кенефа, пич, отдавна вече е запушен от фекалиите на велики икономико-политически гении и миризмата на мърша е толкова голяма, че даже и ароматизаторите на антикомунистическата олигофрения не помагат.
Споко, скоро не само ще почне смяната на кенефа и теракота, но и на цялото обзавеждане на апартамента. И именно онези, които помагат на този който е имал лоша реколта, да скрие житото си от дебелият съдия - изпълнител тръгнал да обрича децата му на гладна смърт, ще бъде който ще се разпорежда в кухнята, защото знае цената на хляба и състраданието.
А на онези за когото, производителя е данъкоплатецът който е длъжен да издържа търговци, мениджъри, дилъри и дългата ръка на техните закони, съдия-изпълнителят, ще кажа - Моите съболезнования !!! Колкото причини има да мразите, толкова пъти ще идвате тук, за нов живот.
Бирата само влошава положението.
цитирай
30. blackpredator - Да ти обясни Черното влечуго becksssss
04.11.2012 21:03
becksssss написа:
верно, че съм пиян, но дори и трезвен ми е трудно да ти разбирам метафорите понякога. А уж съм човек, който може да чете между редовете и да схваща, ръийшли.

Да обясни на ментнални плужеци като теб.
За по-ясно сравнение с Швейк и Андрешко.
Работя от години в тая сфера. Знам как се оценяваха активи. Познавам лично част от оценяващите бексовци. В резултат активите дадоха фира във вид на скрап.
И сравнението: Шкода произвежда Шкода, фабриката на Катана вместо кари трътки.
Защото там богатият ала becksssss е Андрешко, а тука Швейк…

В случая вместо Елин Пелин, бих цитирал Миклухо Маклай.
И местните "богати" папуаси, пускащи дълбокоумни постинги.

Богати на мъниста… ръийшли?
цитирай
31. becksssss - 29. анонимен
04.11.2012 21:06
Съжалявам, но това не можах да го прочета като хората, камо ли да го разбера. Схванах само бла-бла-бла-бла-бла, дъра-бъра-дъра-бъра, гладна смърт, съболезнования, бира...
Човече, ти сигурен ли си, че си добре?
цитирай
32. becksssss - Хищник,
04.11.2012 21:09
ти защо се държиш толкова агресивно? Ти си типичният бай Ганьо Балкански.

"Познавам лично част от оценяващите бексовци."

Познаваш ти, дръжки познаваш. Всички българи сте такива - многознайковци и празнословци.
Бедняк.
цитирай
33. ofir - Съжалявам, но това не можах да го ...
04.11.2012 21:34
becksssss написа:
Съжалявам, но това не можах да го прочета като хората, камо ли да го разбера. Схванах само бла-бла-бла-бла-бла, дъра-бъра-дъра-бъра, гладна смърт, съболезнования, бира...
Човече, ти сигурен ли си, че си добре?

Не съм и имал илюзии, че ще го разбереш. Всепак това е предназначено за хора а не за лЮДИ.
цитирай
34. lightsaber123 - Ти явно си
10.11.2012 19:23
Ти явно си мой събрат по начин на мислене. Майната им на бедните духом - да се оправят както искат. Това са злобни и мрачни човечета, които нищо не са дали на този свят. Те и не могат. Само взимат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: becksssss
Категория: Забавление
Прочетен: 322256
Постинги: 41
Коментари: 1071
Гласове: 860
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031