Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2020 19:18 - Съмнителна официална история прикрива истинските мотиви зад убийството на Солеймани
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 504 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2020 17:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Съмнителна официална история прикрива истинските мотиви зад убийството на Солеймани

 От Уитни Уеб

http://www.renegadetribune.com/a-dubious-official-story-masks-the-

B AGHDAD - Неотдавнашното убийство на най-популярния и известен генерал в Иран КасъмСолеймани предизвика опасения, че нова война, изправяща САЩ и техните съюзници срещу Иран, скоро може да се превърне в опустошителна и смъртоносна реалност. Въздушният удар, който уби Солеймани, извършен от САЩ в Багдад, се проведе без разрешението или дори предварително уведомяване на Конгреса на САЩ и без одобрението на правителството на Ирак или военните, което направи атаката грубо незаконна на множество нива. Атаката уби и иракския командир на милицията Абу Махди ал Мухандис, който беше съветник на Солеймани.

"Убийството на иракски военен командир, който притежава официална позиция се счита за нападение на Ирак ... и ликвидацията на водещите иракски лица или тези от братска страна на иракското почвата е масивна нарушение на суверенитет", заяви премиерът на Ирак Адел Абдул Махди заяви, на атаката , добавяйки, че убийството е „опасна ескалация, която ще запали предпазителя на разрушителна война в Ирак, региона и света“.

По-специално, убийството на Солеймани идва само няколко месеца след като предполагаем опит на Израел да убие иранския генерал се провали и на фона на добре документирано и десетилетие продължително натискане от американски неоконсерватори и израелски служители за война, водена от САЩ с Иран.

Въпреки че незаконността на убийството е забелязана от мнозина откакто се разпространиха новините за нападението, по-малко внимание бе обърнато на странностите на официалните мотиви на администрацията на Тръмп и оправданието за нападението, което доведе до него с ново напрежение в Близкия изток. Според служители на администрацията атаката беше насочена към „ възпиране на бъдещите планове за атака на Иран “, както и в отговор на ракетна атака във военната база К1 край Киркук, Ирак на 27 декември. Тази атака уби един американски военен изпълнител и леко рани няколко САЩ войници и иракски военни.

Въпреки това, подробностите за тази атака - дори и в основни източници на САЩ, които често подкрепят американския милитаризъм - са невероятно мътни, а името на убития американец и самоличността на компанията, за която той или тя е работил, не са публикувани. Някои медийни съобщения посочват изпълнителя като „изпълнител на Пентагона“, докато други използват термина „граждански изпълнител“, което кара някои да спекулират, че изпълнителят може да е частен наемник в наемането на Пентагона.

В допълнение, никоя група все още не е поела отговорност за нападението, а медийните съобщения отбелязват, че нападението може също толкова лесно да бъде извършено от останки от Ислямска държава, както и от иракската шиитска милиция (Катаиб Хизбула), която официално е обвинена от американски служители , Официално разследване на инцидента, провеждано от иракските военни, все още не е приключило. По-специално САЩ по- рано твърдяха, че имат убедителни доказателства, които обвиняват Иран за нападения срещу нефтени танкери в Оманския залив през юни миналата година, само за да има непоколебими съюзници на САЩ в региона, които твърдят, че предполагаемите доказателства на САЩ за иранско участие са били недостатъчни.

image Tim Shorrock   @TimothyS    

"There are about 5,000 American troops in Iraq. The number of civilian contractors is far more difficult to track." That"s journalistic malpractice. Trump is going to war to avenge a contractor"s death. We have a right to know who he or she is. https://nyti.ms/2Q2eQaB 

image American Contractor Killed in Rocket Attack in Iraq

Attack on Iraqi base near Kirkuk, also injured several American and Iraqi military personnel

nytimes.com   139 7:53 AM - Jan 3, 2020 Twitter Ads info and privacy   85 people are talking about this      

 

Освен това САЩ вече отговориха на смъртта на изпълнителя, като в края на декември започнаха пет различни атаки в Ирак и Сирия, убивайки приблизително 25 и мотивирайки иракските протестиращи да щурмуват американското посолство в Багдад, тъй като много от убитите от тези авиационни удари бяха иракчани. Последващият въздушен удар, който уби Солеймани, изглежда като прекомерно официално оправдание за отмъщение за смъртта на един американец.

Като се има предвид гореизложеното, след това става въпросът - основава ли администрацията на Тръмп убийството на висш ирански генерал на суверенна иракска територия в явно нарушение на международното право върху смъртта на един-единствен индивид, който правителството дори няма да назове? Дори когато са започнати пет стачки, за да се отмъсти за същия този човек?

Рисковете от регионална война, за да се отмъсти за смъртта на вече отмъстено лице, повдигат въпроси, особено за президент, който се кандидатира за преизбиране. Съединените щати твърдят, че убийството също е било предназначено да действа като „възпиращо средство“ срещу потенциални бъдещи атаки на Иран, но въпреки това е трудно да се обоснове убийството на висш генерал от чужда сила на чужда земя като превантивна и превантивна мярка, тъй като противоположна на тази, която би поканила ескалация. Това е особено вярно, като се има предвид, че тези, които най-често се стремят към ескалация на напрежението между Иран и САЩ и съюзниците от Близкия изток, не живеят в Техеран и Багдад, а вместо това във Вашингтон и Тел Авив.

Неуспешни заговори за убийство и домашни неволи

Много е писано от MintPress и други обекти за дългогодишни усилия на изявени неоконсерватори в САЩ, както и израелското лоби и израелското правителство да прод САЩ в голяма война с Иран. Неоконсервативните усилия за промяна на режима в Иран са били десетилетия, а сегашната президентска администрация има няколко забележителни ирански ястреби на видни позиции . Освен това както президентът Тръмп, така и неговият основен съюзник в Близкия изток, израелският премиер Бенямин Нетаняху, са изправени пред вътрешни усилия, насочени към отстраняването им от длъжност и са изправени пред нови избори, които дават стимул на двамата лидери да увеличат напрежението в чужбина, за да се разсеят от собствените си вътрешни конфликти.

imageЕдно момче носи портрет на генерал Касем Солеймани в Техеран, Иран, 3 януари 2020 г. Иран обеща „сурово отмъщение“ за убийството на Солеймани. Вахид Салеми | AP

И все пак настоящият натиск, с който се сблъскват и Тръмп, и Нетаняху в съответните им политики, е само най-новият фактор , който тласна и двете администрации към нов и все по-отчаян натиск, за да задоволят десетилетия старания на иранските ястреби в двете страни за разпалване на война и „ прекрояване ”Близкият изток в полза на оста САЩ-Израел.

Като се има предвид неотдавнашното убийство на Солеймани, обаче, е от съществено значение да се отбележи, че въздушният удар на САЩ, насочен към лидера на Quds Force, е дошъл само няколко месеца след като Израел се опита, но не успя да убие генерала. Всъщност, най-новият от тези неуспешни опити беше планиран да се случи в началото на октомври миналата година и според The Times of Israel ,

Убийците планираха да копаят под религиозен обект, свързан с бащата на Солеймани, и започнаха експлозия под сградата, когато той беше вътре, и след това да се опитат да отклонят вината, така че тя да запали взаимовръзка [ал] религиозна война. Убийците подготвиха около 500 килограма, които да използват за бомбата. "

Израелското правителство не коментира предполагаемия заговор, въпреки че е забележимо, че планът за копаене под мюсюлмански свят и поставяне на бомба е бил опитван от израелски екстремистки групи в миналото, групировки, които имат основна опора в настоящото правителство на Израел.

Този предполагаем опит на Израел да убие Солеймани се появи след твърденията, че през 2018 г. администрацията на Тръмп даде на Израел „зелена светлина“ за убийството на генерала. В доклада се твърди, че „има американско-израелско споразумение“, че Солеймани е „заплаха за интересите на двете страни в региона“ и е публикуван от кувейтския вестник „Ал-Джарида“, който се смята за „израелска платформа“ за предаване на съобщения до други страни от Близкия изток “, според израелските медии .

Израел може би е планирал убийството на генерала като средство за предизвикване на война с Иран, което Нетаняху активно промотира миналия февруари. По това време Newsweek съобщи, че „израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази желанието си да започне война с Иран и заяви, че се среща с десетки чуждестранни пратеници, включително тези от арабския свят, за да прокара инициативата напред. „Въпреки това, с най-близкия съюзник на Израел, извършил делото, Израел запази относително мълчание за инцидента, въпреки че иранските представители твърдят , че убийството на Солеймани е било съвместно проведено от САЩ и Израел.

Въпреки че са дадени официалните, но все още съмнителни оправдания за стачката, най-вероятният резултат от смъртта на Солеймани е, че той ще „ запали войната “, както наскоро заяви иракският премиер. Дали само смъртта на Солеймани ще бъде достатъчна, за да тласне САЩ, Иран и съответните им съюзници към война, остава да видим, но това, което е сигурно, е, че администрацията на Тръмп изглежда доволна да продължи да ескалира ситуацията в преследване на двете дългогодишни амбиции на кариерата на военните ястреби, както и съобщение за бързо изграждане на вътрешен натиск преди изборите 2020 г.

Функционална снимка | Снимка показва предполагаемото място на американски въздушен удар, убил иранския генерал Касем Солеймани близо до международното летище на Багдад в Ирак, 03 януари 2020 г. Снимка | Иракски сили за сигурност

Уитни Уеб е журналист на MintPress News със седалище в Чили. Тя е допринесла за няколко независими медии, включително Global Research, EcoWatch, Института Ron Paul и 21st Century Wire. Тя направи няколко радио и телевизионни участия и е носителка на наградата „Серена Шим“ за 2019 г. за безкомпромисна честност в журналистиката.

  •  Пейзажите на селските сцени и зимните гори на Уолтър Морас
  • Крис Кристи казва, че Джаред Кушнер мисли, че равините трябва да решават правни въпроси, а не американско право 


Също може да харесате

image

Турция заплашва да изпрати 3,6 милиона "мигранти" в Европа, ако ЕС нарече сирийската операция "инвазия"  10 октомври 2019 г

image

Превръщането на патриоти в терористи  3 юни 2015 г. 

image

600 израелски нарушения срещу палестинските журналисти през 2019 г.: Доклад  15 ноември 2019 г. 





Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. bojinkata - Война няма да има! Тръмп се примири с ...
08.01.2020 21:16
Война няма да има! Тръмп се примири с понесените жертви! Въртолети на ФАЩ изнасят телата и ранените от базите. Иракски военни са се изтеглили още предния ден от базите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742026
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031