Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.03.2019 17:41 - Щатският преврат във Венецуела не върви по план
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2548 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предвид безуспешните опити за политически преврат във Венецуела, САЩ решиха да преминат към откровен терор. Щом Мадуро не иска да пада сам, опозиционните протести не са достатъчно масови, а венецуелските военни не искат да дезертират, то американците решиха да преминат към диверсии и терор.

Първата успешна диверсия бе атаката срещу енергетиката на Венецуела, която остави без ток практически цялата страна. При това атаките бяха три, в три поредни дни, и успяха да парализират компютърните системи, управляващи енергийните предприятия.

Броени минути след спирането на тока американските власти се похвалиха в туитър, че Венецуела е останала без захранване. Сенаторът Марко Рубио дори написа, че извън строя са и резервните генератори още преди официално да бъде съобщено за това.

Естествено, за инцидента веднага бяха обвинени венецуелските власти, които били „некомпетентни и корумпирани”. Имаше и съобщения от рода „нямате ток заради социализма”.

Между другото в САЩ няма социализъм, но по времето на Буш-младши също имаше спиране на тока подобно на Венецуела, при което множество щатски домакинства останаха без ток в продължение на седмици. Тогава обаче никой не обвини вашингтонските власти в корупция и некомпетентност (макар подобно обвинение да би било справедливо) и не написа в интернет, че за всичко е виновен капитализмът.

Властите в Каракас пряко обвиниха Вашингтон в кибератака срещу венецуелските енергосистеми, но Щатите веднага отхвърлиха тези обвинения като недоказуеми. Значи хакерските атаки са недоказуеми? Как в такъв случай САЩ доказаха, че руски хакери били повлияли на американските избори? По логиката на американците и това е недоказуемо.

САЩ всъщност вече имат минимум една успешна хакерска операция, която преди няколко години парализира иранската ядрена програма. Тогава на иранците бяха нужни месеци, за да открият компютърния вирус, който блокираше системите им за управление.

Въпросният вирус, както за това подробно разказваше и Сноудън, бе разработен от американските служби, които имат собствени хакерски подразделения. САЩ впрочем от години активно разработват кибероръжия и средства за водене на електронна война. Затова и не е чудно, че Вашингтон отказва да подписва каквито и да е международни споразумения за забрана на използването на кибероръжия и хакерски атаки на държавно ниво.

Въпреки това американците нагло и цинично обвиняват всички останали в кибератаки, а в същото време самите те извършват хакерски атаки и продължават да развиват кибероръжията си. И после Русия им била виновна за всичко?   

Спирането на тока обаче не е последния инцидент във Венецуела. Преди дни имаше експлозия в рафинерията Petro San Felix, където по неизвестни причини се подпалиха 2 химически резервоара. Вероятно американците и това ще нарекат случайност и ще обвинят социализма, но преди във Вашингтон да решат активно да сменят властта в Каракас, във Венецуела подобни „случайни” инциденти се случваха много по-рядко.   

Общо взето тактиката на Щатите във Венецуела започна да се прояснява. Първоначалния план с бърза цветна революция и смяна на властта по украински сценарий се провали – Мадуро удържа властта, опозиционните протести не преляха в кървави масови безредици, военните не организираха метеж, а самозвания президент Гуайдо не управлява нищо. Санкциите също не могат да дадат бърз ефект, въпреки че Вашингтон няма да се откаже от този инструмент. Съдейки по всичко от пряка военна интервенция Тръмп се отказа (поне засега), тъй като резултатът от подобна авантюра е доста непредсказуем и може евентуално дори да му коства президентския пост.

Така че остава резервният вариант с водене на подривна дейност, която постепенно да ослаби режима в Каракас. Възможно е дори да бъде организирана партизанска дейност на територията на Венецуела (терор срещу местното население и диверсии срещу по-важните социални обекти) в случай че бъде пробита венецуелската граница. Тъй нареченият „хуманитарен конвой” имаше именно такава цел, да пробие коридор с цел прехвърляне на хора и оръжие (като в Сирия в началото на войната), но венецуелските власти предотвратиха това. Този план естествено не обещава бърз резултат и може да се проточи с месеци ако изобщо завърши с успех. Все пак имаме примера на Куба, която над половин век вече живее в условия на санкции и блокада, но щатските стратези така и не можаха да сменят режима на острова.

Най-вероятно в скоро време на територията на Венецуела ще се случат още някакви „случайни” инциденти и аварии, за които ще бъдат обвинени Мадуро и социализма. Също така ще се усилва санкционния натиск срещу латиноамериканската страна и опитите за изтласкване на Русия и Китай от региона.

Всичко това се прави с цел влошаване на социално-икономическата ситуация във Венецуела и провокиране на напрежение сред населението, което да прелее в кървави сблъсъци и евентуален преврат. САЩ пък лицемерно ще продължават да заявяват, че ги е грижа за венецуелското население и демокрацията, едновременно продължавайки умишлено да влошават условията на живот на редовите венецуелци.

Такава е тя демокрацията… и европейските ценности барабар с нея.   



Гласувай:
7



1. zaw12929 - Не сме Венецуела, но като колония на ...
17.03.2019 11:17
Не сме Венецуела, но като колония на САЩ- ставаме все по зле- просто ни унищожават, защото- "Такава е тя демокрацията… и европейските ценности барабар с нея" Нито с тях, нито без тях- сложени сме в трънака на блатото либерализъмммм
цитирай
2. worldissue - Хубаво е повече хора да осъзнаят в ...
17.03.2019 14:22
Хубаво е повече хора да осъзнаят в какво менгеме сме затиснати...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215943
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031