Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2017 23:01 - България няма повече време за губене
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БСП има ясна визия за управлението и носи надежда за наваксването на някои големи пропуснати възможности през последните години
Дума 24. Март 2017 , брой: 59 Франц Спасов
Времето тече неуморимо, дори се ускорява. От човека, обществото, чрез държавата зависи как се преминава през историята. В този смисъл за днешна България е твърде важно по какъв модел се управляват и развиват икономиката, социалната сфера, културата, как се използват съвременните постижения на науката и технологиите. В динамично променящата се ситуация е особено необходимо системно да бъдат анализирани и оценявани най-важните управленски решения, включително и пропуснатите възможности в тази насока. Подобна практика у нас за съжаление се прилага рядко и повечето пъти формално от различните институции дори след приема ни в ЕС.

Дефицитът от подобна практика

е сред най-значимите неизползвани възможности за достигане до съответните практически изводи. По темата обаче има немалко полезни публикации на експерти, учени и общественици, оставащи като цяло без подобаващо внимание. Няма да е пресилено, ако се каже, че и поради подобно отношение страната ни не се ползва от редица важни и перспективни възможности. Намира се на най-последните места в ЕС по повечето индекси за развитие и по стандарт на живот. Не се използват откриващи се и налични възможности за ускоряване на догонващото ни развитие.
Много по-солиден, негативен в случая фактор в тази насока е изтласкването на държавата/лошия стопанин от икономическата сфера за сметка на пазара. Държавата като фактор за устойчивост и регулатор, като партньор на бизнеса и гарант на сигурността. Тази отслабена роля намалява ефективността на институциите, влошава обществения климат и сигурността, открива поле за корупцията и престъпността, усилва властта на монополите и търговските вериги, които подкопават управлението.
Сложността и многоаспектността на темата не позволяват тя да бъде разгледана по-обстойно в една статия. По тази причина ще засегна

някои по-значими примери

на неизползвани възможности. Ярък пример за това е недалновидното отношение на досегашната власт към интелектуалните продукти, които представят наши учени от БАН и университетите. Техните идеи за решаването на много проблеми в икономиката и други сфери за прилагане на иновативни подходи и решения. Вместо това финансирането на науката съзнателно се намалява. Голям пропуск и проблем е нерационалното използване на природните богатства и ресурси - земеделска земя, води, гори, подземни богатства и културно-историческото ни наследство, от които могат да постъпват още милиарди левове в хазната. Тук трябва да добавим концесионните договори с чуждестранни компании с унизителните им условия. При по-добро управление земните богатства могат да се ползват много дълги периоди, да носят повече приходи и да увеличават привлекателността на страната. Пример за това е отношението към националните и природните паркове и защитени територии. Повечето от единайсетте парка нямат планове за управление, а в някои цари безстопанственост и хаос. В публикувания наскоро доклад на Европейската комисия за България се казва, че тя неадекватно управлява своите паркове. Пита се къде са нужното внимание и контрол от страна на МОСВ.
Още по-показателен пример на

отказ от използването на създадените благоприятни условия

за изграждане на големи енергийни проекти е преждевременното прекратяване на АЕЦ "Белене", "Южен поток" и др., от кабинета "Борисов-2". С основен, не съвсем ясно изречен мотив, че те са с руско участие. Стигна се до самоизтъкването от властимащите, че са спрели три големи руски проекта. Известно е, че за това имаше и външна "подкрепа" - от Брюксел и Вашингтон. Жалкото е, че България загуби много милиарди и доста години в своето развитие. Вместо да бъде енергиен център на региона, страната ни се лиши от нови енергийни мощности, от още една високотехнологична и екологично чиста ядрена централа. Не съумя да укрепи националната си сигурност и добави още над 10 000 работни места. Може от износител на електроенергия да се превърне във вносител, както и да купува природен газ от южната ни съседка. И всичко това на по-високи цени. В променящата се конюнктура и възобновения интерес към централата в Белене и към газовия хъб "Балкан" от руска страна е особено важно тези знаци да бъдат добре оценени и да се търси диалог с потенциалните инвеститори и доставчици. Страната се нуждае от развиваща се електроенергетика.
Доста по-големи възможности за ускоряване на нашето развитие остават в по-рационалното и

прозрачно използване на средствата от еврофондовете

както и чрез по-системните им контрол и партньорство с бенефициентите. Непълно се използват възможностите за увеличаване на БВП и продукцията за нашия пазар и за експорт, дългосрочни национални програми за развитие на животновъдството, консервното и други производства. Без стратегия за неговото развитие е също селскостопанският отрасъл с големия му потенциал. Това същевременно са и много хиляди работни места и хора, които няма да мигрират в големите градове и други бели държави.
Дългата сага с енергийните и други проекти е логично свързана с външната ни политика. Доколко тя допринася за развитие на икономическото ни развитие. Вече 7-8 години министерството и повечето дипломатически представителства не използват пълноценно възможностите в тази насока. Не съумяват да икономизират дейността си и да способстват за разширяване и намиране на нови пазари, за привличане на чуждестранни инвестиции и туристи, както и за повишаване престижа на България. Пример в това отношение е неудовлетворителното сътрудничество със страните от Западните балкани, Черноморския и други региони. Темата може да бъде продължена, но е ясно, че компетентността и капацитетът на управлението, което всекидневно ни убеждаваше в своята непогрешимост и в стабилността, в която живеем благодарение на неговите грижи, не намират покритие. Не се усещат и не се виждат в нашето житие-битие. Не са обърнати с лице към хората, към малкия и средния бизнес, в полза на социалната справедливост и сигурността.

В тези дни пред съдбовния избор

предстоящ ни на 26 март, на хоризонта все повече се откроява левият политически субект - БСП. Политическата сила, която има ясна визия за управлението и носи надеждата, че може да промени и обнови България като пролетта. Тя е родолюбива и отговорна политическа сила, която има волята да сбъдне основните обществени очаквания през близките идни години. Да измие лицето на страната и тя да се развива като по-устойчива и стабилна европейска държава, която няма повече време за губене. 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032410
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031