Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2020 21:07 - Далаверите на Томислав Дончев (ЧАСТ ПЪРВА): Любимецът на Бойко замете кражби за 3,4 млн. лв. в НДК
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Далаверата „НДК” за 3,4 милиона лева е завъртяна с изключителната подкрепа на вицепремиера Томислав Дончев, разкри пред Narod.bg депутат, запознат в детайли с измамата.  

Интересното е, че нашият източник е народен представител от ГЕРБ, на когото просто му писнало да го пришиват към измамите на шайката около Бойко Борисов.

 

Престъплението упорито се прикрива, за да се размине без последствия за главните герои, всички до един приближени на Бойко Борисов, ядосва се информаторът ни, един от водещите опозиционери вътре в управляващата партия, която вече ударно върви към разпад.

ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ГРАБЕЖ

Далаверата, в която дейно участие, засега безнаказано, взема вицепремиерът Томислав Дончев, започва през 2014-а година, когато Националният дворец на културата е под опеката на друг авер на Бойко Борисов – Вежди Рашидов в качеството му на министър на културата. Корупционната афера започва с назначаването за директор на НДК на бившия младежки лидер на СДС Мирослав Боршош. Търканията между скандалния шеф на НДК и Вежди Рашидов стават повод в средата на 2015-а Томислав Дончев да поиска да стане принципал на Двореца. Причаната е предстоящата подготовка за Европредседателството и свързаните с това ресурси.

Въпреки, че не заверява годишните финансови отчети и знае състоянието на дружеството, както и сериозното увеличение на загубите, Дончев не вади скандалната информация и се взима никакви мерки. По времето, през което бившият габровски кмет е принципал, се осъществява и скандалната обществена поръчка, предмет на делото срещу Мирослав Боршош. Томислав Дончев е бил наясно, че обществената поръчка е компрометирана. Става дума за престъпно изразходвани над 3,4 млн. лв. с благословията на Томислав Дончев.

 

Реклама

imageМирослав Боршош си нае един от най-скъпите адвокати – Даниела Доковска, да го брани пред съда за далаверите в НДК

Освен това срещу бившия вече шеф на НДК и екс издател на в. „Новинар” са повдигнати още две обвинение – за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

Размерът на неправомерно похарчените от обвиняемия средства е актуализиран след допълнителна съдебно-икономическа експертиза за времето между 23 август 2016 г. и 26 юни 2017 г. Обвинението му за умишлена безстопанственост е във връзка със сключени от него договори с адвокатски дружества в периода 16 януари 2015 г. – 24 януари 2017 г., въпреки че в НДК са били назначени двама юрисконсулти. Към това разследващите добавят и изработването на сайт и технически паспорти, въпреки че дворецът вече е разполагал със интернет страница и два технически паспорта на сградата.

Боршош е обвинен за неизгодни сделки заради сключени от него 15 договора между 24 ноември 2014 г. и 23 декември 2015 г., с които са нанесени щети за 94 740 лв., обясни прокуратурата. Сред тях са 6 сделки за пиар обслужване, въпреки че в НДК на подобна длъжност работили четирима души, както и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, въпреки наличието на ведомствени юрисконсулти. Остава и още едно обвинението срещу Боршош – за безстопанственост за сключения лизингов договор за луксозния лексус, вследствие на който според разследващите Дворецът е бил ощетен с 28 399 лв.

На този фон лъснаха и престъпленията на Томислав Дончев – с промени в устава любимецът на Бойко е упълномощил изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош да одобрява безлимитни харчения. Преди измененията от 2015-а, когато НДК отива в сферата на влияние на Дончев, Боршош е имал право да се разпорежда самостоятелно само със средства до 50 000 лева. Всичко над тази сума е трябвало да мине пред одобрението на Съвета на директорите на НДК.

narod.bg




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5427795
Постинги: 3620
Коментари: 5943
Гласове: 6791
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930