Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2020 12:23 - Как точно изхвърлените батерии вредят на природата и околната среда
Автор: kalenderov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 287 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2020 12:29


 

Една изхвърлена в природата батерия може да зарази до 20 квадратни метра почва и до 400 литра вода. Това носи тежки последици:

imageНанася вреда върху животните, унищожава полезни насекоми и растения. Тези последствия може да продължат цели десетилетия, докато вредата от батерията се намали или изчезне.

Освен това от въздуха и водата опасните вещества, отделяни по време на разлагането на батериите, навлизат в човешкото тяло, натрупват се в организма и причиняват различни заболявания.

Ето как всяко едно от основните вещества в батериите вреди на човека:

Олово

Оловото засяга бъбреците, костите, мозъка и цялата нервна система. Причинява разпадане на червените кръвни клетки (еритроцитите). Натрупва се в организма.

Кадмий

Кадмият причинява рак, засяга белите дробове и бъбреците, натрупва се в черния дроб и щитовидната жлеза.

Живак

Живакът уврежда храносмилателната система, но също така и нервната, дихателната, пикочно-половата система. Поразява органите на зрението и слуха. Може да увреди и мозъка

Цинк

Цинкът причинява мозъчни нарушения, засяга панкреаса (задстомашната жлеза) и червата. Възможно е да увредят и дебелото черво.

Съдържание на основа

Основите (алкалните вещества) увреждат кожата и лигавиците. Основата е също толкова вредна за човека, колкото и нейната противоположност - киселината.

Никел

Никел - предизвиква дерматит, но може да увреди също така и мозъка, и панкреаса, и червата.

Батериите като цяло от всякакъв вид причиняват рак и нарушават репродуктивната функция на организма.

Вреда върху децата

В допълнение към увреждането на околната среда при използване на независими източници на енергия съществува повишен риск за малките деца. Те могат да погълнат малки предмети, да ги пъхнат в ухото или носа си. Изтичането на електролит от батерията е способно да причини отравяния, химически изгаряния и дори да причини смъртта на детето.

Хвърлената в кошчето батерия може да потъне в почвата и да започне да се разлага. Тежките метали попадат в подпочвените води, заедно с тях стигат до източници на питейна вода - частни кладенци, водоеми, резервоари - и така да стигнат дори до централизирани водоснабдителни системи. Може да се заразят продукти - плодове и зеленчуци, които се мият с тях.

Други вредни вещества

Освен веществата, които се съдържат в батериите, има и такива, които се получават в резултат от взаимодействието на батериите с природата или с други обекти.

Например при изгарянето на батерия се отделят специфични газове - диоксиди - които са силно отровни за хората.

При разглобяването на батерия от нея може да изпадне така нареченият галваничен елемент, който ако бъде погълнат от дете, може да причини непоправими последствия.

Понякога батериите се взривяват като малки бомбички и може да причинят изгаряния и наранявания. При късо съединение също може да се получат тежки изгаряния.
---

Източници
  • https://ru.wikipedia.org/wiki/Батарея_(электротехника) 

  • https://batareykaa.ru/vred-batareek-dlya-okruzhayushhej-sredy-i-cheloveka/

  • https://3batareiki.ru/batarejki/v-chem-vred-batareek-dlya-okruzhayushhej-sredy



Тагове:   батерии,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalenderov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15796
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031