Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2017 09:49 - Противоположното на благодарността
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4714 Коментари: 13 Гласове:
24

Последна промяна: 17.01.2017 19:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От Германия специално за вестник „Приятел”

 Проблемът с бежанците в Европа буквално с всеки изминал ден става все по-актуален. На него е посветена и публикацията в немско издание, която е поместена на четвърта страница в  брой  2 /с известни съкращения/, в превод от Александър Кондоферски,  Мюнхен, Германия, кореспондент на вестника.

Оставайки верен на добрите си традиции и на най-злободневното, вестникът  ще помества в бъдеще и други коментари, свързани със събития, които вълнуват и засягат всеки от нас, независимо дали се разиграват в страната ни или извън нея. Това е особено важно и полезно, когато се черпи информация непосредствено от източника, а не се препредават съобщения от медии, в които често се правят и опити за гигантски манипулации.

  

Противоположното на благодарността

 

Коментар на Йохен Битнер на страниците на „Zeit online

от 2 януари 2017 г. /със съкращения/

 

 Криминално проявени лица злоупотребяват днес при търсенето на защита за живота си. Защо тези хора правят това? Дошло е време да бъде обмислена друга политика за тези преселници.

 ...Седем млади бегълци от Сирия и Либия по Коледа се опитват да подпалят един бездомник, лежащ на пода на една от станциите на берлинското метро. Ако няколко от минувачите-пътници не се бяха намесили, този мъж щеше да изгори в пламъците на пожара. Почти всички от тези мъже бяха вече стари познати на полицията. Това, което се разигра там, предизвиква гняв двойно – освен че нарушава забраната да убиваш, престъпва се също така едно фундаментално очакване: който пристига като беглец в Германия, като човек, търсещ закрила, трябва да оценява тази закрила, вместо да бъде заплаха за другите. Иначе всеки от нас би се запитал защо гостоприемството ни трябва да прави нашия живот несигурен?


image

И така нека си поставим въпрос след тази Коледа: защо се нагърбваме с тези хора?

Защо Европа и преди всичко Германия допуска тези стотици хиляди, произлизащи в сравнение с тукашните стандарти на живот и култура – от изостанали патриархални и назадничави общества, да проникват в нашето? Защо се нагърбваме с объркани и травматизирани хора, на които тепърва им предстоят културен шок и житейски дълбоки разочарования, реакции за отхвърляне и религиозно радикализиране?

„Куфарният бомбаджия” от Бон 2006, желаещ да отмъщава на европейците заради датските карикатури, обиждащи пророка...

Кървавата баня в парижката редакция на „Шарли ебдо”, извършена от синовете на алжирски емигранти...

Терористичните удари в Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел, Ница, бомбаджията от Лайпциг, извършителят от Брейтшайдплац – Берлин...

Всички тези отвратителни престъпления през изтеклите години бяха извършени от мюсюлмани.

Статистически рискът от тероризъм нараства колкото повече мюсюлмани прииждат да живеят в Европа.

Защо гражданите на една държава трябва да бъдат задължени да помагат на граждани на други държави, които представляват бомба със закъснител? Опасност, която ще се отприщи най-вероятно след първата или втората генерация на пристигащите.

Заради този аргумент Франция отхвърли по време на бежанската криза през 2015-а всякакво преразпределяне на товара с Германия: „Мили съседи, гласеше тогава посланието, ние имаме достатъчно натоварване с арабите, придошли през последните тридесет години.”

И Унгария, и Полша просто ни казаха: „Няма ли мюсюлмани, няма проблем от терор.”

В член 16а на немската конституция е записано ясно: „Преследваните политически имат право на убежище при нас”. Какво представлява думата „преследване” и как трябва да се отнасяме с бегълците е конкретизирано в Женевската конвенция. След 2002 г. е изложено и тълкуването относно „преследване” заради пол или сексуална ориентировка, даващо също така право на убежище – азил. Освен това Европейската конвенция за човешки права забранява насилствено връщане на кандидатите с отхвърлена молба за убежище, ако в съответните им държави ги очакват мъчения, терор и други тежки нарушения на човешките им права.

 

Има ли все още сигурни държави вън от Европа? И тогава идва този „проблем на бонбона”. Или идва новата рискова сметка, казано с други думи.

 

„Ако пред теб стои купа с бонбони и си наясно, че три от тях могат да те умъртвят, би ли напълнил ръката с цяла шепа с бонбони? Такъв е проблемът със сирийските бегълци.”

Това изпрати на 20 септември по туитър синът на бъдещия американски президент Доналд Тръмп. Би могло да се каже, че това е популизъм, защото купата с бонбони би трябвало да бъде грамадна, за да пасне тази метафора. И цинично, защото ако на хиляда сирийски бежанци се пада по един ислямист, би трябвало да загинат толкова много сирийци заради него, ако нямат правото да получат азил.

Не е известно засега числото на фанатизираните бегълци тук, докато те не ни ударят. Ако Германия бе преживяла един 11 септември с хиляди загинали както Америка, сега мисленето щеше да бъде друго. В момента 20 процента от всички немци искат да избератAfD /Алтернатива за Германия/.

Тези немци не вярват на „мениджърство” при този риск. Макар че пътните произшествия и тези през лятото при езерата взимат повече жертви от терористичните престъпления, тези немци не искат допълнителна заплаха за живота.

Мюсюлманите не възприемат нашите ценности за свобода на вероизповеданията, за равноправие на мъжа и жената и безпощадния принцип „при съмнение за невинност” важи като защита в спортното право например.

Заради хулиганите от един спортен клуб може да бъде спрян достъпа до стадиона на хиляди други мирни фенове от същия клуб.

А бива ли този принцип да бъде спазван при „правото за азил”? Този принцип за „ние” и „те”?
През годината 1949-а, когато парламентаристите създадоха чл. 16 на конституцията, общественото „ние” важеше далеч по-ясно дефинирано, отколкото е днес.

Тогава се мислеше, например, за испанци или руснаци, когато изникнеше терминът „чужденци”. В редакцията на съставителите на термина за „политическо преследване” се имаха предвид германците.

Първата редакция на чл. 16 гласеше:

„Всеки германец, който бива преследван заради своето застъпничество, за свобода, демокрация, социална справедливост или мир по света, има право на политическо убежище във федералната държава Германия. Право на азил за всички политически преследвани чужденци, заключителната редакция на закона предвиди за по-късно време. Германия след войната бе слаба държава, с безброй проблеми по собствените сънародници, прогонени от родните им места из Европа. Общият съвет прие тогава за чудесна горната формулировка за понятието „азил”.

„Бащите” на правото за азил Карло Шмид /SPD/ и Херман фон Манголд /CDU/ тогава не биха могли да си представят, че след време тийнейджъри от Мароко или Тунис с помощта на евтин самолетен билет или каналджии ще пристигнат в някоя страна от Шенген и ще подадат молба за азил въз основа на чл. 16.

Или че обитателите на Хиндукуш ще потеглят пеша през планини и пустини, за да се доберат до Германия. Или че чрез интернет прелестите на Европа ще стигнат до всички забутани кътчета на континента Африка.

И преди всичко за Германия с нейните великодушни социална и азилантска системи, дори към фанатизирани фундаменталисти. Следва ли Германия да се придържа към чувствителните си представи за нарушени човешки права и по-натам. И по-натам да гарантира правото на прием за всички низгвернати?

Отговорът отново гласи: разбира се!

Този път няма само Източен блок, а се отнася за целия свят, тъй като сигурни държави извън Европа вече не съществуват.

Ние се изправяме решително срещу правителства, които докарват собствените си жители до мизерия и бягство. Ние поддържаме смелите хора от всяка държава, които се борят за положителни промени и напредък в нея, да не завършат на бесилката.

Ние се борим също така да не отслабва нашата хуманност. Това е наша основна норма на поведение. Дълбокото убеждение за правота и справедливост са основни стълбове на човешките права и демокрацията. Много бързо държави и хора могат да ерозират, когато тези норми са нарушени. Това го доказват времената на Третия Райх, кланетата в Руанда и „огнените ковчези” на „Ислямска държава”.

През 2013 г. в Германия са подадени 127 хиляди молби за получаване на политическо убежище. 11 хиляди от молителите са признати за такива, 10 хиляди са си заминали вече от тук, а 95 хиляди са помилвани да останат в Германия, без да получат азил. Останалите 11 хиляди молби вероятно още се преразглеждат.

И точно тук се крие ключът за нашето „ние”, с нарушената сигурност.

Какво означава азил и какво обикновена емиграция, какво представлява бягството да спасиш живота си и какво обикновена миграция? Тези понятия е вече почти невъзможно да бъдат разграничени. Същите североафриканци, които заминават в Италия цяла пролет, лято и есен да са помощници в селското стопанство, могат спокойно през зимата да се доберат до Германия и да потърсят в нея „азил”. Британският икономист Пол Коллир обвинява Европейската общност отдавна, че нищо не върши спрямо подобни недоразумения. Последиците са каналджийство, висока криминална активност и претоварване на властите, занимаващи се с азил и проблематиката от него.

Като последица и реакция от това идват разрастващите се недоволство и гняв от загуба на контрол от страна на държавата и евтина загуба на собствената държавност в страната. И тази критика е напълно основателна.

Правилно е бързо, решително и без бюрократични спънки да отзовем от страната всички тези лица, които се проявяват като ислямисти или са забъркани в криминални дела.

Още по-добре би било подобни подпалвачи на пожари изобщо да не бъдат пропускани през границите на Европа. Пред вратите на Шенгенското пространство трябва да се поставят бариери пред нелегалните емигранти и същите да бъдат отделени от легитимните бежанци.

Английският публицист Дейвид Гоодхарт предлага днешният автоматичен прием да бъде сменен с регламентиран подбор.

„Един афганистанец, който е бил преводач при войските на НАТО, трябва, разбира се, да получи нашата защита”. От друга страна: „Не всеки сириец, който идва при нас, бяга, за да спаси живота си.”

Затова според Гоодхарт Европа трябва да избере да спасява най-тежките случаи. Този път е избрало днешното британско правителство. Вместо да допуска в страната мигранти с отлична физическа форма, техните дипломати търсят например в лагерите на Йордания отделни хора или семейства, които са тежки случаи. Хора, които се нуждаят от незабавна помощ, преди да е станало вече късно. При тази помощ имат късмет малка част от всичките бегълци – до 2020 г. са предвидени 20 хиляди души. Мислимо е този модел да бъде приложен и в други страни от Европа.

Молби за азил ще трябва да се приемат в немските посолства на отделни страни по света. Или при стратегически позиционирани европейски власти вън от Европа. Който е извършил някакво престъпление, няма да има никакъв шанс да получи закрила в Европа. Европа си има достатъчно собствени криминални. Разбира се, такъв пропускателен регламент ще доведе до нови проблеми, но на Европа, която днес е континент за емиграция /както някога е била Америка/, й липсва един отдалечен пункт от нея, както остров Eллис, на който да бъдат подбирани и разграничавани „търсачите на свобода” от „търсачите на свободия”.

/Край на превода със съкращения/

 

х х х

Тази тема е много сериозна, включително всички съпътстващи  я дискусии.

Времената се сменят и заедно с тях настъпват глобални промени в начин на мислене, законност и правила за живеене.

Каквото и да се случи с нас в бъдеще, то не бива да ни променя от човеци в зверове.

Човешкото милосърдие, обич към ближния, състрадание към унижените и оскърбените, съпричастност към всички болки, страх, несигурност, не бива да ни напускат, колкото и висока цена да заплащаме за това!

… И невръстни деца вече знаят, че „политиците са виновни”.

А кой ги избира тях – политиците?

Нашето овчедушие, лицемерие, превиване на гръбнак, безразличие, безотговорност към бъдните поколения, оглупяване, страх…

Хора, нека да бъдем човечни и след това – всичко останало! Иначе сме живели напразно. И няма да има прошка за нас.

Александър Кондоферски

Остров Еллис

Този остров е част от пристанището на Ню Йорк в залива, където се влива река Хъдзън. От 1990 г. той е обявен за музей, неразделно свързан с емигрантската политика на САЩ за периода от 1892 г. до 1954 г. Макар и минимален по площ /само 11,1 хектара/, през него за тези 62 години преминават повече от 12 млн. емигранти.

Според статистиките днес всеки втори американец произхожда от емигранти, преминали някога през бюрократичните формалности на остров Еллис, като всеки шести американец  има немски произход.

Любопитно е за читателите да се отбележи, че някогашните емигрантски власти строго са съблюдавали да бъде пресичан притокът на болни кандидати, анархисти, бедняци, проституиращи, неграмотни. Китайци, японци и други представители на жълтата раса много трудно успявали да се промъкнат на континента легално. Още тогава имало каналджии, които натрупали бързо лесни пари.

 След медицински преглед и двеминутен разпит от страна на чиновниците цялата процедура приключвала благополучно за по-голямата част от кандидатите.

 

Те трябвало да изкачат стръмна стълба с 50 стъпала. Ако някой от тях имал проблеми при това физическо натоварване, те не убягвали от зорките очи на наблюдаващите лица с медицинско образование. Всички били преглеждани за заразни болести, очни и кожни заболявания, проверявани за степента на умственото си развитие и за психическо здраве. Негодните за заселване били връщани обратно със съответен знак с тебешир на гърба, а останалите преминавали през врата с надпис „Вход за Ню Йорк”.

Целият този процес траел няколко дни предварително, докато бъдат сортирани всички, както се следва. Първоначално стояли с дни и седмици в трюмовете на корабите, с които били пристигнали през океана до това островче. Пасажерите от първа класа, идващи с много пари или с добра репутация, били визитирани от чиновниците върху палубата и без усложнения направо откарвани с корабчета в пристанището на Ню Йорк за незабавно заселване.

Повече от 10 процента от кандидат-емигрантите измрели от болести и лоши хигиенни условия на корабите по време на пътуването през океана, 3 хиляди души най-малко – при престоя на остров Еллис, докато ги одобрят за емигриране. Повече от 350 деца се родили там, пред портите за Ню Йорк. Към 10.09.1990 г. почти всички постройки са реставрирани за 156 млн. долара общи разноски и островчето е обявено за музей, неразделна част от „Статуята за свободата”.

 

 

В. Приятел, Самоков, бр.2 /13 януари 2017 година

 

www.vestnikpriatel.com

 

 






Гласувай:
24



1. sande - Неблагодарността - противоположното на благодарността ....
13.01.2017 12:53
Любов към Бога - противопхоложност на безбожието.

Признателност - противоположност на непризнателността.

Любовта - противоположност на омразата.

Човечност - противоположност на непризнателността.

Човечност - противоположнаст на безчовечността.

Честност - противоположност на безчестие!

цитирай
2. tota - Любов към Бога - противопхоложност ...
13.01.2017 13:23
sande написа:
Любов към Бога - противопхоложност на безбожието.

Признателност - противоположност на непризнателността.

Любовта - противоположност на омразата.

Човечност - противоположност на непризнателността.

Човечност - противоположнаст на безчовечността.

Честност - противоположност на безчестие!


Санде, крайностите в думите ни отвеждат към демагогията в политиката на държавите направляващи световните процеси. Авторът правилно е доловил, че противоположното на благодарността е нарушената сигурност и евтина загуба на собствената държавност.
Мисля, че дори късното осъзнаване на някои политици, посочваните евентуални мерки на ограничение или подбор, няма да може да спре процесите, които протичат в Европа. Необходимите им човешки ресурси са тези, които в бъдеще ще променят облика на Европа. Защото Европа ще бъде завладяна. За съжаление няма да подмине и нас.
цитирай
3. stela50 - Много сериозна тема... прекалено динамично и в различни посоки
13.01.2017 16:36
протичат процесите в развитието на Стара Европа... крайностите
в мисленето, недооценяването на проблемите, водят до засилване
на негативните явления и объркани ситуации.
Материалът ме накара да се замисля за миналото, за доброто съжителство
на различни етноси и религии в нашия град, за запазилите се от поколение
на поколение уважение и толерантност, взаимопомощ и разбирателство.
Какво е това, което отключи омразата, озлоблението, което противопостави
до такава степен хората ?!! Кое изведе на преден план различията
и образуването в мирно време на организации за убийства и отмъщения
незнайно към кого... и в тези фанатизирани общества присъстват хора
от различни етноси, обединени от измислени врагове и безсмислени жертви.
Как се допусна това... късно е вече да се спрат процесите в глобален мащаб,
късно е да се измислят и търсят изходи... има си закони, основни закони
на държавите за опазване на границите и е било достатъчно просто
да се спазват... а когато има стремеж за завладяване, то вече носи друго
име и има други характеристики.
Споделям само своите размисли, породени от прочетеното...
Благодаря за възможността да се запозная с информацията
във в-к Приятел, Самоков, Ати.
... "Хора, нека да бъдем човечни и след това – всичко останало!
Иначе сме живели напразно. И няма да има прошка за нас."...

цитирай
4. tota - протичат процесите в развитието на ...
13.01.2017 18:46
stela50 написа:
протичат процесите в развитието на Стара Европа... крайностите
в мисленето, недооценяването на проблемите, водят до засилване
на негативните явления и объркани ситуации.
Материалът ме накара да се замисля за миналото, за доброто съжителство
на различни етноси и религии в нашия град, за запазилите се от поколение
на поколение уважение и толерантност, взаимопомощ и разбирателство.
Какво е това, което отключи омразата, озлоблението, което противопостави
до такава степен хората ?!! Кое изведе на преден план различията
и образуването в мирно време на организации за убийства и отмъщения
незнайно към кого... и в тези фанатизирани общества присъстват хора
от различни етноси, обединени от измислени врагове и безсмислени жертви.
Как се допусна това... късно е вече да се спрат процесите в глобален мащаб,
късно е да се измислят и търсят изходи... има си закони, основни закони
на държавите за опазване на границите и е било достатъчно просто
да се спазват... а когато има стремеж за завладяване, то вече носи друго
име и има други характеристики.
Споделям само своите размисли, породени от прочетеното...
..... ... "Хора, нека да бъдем човечни и след това – всичко останало!
Иначе сме живели напразно. И няма да има прошка за нас."...

Танечка, темата е многоаспектна, с много гледни точки и истини относно същността й. Зависи от коя страна ще застанеш. Винаги е имало преселение на народите, но основно по обективни причини, водени от една основна цел - оцеляването. Стремежът е бил усвояване на нови територии, като не винаги е имало сблъсък. Сегашното "преселение" е изкуствено предизвикано, то е по принуда с преследване на други цели - подмяна на населението на Европа. Ако тези процеси не се регулират, трудно може да се постигне това, за което пишеш - съжителството. Ще ми се да мисля по друг начин, че в новия век хората ще осъзнаят своята същност и ще спрат да се поддават на въздействие, натиск и противопоставяне. Но съм скептична, много са различията.
цитирай
5. vandela007 - Какво е това, което отключи ом...
13.01.2017 19:59
stela50 написа:

Какво е това, което отключи омразата, озлоблението, което противопостави
до такава степен хората ?!! Кое изведе на преден план различията
и образуването в мирно време на организации за убийства и отмъщения
незнайно към кого... и в тези фанатизирани общества присъстват хора
от различни етноси, обединени от измислени врагове и безсмислени жертви.
Как се допусна това... късно е вече да се спрат процесите в глобален мащаб,
късно е да се измислят и търсят изходи...

Да, вярно е това. От 11.09.2001 светът е друг и връщане назад няма. Пророчествата от Библията се изпълняват пред очите ни. Говорих за тези неща с мой познат и накрая той ми каза: "Ти май се радваш, че писаното в Библията се сбъдва". Не се радвам. Кремът ми става на топка, като чуя поредните новини за агресия и терор. Притесняват ме много неща, много... Много!
цитирай
6. tota - Какво е това, което отключи ом...
13.01.2017 22:49
vandela007 написа:
stela50 написа:

Какво е това, което отключи омразата, озлоблението, което противопостави
до такава степен хората ?!! Кое изведе на преден план различията
и образуването в мирно време на организации за убийства и отмъщения
незнайно към кого... и в тези фанатизирани общества присъстват хора
от различни етноси, обединени от измислени врагове и безсмислени жертви.
Как се допусна това... късно е вече да се спрат процесите в глобален мащаб,
късно е да се измислят и търсят изходи...

Да, вярно е това. От 11.09.2001 светът е друг и връщане назад няма. Пророчествата от Библията се изпълняват пред очите ни. Говорих за тези неща с мой познат и накрая той ми каза: "Ти май се радваш, че писаното в Библията се сбъдва". Не се радвам. Кремът ми става на топка, като чуя поредните новини за агресия и терор. Притесняват ме много неща, много... Много!

Ваня, всичко, което се случва е за притеснение. Заради интереси, сфери на влияние и пари, всичко е възможно за силните в света. Срещнах в едно интервю, че в "Америка се казва: „Money talks” („Парите говорят”). Където парите говорят, всички мълчат." В основата на всичко случващо са именно те. Ще се стигне до сблъсъкът на цивилизациите, ако разумът не надделее. Дори и да надделее, процесите, които текат са необратими за Европа. Дано, както се посочва в материала, да има преразглеждане на проблемите с "бежанците"и въведе някакъв ред, от рода на пропускателен регламент. В исторически план има такава практика, прилагана от САЩ. Но и това няма да разреши проблема.
От двете страни стоят човешки същества. Могат ли да бъдат опазени, както човечността повелява?
цитирай
7. get - - No comment ... ?
17.01.2017 20:27
tota написа:
sande написа:

Любов към Бога - противопхоложност на безбожието.
Признателност - противоположност на непризнателността.
Любовта - противоположност на омразата.
Човечност - противоположност на непризнателността.
Човечност - противоположнаст на безчовечността.
Честност - противоположност на безчестие!

Санде, крайностите в думите ни отвеждат към демагогията в политиката на държавите направляващи световните процеси.
...
...
Защото Европа ще бъде завладяна. За съжаление няма да подмине и нас.


"Като млада, Ангела Меркел й настоящата „консервативна” германска министър-председателка, била предана членка на комсомола.
По-късно името й е сред РЪКОВОДИТЕЛИТЕ на организацията на Германския комунистически младежки съюз в Академията на науките на ГДР като отговаряща за агитацията и пропагандата.
Тази Каснер-Меркел владеела тъй добре руския език, че получила държавна награда за това свое умение. ЗАЩИТИЛА докторат докато заема номенклатурна длъжност в Академията на науките. А в условията на болшевишкото управление това БЕ почти невъзможно БЕЗ БЛИЗКО СЪТРУДНИЧЕСТВО на комунистическата партия или на нейния репресивен апарат, в конкретния случай ЩАЗИ.
Падането на Берлинската стена ЗАВАРВА другарката Меркел В ОБКРЪЖЕНИЕТО на последния изцяло комунистически премиер на ГДР Егон Кренц.
Факт, който днес ПОДОЗРИТЕЛНО или по-скоро гузно СЕ ПРЕМЪЛЧАВА.
- повече по темата ВЖ: http://blogopisezhrabur.blogspot/p/blog-page_9.html

- Но мен конкретно не ме интригува геносе Меркел ... подобни са "маоиста" Барозу, заместника му Юнкер ... Кок ги издига на ВЛАСТ - вероятно "ТЕЗИ" които ни убеждават в "мулти-културализма" др. подобни псевдо-теории ... зад фасадата на които ни изпращат "емигранти" ... темата е много-планова и поради това сложна ... но защо не се запитаме ... Чий са бомбите падащи в Сирия нарочена за "емигрантски донор"?

- Защо Европа ще бъде ЗАВЛАДЯНА - та нима народите в нея са суверенни ?

- Поздрав!
цитирай
8. tota - Гет, приятелю,
17.01.2017 22:30
отново си проникнал надълбоко и задаваш точните въпроси. "Кой ги издига на ВЛАСТ - вероятно "ТЕЗИ" които ни убеждават в "мулти-културализма" др. подобни псевдо-теории ... зад фасадата на които ни изпращат "емигранти" и "Чий са бомбите падащи в Сирия нарочена за "емигрантски донор"?" Бих добавила още един въпрос: "Кой създаде ИДИЛ и защо именно там в онази земя? Отговорите се свеждат към един, световните "кукловоди", световното задкулисие, което направлява процесите в света, в името на собствените им интереси. И в името на новия световен ред.
Относно риторичния въпрос "та нима народите в нея са суверенни ?" по повод Европа ще бъде завладяна, ясно е, че европейските държави не са независими, но мисля, че по - точното е населението на Европа ще бъде подменено, а от там и нейния облик. Процеси, които следва да бъдат регулирани, както се сочи в закъснелия коментар, а така също и в новото пояснение от Терезе Мей за поемането на курс към "твърд" Брекзит и предупреждението, че ще се налагат компромиси.
По подробно виж тук : http://www/velikobritaniya-iska-da-napusne-edinniya-pazar-no-chastichno-da-ostane-v-mitnicheskiya-sayuz-news258948.html
Предстоят много промени, дано разумът все пак да недделее.
цитирай
9. donchevav - Честит имен ден, мила Ати! Бъди з...
18.01.2017 18:40
Честит имен ден, мила Ати! Бъди здрава и весела, с обич към живота, с удовлетворение от всичко, което правиш!
Прегръдка!
цитирай
10. mt46 - Поздрав, Ати, за труда ти!...
18.01.2017 21:43
Честит имен ден! Да си жива и здрава!...
цитирай
11. tota - donchevav, mt46 - Вени, Марине,
18.01.2017 21:56
Благодаря Ви, за пожеланията и затова, че сте сред приятелите ми тук! Хубава вечер!
цитирай
12. miaa - Честит имен ден, на патерица, Ати!
21.01.2017 14:43
Бъди здрава и щастлива!
цитирай
13. tota - Бъди здрава и щастлива! Благо...
21.01.2017 15:56
miaa написа:
Бъди здрава и щастлива!

Благодаря, Миа!
Хубави почивни дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148269
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031