Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2020 15:01 - Отбраната на Шипченския проход
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1499 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 📍 На 9 август 1877 г. започва една от най-извисените и чутовни битки в българската история - отбраната на Шипченския проход! В хода на Руско-турската освободителна война за България (1877 - 1878).

⚔️ Орловският и Брянският полк и 5 опълченски дружини водят ожесточени боеве на Шипченския проход в периода 9 - 11 август.

🔴 На 9 (21) август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо.

❗ Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

🛡️ В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, българо-руския отряд дава 250 убити и ранени.

‼️ Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция.

⚠️ Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване.

‼️ И тук става нещо невиждано и нечувано във историята. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 български защитници.

🔥 "Хвърляйте телата!" - всички физически мъртви българи, включително и тежко ранените налитат на още един бой с врага!

💥 Турците са обхванати от неимоверен страх, когато срещу тях полетяват "живи" трупове, които сякаш и след смъртта са готови да се борят за България!

🔥 Шипка е спасена! Армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

📎 По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3500 опълченци, войници и офицери, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

✝️ Вечен поклон и вечна памет за всички българи желязно и непреклонно отбранявали България и дали живота си на чутовния връх Шипка!

🇧🇬 Да живее България!

Художник - Алексей Попов

image



Гласувай:
7


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 419979
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444