Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2019 13:50 - Помните ли каква беше НР България?
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 6390 Коментари: 20 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Сега ще ви напиша каква беше Народна Република България за 99,9% от народа. Останалият 0,1% бяха в Белене! Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

 

НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

 

Не знам как да обясня по-добре какво е НРБ за 99,9% от хората, НО всички вие можете да си обясните какво е сега!

П. Енев, Фейсбук




Гласувай:
16



1. radostinalassa - Аз не съм комунистка, но...
17.02.2019 14:11
сегашното положение говори само за себе си. Това е геноцид към българския народ. Даже и циганите се изнасят спешно оттук. В Европа се живее лесно. Най - много да ти вземат детето.
цитирай
2. getmans1 - И кога ще дойде Путин да ни трепе БЕ, ...
17.02.2019 15:14
И кога ще дойде Путин да ни трепе БЕ, ОТРЕПКО ...

http://getmans1.blog.bg/politika/2019/02/13/bylgari-iunaci.1645635

нещастно същество си ти...
цитирай
3. andrei - За работниците и служителите имаше столово хранене на символични цени,
17.02.2019 15:36
с първо второ и десерт,като можеше да си определиш предварително менюто!!!Днес повечето работещи разчитат на сутрешната закуска с баничка-обяд не,а за вечеря каквото е останало от предният ден!!!Да ви е честита либералната икономика глупаци!!!
цитирай
4. apostapostoloff - Нищо от изброеното не е вярно!
17.02.2019 17:27
По време на комунистическото иго всички бяхме бедни, а магазините бяха празни. Живеехме в страх и тревоги, защото за един виц те пращаха в лагер без съд и присъда. НРБ беше един гигантски концлагер, в който всички мизеруваха и трепереха от страх.
цитирай
5. koshava - До 2 аве боклук.........
17.02.2019 19:09
До 2- аве боклук.........Ти може и розови слончета да виждаш,аз никога не съм обиждал и призовавал към насилие,за разлика от теб БЕ, ОТРЕПКО ...
цитирай
6. radostinalassa - При социализма имаше селско стопанство
17.02.2019 19:54
Циганите копаеха, а не ходеха да убиват възрастни хора по селата. Това се толерира от властта, за да се изпразнят и останалите села. Не ядяхме гумени домати . Токът беше евтин и нямаше замръзнали от студ като сега. Е, тогава беше по - скучно отсега. Сега трябва да мислим как да оцелеем. Това ще ни увеличи мозъка, за разлика от оглупелите западняци.
цитирай
7. radostinalassa - . koshava - До 2 аве боклук
17.02.2019 20:03
При мене вече пише културни коментари, дано да не го урочасам. Превъзпитание трябва.
цитирай
8. vaquero - koshava,
17.02.2019 20:37
Слушал съм анекдоти за социализма, но никога не съм изпитвал желание да ги запомням и разказвам. Много от тях бяха невярни или злобни. Живеех свободно и не се страхувах. Слушал съм западните рок групи, носил съм дълга коса и никой не ме е преследвал.
цитирай
9. koshava - И как го дресира кукло......
17.02.2019 20:48
И как го дресира кукло......Те дегенератите не се-ПРОМЕНЯТ.....За „кукло “ се извинявам.
цитирай
10. koshava - 4. НА ДЕЖУРНИЯ ИЗОТЗАД.....1. Откъм задната страна. Мини изотзад.....
17.02.2019 21:10
4. НА ДЕЖУРНИЯ ИЗОТЗАД.....1. Откъм задната страна. Мини изотзад....Типично в стилът ти лешпер.
цитирай
11. born - Ако ти, читателю на постинга, си млад и вярваш на такива идиоти като палето гетю и сбърканяка простол-
17.02.2019 22:49
- НЕ ИМ ВЯРВАЙ .Повярвай на тези, които са живяли и работили за България и по-точно - НРБ. Всичко, което е написал автора на постинга е истина. Разбира се, не всичко и не винаги всичко е било идеално, но хората живееха спокойно и без стрес.
цитирай
12. getmans1 - . . . . . . Александър Костадинов; ...
17.02.2019 23:00
...... Александър Костадинов; Ваше Превъзходителство! Ако съберим 100 000 русофила и с подписка поискаме от Владимир Владимирович да изпрати отряд алфа да елеменира соросоидите в България, има ли шанс?

... Ето го и „убавеца”;
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012049023776&fref=ufi&rc=p

...линака се отваря ... освен ако човек като теб не е човек.


koshava написа:
До 2- аве боклук.........Ти може и розови слончета да виждаш,аз никога не съм обиждал и призовавал към насилие,за разлика от теб БЕ, ОТРЕПКО ...

цитирай
13. zax - Тпгава беше Народна, и за народа. А ...
17.02.2019 23:22
Тогава беше Народна, и за народа. А сега както скоро каза коня /бивш президент/, хората трябва да знаят че не гласуват как да се самоуправляват, а как да ги управляват. С което изключи и всяка вероятност за мажоритарни избори?!?!?!
цитирай
14. apostapostoloff - Ние, хората с прогресивно мислене,
18.02.2019 06:15
преди 30 години се вдигнахме на бунт и разрушихме бедната, изостанала, западнала псевдодържава НРБ.

Разрушихме я и я унищожихме ЗАВИНАГИ.

Да спи зло под камък.
цитирай
15. olivie - Само да допълня 15
18.02.2019 08:47
И това че тогава нямаше масова имиграция, го дължахме на Желязната завеса и Берлинската стена. Който рискува обаче и това не го спря. Нямаше надежда за развитие, освен ако не си член на БКП, или БЗНС, ОФ не го бръснеха за нищо, колкото и да си кадърен. Интернационализма, в който ни възпитаваха даде най - очевадни плодове в политиката на А. Меркел - също възпитаничка на тогаващния "строй". И когато основополагащите трябваше да дадат властта на отрочетата си, защото се чувстваха богопомазани, те сътвориха синия преход, изключително в техен интерес. И това продължава и до сега, но България получи "шанс" да се обезлюди. И сега тия "господа-другари" искат да отидат сега в ЕП? МИСЛЕТЕ!
цитирай
16. tera - Да бе, да, носталгията е голяма работа...
18.02.2019 10:58
Не казвам, че няма верни неща, ама толкова надудрено и захаросано никога не е било. Не ми се ще да репликирам автора точка по точка, но най-същественото е, че жилищата НИКОГА не са били на смешни цени и хората ги взимаха с 30 годишна ипотека, така че ги плащаха почти до гроб.
И тогава имаше и педофили, и крадци и убийци - Жоро Павето да го помните или клането в Студентски град от младеж превъртял след "Кръстникът"? Да не би Софийският затвор да не е функционирал по време на соца или женския в Сливен?

За решетките по прозорците и вратите - това е така, тогава нямаше. Една от причините беше, че нямаше и какво толкова да се краде - ще ти откраднат телевизор Рубин или Електрон. Но пък, ако е нещо вносно пак си го крадяха - така тафнаха на едни съседи посред бял ден вносни велосипеди. Свестни плодове и зеленчуци имаше по показните магазини, а вносни стоки - в Кореком с долари. Други свестни стоки - само с "връзки" и под тезгяха.
Така че - хайде чак пък толкова не рИвете по соца.


цитирай
17. born - Тук са много ясно изразени крайностите в мисленето и възприемането на нещата.
18.02.2019 11:43
В коментарите ,пък и постинга или всичко е било или адски черно или ангелско бяло. Истината, както винаги е някъде по средата, но все пак хора, ровещи по боклуците , просто нямаше. Що се отнася до бройките на телевизиите, определено мога да кажа, че големият брой подобни медии разводнява жанра. Хайде-направете си труда да прегледате 300-400 ТВ програми - сериали, фейкове, престъпления, готвене, побои на доктори, , популяризиране на джендъризма, псевдопеене, чалги , вкл и спортна чалга от рода на женски бокс и тежка атлетика... да изброявам ли още помията, която залива зрителя ? Същото важи и за радиата, както и за вестникарския жанр. Облъчването е интензивно и непрекъснато ! До окончателното дебилизиране ...
До пълно дебилизиране
цитирай
18. koko51 - Как обичаме да идеализираме миналото
18.02.2019 13:03
Как обича българинът да си измисля история, когато няма такава?! Кои малцинства са били ограмотявани, заблудено чадо мое? Кажи циганите и... те тва е, НЕМА други, защото има статистика и освен цигани можеш да туриш там и няколко десетки помаци. Останалите имахме национални училищни мрежи още от турско, които комунагите закриха. Соцпериодът беше рай за 99 % от селяндурите, които населяваха даже не нормални села, а маали и паланки, не знаеха що е кенеф, що е баня и долни гащи... Идваха в София и прескачаха трамвайните линии да не фане и да не ги тресне токо!!! Като тебе!
цитирай
19. radostinalassa - Като видя думата елеменира и ...
18.02.2019 22:14
се сещам за идеалната си граматика. С понякога обърнат словоред заради старобългарските / руски / преводи. Но важното е да четкаш звездите.
цитирай
20. elenkokoschkov - ЗНАМ САМО ,ЧЕ
20.02.2019 14:39
СИ ДЪРЖЕХМЕ КЛЮЧА ОТ КЪЩАТА ПОД ЧЕРДЖЕТО ПРЕД ВРАТАТА.
И СЕ ЧУДЕХМЕ НА ТЕЗИ ДЕТО СИ НОСЕХА КЛЮЧОВЕТЕ НА ВРАТА.ТЕ ЖИВЕЕХА В БЛОКОВЕТЕ !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1750009
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930