Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2017 00:37 - Забележима в световен мащаб технологична сила със собствена космическа програма, разполага с ядрено оръжие и третата по големина армия в света.Индия,официално Р
Автор: indmus Категория: Други   
Прочетен: 1115 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.09.2017 01:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image Икономиката ѝ е 11-тата най-голяма по отношение на номинален БВП, и 4-та по паритет на покупателната способност, но все още се отличава с много високи нива на неграмотност и корупция, а голяма част от населението ѝ страда от недохранване и болести.
  Въпреки проблемите си обаче е забележима в световен мащаб технологична сила със собствена
космическа програма, разполага с ядрено оръжие и третата по големина армия в света.
   Индия е
парламентарнадемокрация в рамките на федерална република. Индия, официално Република Индия (на хинди: भारत गणराज्य, на английски: Republic of India), е държава в Южна Азия.
  Разположена е на полуостров
Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 km.
  Разделена е на 29 щата и 7 съюзни територии, а столица на самата държава е
Делхи.
  Индия е
седмата по големина страна в света и втора по население.
  Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, най-вече по долината на река
Инд, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове.
  В Индия се зараждат четири от най-изповядваните религии:
  значимите в световен мащаб
будизъм и индуизъм,
  както и важните в регионален план
сикхизъм и джайнизъм.
  Индийската култура се обогатява и с пристигането на
зороастризма, християнството, юдаизма и исляма към 1000 година сл. Хр.
  Към 19 век
Британската източноиндийска компания успява да наложи пълен контрол върху полуострова, като прави Индия британска колония. През 1947 година страната успява по мирен път да постигне своята независимост.
image

 

Култура. Индийската културна история се обхваща повече от 4 500 години. По време на Ведическия период (около 1700 – 500 пр.н.е.) основите на индуската философия, митология и литература са създадени множество вярвания и практики, които съществуват и днес като дхарма, карма, йога и мокша .
  Индия е известна със своето религиозно разнообразие с индуизма, сикхизма, исляма, християнството, будизма (който, макар рядко срещан в Индия, произлиза от нея), джайнизма, които са основни световни религии, като индуизмът е най-разпространен.
Обичаи  .
В Индия кравата е свещено животно. В индийската култура, когато влизате в нечий дом, трябва да се събуете. Когато поздравявате някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти – така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете, и да не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането. Религия. Според преброяване от 2001 г. 80,5% от населението изповядва индуизма. Втората най-разпространена религия е ислямът, основна за 13,4% от населението, следват християнството (2,3%), сикхизмът (1,9%), будизмът (0,8%) и други религии (1,1%).[38] Въпреки че съставя сравнително малък процент от общото население, мюсюлманската общност на Индия е третата по брой в света.
--











Гласувай:
2



1. barin - На илюстрациите много добре са п...
17.09.2017 07:06
На илюстрациите много добре са подбрани моментите, с които Индия е известна по света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indmus
Категория: Други
Прочетен: 3753
Постинги: 3
Коментари: 1
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031